Dostlar;
Bu yazıda çok önemli bir kitaptan söz edeceğim.
Prof.Dr. Hasan Gürak’ın;Ekonomik Büyüme ve Kalkınma isimli eserinden.
İktisat biliminde yaygın kabul gören büyüme kuramları Anglosakson kökenlidir.
Ancak bu kuramlar genellikle “hayali” bir takım varsayımlarla gene, “hayali” bir takım iktisadi ilişkileri açıklamaktan öteye gitmemektedir.
“Görünmez bir el” ve bu “görünmez sihirli elin arkasındaki ideolojik güç” söz konusu kuramların ve modellerin çağdaş ekonomik ilişkileri açıkladığına iktisatçıların çoğunu ikna etmeyi başarmış, görünüyor.
“Farklı” görüşlere sahip olan Prof. Gürak temel amacının iktisatta bir “Türk Okulu” oluşturulmasına katkıda bulunmak olduğunu belirttikten sonra, önce büyüme ile ilgili olarak “verimlilik” ve “verimlilik artışı” gibi anahtar kavramları tartışıyor.
Kitabın 3. Bölümü’nde büyüme ile ilgili kuramlar ve görüşler “tarihsel bir perspektif” içinde sunuluyor ama burada Smith, Ricardo, Marx ve Marshall gibi iktisatçıların yanı sıra Solow ve modeli de bu bölümde yer alıyor. Açıklama makul ve mantıklı görünüyor; çağdaş ekonomilerdeki teknolojik yenilik sürecini, beşeri sermayenin ve kurumların rolünü açıklayamayan kuramların yeri “iktisadi düşünce tarihidir” deniyor.
“İçsel” büyüme kuramları 4.Bölümde “yeni yaklaşımlar” başlığı altında inceleniyor. Ancak yazar yapılan katkıları tatmin edici bulmadığı için Türkiye’de ilk kez özgün bir “alternatif büyüme kuramı” sunuyor. Hem alternatif büyüme modelinde, hem de kitabın genelinde dile getirdiği ve yaratıcı zihinsel emek kaynaklı teknolojik gelişme temelli verimlilik artışı yaklaşımı ile Prof. Gürak kanımca bugünkü ekonomik büyümeyi çok daha gerçekçi bir temelden kavramaktadır.
Bütünsel bir yorum getirmek gerekirse, Ekonomik Büyüme ve Kalkınma başlıklı bu eser, alanında; öncü, farklı, yeni ve güçlü bir özelliğe sahiptir. Zengin, çok yönlü ve yeni tartışma ve araştırmalara da kaynaklık edebilecek bir potansiyel içermektedir.
Prof.Dr.Hasan Gürak’a, Ekonomik Büyüme ve Kalkınma isimli bu çok değerli yapıtı için teşekkür ederken “büyüme ve kalkınmanın” niteliğinin çok tartışıldığı bu günlerde dostlarımıza öneririz.