Yazar Portal
Pazartesi, Nisan 19, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Çapar KANAT

Dünya Süt Günü – Ege Tv

Çapar KANAT Yazar Çapar KANAT
21 Mayıs 2010
Çapar KANAT
2
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İsmail Uğural’ın sunduğu Ege Tv’nin  Dünya süt günü konulu 20.05.2010 tarihinde Tarım ve Ekonomi proğramının canlı telefon bağlantısında konuşma metnim aşağıdadır:

Dünya süt Gününde, proğramınızda süte yer ayırmanızdan dolayı teşekkür ediyoruz.

Proğramlarınızda hayvancılığa ilgi gösterilmesini istemektesiniz. Dünya süt günü ve 14 mayıs çiftçiler günü münasebeti ile çiftçilerimizin ve çiğ süt üreticilerimizin kucağına, maşallah, nur topu gibi bir ET İTHALATI konuldu. Sektör  tedirgin ve panik halindedir. Et ithalatı karşısında yatırımcılardan nasıl yeni yatırım istenebilir  ve hayvancılık sektöründekilere nasıl << devam ediniz >> denilebilir….

Hepimizin bildiği gibi SÜT:Tüm Dünya’da ekmekten sonra İKİNCİ besin maddesidir. Anne sütünden sonra bebeklerimizin vazgeçilmezidir. Sabahları  kahvaltılarımızda peynir olarak ,sofralarımızda yoğurt olarak ,susadığımızda  AYRAN olarak yerini almalıdır. Süt ve Süt ürünleri yaşam kaynağımızdır. Yoğurt ve peynir hem katığımız hem de yemeğimiz olmalıdır. Süt ve ayran ise başlıca içeceğimiz olmalıdır.

Yeterince süt ve süt ürünleri tüketiyormuyuzun cevabını diğer konuşmacılar  verdiler. Ben bunun sebeblerine temas etmek istiyorum.

 Süt ve süt ürünlerini yeteri kadar  tüketmeyişimizin  yegane sebebi ülke yöneticilerimiz ve süt sanayiicilerimizdir.

Buğday da ve onun işlenmiş hali olan ekmekte belediyelerin halk ekmek fırınları vasıtası ile ,buğdayda da TMO aracılığı ile fiyat düzenleyiciliği var iken maalesef SEK’ in kapatılması ile süt ve süt ürünlerinde hem tüketiciler hem de üreticiler mağdur edilmişlerdir. Asgari ücretlilerimiz, 3,5 milyon işsizimiz,bebeklerimiz, ilköğretim çağındaki  çocuklarımız yeterince süt ve süt ürünleri tüketemediklerinden dolayı ,ülkemiz  ,maalesef çocuklarımızda  beslenme bozukluklarının yüksek düzeyde görüldüğü ülkeler arasında üst sıraları almış vaziyettedir.

Ülkemizde bebeklerin ve  çocuklarımızın beslenme bozukluklarını giderecek yegane besin maddesi süt ve süt ürünleridir.

Ülkemiz et ithal eder konumuna düşürüldü. Et ithalatı devam ederse ,hayvancılıkta acil eylem planları hazırlanıp yürürlüğe konulmazsa 2011 yılının Ekim Ayında ülkemiz süt ve süt ürünleri ithal eder hale gelmiş olacaktır.

Çiğ süt fiyatları 0,39 kuruşa 2008-2009 yılında indiğinde biz bunun sonunun et veya canlı hayvan ithalatı ve süt ürünleri ithalatı olacağını söylemiştik. Nitekim et,canlı hayvan, çiğ süt fiyatları yükselince , üretici birlikleri ve sanayiciler zoraki anlaştırılarak çiğ sütün fiyatı indirildi. Yükselen et fiyatlarının sebebi spekülatör denilen sanal insanlara yüklenerek ette ithalat kapısı açıldı. Çiğ süt satın alımında sanayicilerin zoraki –anlaşmalı-rekabet kanununa aykırı fiyat indirme kararları,  daha önceden verilmiş olan balans,  2011 in yaz aylarında tutmayacak ve bozulacaktır.

İnsanlarımızın beslenme bozukluklarından kurtulabilmesi için süt ve süt ürünleri tüketiminin olması gereken seviyeye  yükseltilmesi gerekir.

Dünya süt gününde çok önemli bir konuya daha temas etmek istiyorum. Kutulanmış sütte gerçek besin değerine en yakın süt PASTÖRİZE SÜT’tür. Çiğ süt üreticisinden satın alınan sıcak süt ile pastörize süt yapılan soğuk süt arasındaki satın alım fiyat farkı 10 kuruş iken market raflarında UHT ve Pastörize süt arasındaki fiyat farkı 10 kuruştan çok daha yukarılardadır.

Süt ve süt ürünleri ekmek kadar önemli bir besin maddesi olduğundan insanlarımızın sağlıklı beslenmesi süt sanayiicilerimizin insaf ve merhametine bırakılmamalıdır.

Çünkü süt ve süt ürünleri ,midemizin doldurulduğu bir madde değil, sağlığımızı koruyan ve sağlığımıza kavuşturan bir köprüdür. Süt ve süt ürünleri içerisindeki doğal  besin maddeleriyle çocuklarımızı ,bebeklerimizi büyütmektedir.

İsmail bey,

Biz sadece problemleri konuşan ve problemlerin parçası olan insanlar değil çözümün de bir parçası olmak durumundayız. Ülkemiz şartlarında hayvancılığımızı, süt üretimini ,süt tüketimini nasıl olması gereken seviyeye getirebiliriz sorusunun cevabı bizce  çok basittir. Burada bir tesbit yapmak isterim. Hayvan başına, litre başına çiğ süte ,yem bitkileri üretimine yıllardır destek verilmesine rağmen ülke olarak et ithalatına başladık.  Çözüm önerimizin ayrıntılı gerekçelerini sizler bildiğiniz için tekrar tafsilata girmeyeceğim.

Atılması gereken adımlardan birincisi;

-Damızlık Sığır Yetiştiricileri ve süt üreticileri gibi iki çiğ süt üreticisi sivil toplum örgütünün tek çatı altında birleştirilmesinin yasal düzenlemesinin yapılması ve ikincisi

– Hayvancılık sektörüne ayrılan ödeneklerin yeni kurulucak  Marmara birlik ,çukobirlik benzeri kooperatifleştirilmiş hayvancılık örgütlerinin  işletmelerine transferlerinin sağlanarak ,üretici birliklerinin kontrolünde ve yönetiminde süt ve süt ürünleri işletmeleri kurulmalıdır.Bu işletmeler toplam süt ve süt ürünleri üretiminin % 20 Pazar payına sahip olmalı ve pastörize süt ve süt tozu tesisleri şeklinde  ülkemizin coğrafi alanlarına göre dağıtılarak kurulmalıdır. Süt tozunu ise fiyat istikrarı için gerektiğinde üretmelidir.

Kamouyunun bilmediği sadece bizim ve bir kaç entellektüel  veteriner hekimimizin bildiği bir husus var onu bildirmek istiyorum:

2009 yılında süt tozu teşvik tebliği yayınlandı.

2009 da 30 trilyonluk süt tozu teşviğinin şubat 2010 da yarısını süt sanayiicisi kullandı. Tamamını kullanmayışının sebebini kamuoyu bilmiyor. Çünkü sanayiici süt tozu teşviğinin tamamını şubat ayına kadar kullanmış olsaydı piyasadan süt tozu üretimi vasıtası ile çiğ süt çekilmiş olacak ve 4 şubat 2010 da süt sanayiicisi çiğ sütte fiyat indirme kararı alamayacaktı. Sanayiiciden bindiği dalı kesmesini beklemek ya saflık ya da iş bilmemezliktir. Çiğ sütün fiyat istikrarı için süt tozu teşviği batı ülkelerinde de verilmekte ama bizdekinden farklı uygulanmaktadır.Bunların tafsilatlarını anlatmaya bana verdiğiniz 5 dakikalık sürenin yetmeyeceğini düşündüğümden kısa kesiyorum.

Sonuç olarak az önce iki maddelik acil eylem planımız hayata geçirilmediği ,et ithalatına devam edildiği takdirde ülkemiz et ve canlı hayvan ithal eden ülkeler konumundan kurtulamayacak, 2011’in yaz aylarında süt ve süt ürünleri ithalatına başlanacaktır.

Bu sözleri söyleme fırsatı veren şahsınıza ve bizi dinleyenlere  teşekkür ediyorum  .

http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri

Etiketler: dünya süt günüege tvekmekgerçek besinpastörize sütrekabet kanunusağlıkuht sütüretici birlikleri
Önceki Yazı

Yüzbinlerce Anne Hukuk Bekliyor

Sonraki Yazı

Yönetim Şekli Zihniyetlerimizi Belirliyor

Çapar KANAT

Çapar KANAT

İlişkili Yazılar

Çapar KANAT

Bakanlık Et Ve Süt Kurumuna Havada Su Dövdürüyor

13 Haziran 2017
5k
Çapar KANAT

Çiğ Sütün Perakende Satışına Düzenleme

19 Kasım 2015
5k
Çapar KANAT

Gerçekte Çiftçi Mazotta Destekleniyor mu?

07 Eylül 2015
5k
Çapar KANAT

1 Litre Çiğ Sütün Maliyeti – Mart -2015

31 Mart 2015
5k
Sonraki Yazı

Yönetim Şekli Zihniyetlerimizi Belirliyor

Yorumlar 2

  1. ATOMER YONEY says:
    11 sene önce

    Turkiye artık Gıda-Süt-Endüstri girdileri ve mamulleri için ucuz degildir.Pek çok yatırımcı, Bu bakımdan ticari ve tarımsal faaliyetlerini, hem girdilerin( Mazot 1.95, işcilik,kredi faizleri(%8 yıllık) ve hem de vergilerin(%10) olan ve bu konuda AB destekleri ve hibeleri olan Bulgaristan’a aktarıyorlar.
    İlgi duyanlara AB vatndaşı-Kıbrıslı Mühendislik ve danısmanlık firması olarak hızmetimiz vardır.
    ATOMER YONEY(ODTU)
    00905552198946

  2. Hanife TURHAN says:
    11 sene önce

    İthal et yemek itemiyoruruz. İthal süt içmek istemiyoruz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (I)

19 Nisan 2021

Gözünü Toprak Doyursun

19 Nisan 2021

Maddi Olmayan Servet

19 Nisan 2021
Keş

Keş

19 Nisan 2021

Hortlak

19 Nisan 2021
Hareketsizlik, Ağır KOVİD ve Ölüler İçin Kronik Hastalıklardan Daha Büyük Bir Risk Faktörüdür

Hareketsizlik, Ağır KOVİD ve Ölüler İçin Kronik Hastalıklardan Daha Büyük Bir Risk Faktörüdür

19 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Şiir

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Spor

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU | INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap