Yazar Portal
Cuma, Nisan 23, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

Yüzbinlerce Anne Hukuk Bekliyor

Dr. Resul KURT Yazar Dr. Resul KURT
21 Mayıs 2010
Resul KURT (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

SGK bir çok konuda olduğu gibi doğum borçlanmasında da annelere haksızlığa devam ediyor. Okurumuz Bülent BARK, belki de annesine en güzel anneler günü hediyesini doğum borçlanmasını yaptırarak sağlayacaktı. Ama gelin görün ki başvurduğu bütün kapılar buna engel oldu. Okurumuz diyor ki; “Resul bey Annemin doğum borçlanması için SGK’ya başvurmuştuk ilk çocuk için kabul görürken ikinci çocuk için 300 gün şartına takılmıştı ve bu nedenle ret etmişlerdi. Bu gelişmeden sonra mahkemeye vermeyi düşünüyordum ve kazanılmış davalarda olduğunu öğrendim. Bu konuyla ilgili son kez SGK’na mail atıp mahkeme kararları doğrultusunda yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını sordum. Bana gelen mail şu şekilde. – Konuyla ilgili çalışmalar devam etmekte olup, Doğum borçlanması ile ilgili düzenlemeye gidilecektir.- şeklindeydi. Bu konuyla ilgili nasıl bir düzenleme olacağını öğrenmek istiyorum. Mahkemeye gidelim mi, yoksa bekleyelim mi?” diyor.

***

Kimler doğum borçlanması yapabilecek
Doğum borçlanması, 4-1/a bendi (SSK) kapsamındaki kadın sigortalıların, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten sonra iki defaya mahsus olmak üzere doğum yaptıkları tarihten itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması kaydıyla ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlandırılmaktadır.

SGK uygulamasına göre 4-1/a bendi (SSK) kapsamındaki sigortalı kadının doğum nedeniyle çalışamadığı iki yıllık süreyi borçlanabilmesi için;

* Sigortalı kadının doğumdan önce SSK’lı olarak çalışmış olması,

* Doğumun çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi,

* Doğumdan sonra adına prim ödenmemesi ve borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması, gerekmektedir.

Kadın sigortalı, doğumdan sonra iki yıldan daha az bir süreyi çalışmadan geçirmiş ise bu süreleri de borçlanabilecektir.

***

Annelerin borçlanma sorunları
Bir çok annenin ümitle beklediği doğum borçlanmasına SGK yönetimi öyle koşullar getirdi ki, yüz binlerce anne borçlanma yapamıyor. Halen on binlerce annenin doğum borçlanmasına ilişkin davası devam ediyor.

Bu nasıl bir yönetim anlayışıdır ki, yurttaşını mahkemelerle uğraştırıp sonunda bütün davaları da kaybediyor. Yöneticilerin vatandaşın işini kolaylaştırması, onların hukukunu koruması gerekirken maalesef SGK’da bir türlü bu mümkün olmuyor. Çünkü onlar halka rağmen halkı düşünüyor. Yaptıkları her işlem mağdurların mahkemelere başvurmasını getiriyor ve bunun sonucunda da milyonlarca TL tutarında dava masrafları ödeniyor.

Doğum borçlanmasıyla ilgili sonuçlanmış davaların tümünü sigortalılar kazanmıştır. Bu çerçevede SGK yönetiminin de bu hukuksuz düzenlemelerini bir an önce değiştirmesi gerekiyor. Ancak kurum yöneticilerinin bu yönde bir çalışmaları olduğu konusunda bir bilgimiz yok. Yani ne zaman ve nasıl yapılacağı bilinmeyen bir değişikliği bekleyip beklememek size kalmış, ancak tavsiyemiz hiç beklemeden dava açmanızdır. Çünkü SGK yönetiminin bugüne kadar dava yolu dışında sigortalılara bir hak bahşettiği görülmüş değildir.

***

Hukuk ne diyor
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin Esas:2009/8312, Karar:2010/2516 ve 25.02.2010 tarihli kararı ile; “…ilk kez 506 sayılı kanun kapsamında 01.6.1982 tarihinde zorunlu sigortalı olduğu anlaşılan davacının, 3.3.1987 ve 21.3.1988 tarihlerinde gerçekleştirdiği doğumları sebebiyle, ancak doğum tarihinden sonra 2 yıllık süreyi geçmemek kaydıyla, hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarının dışında, başkaca bir şart aranmaksızın borçlanma hakkına sahip olduğu kabul edilmelidir.” denilmek suretiyle doğum borçlanması hususuna yargının bakışı açıkça gösterilmiştir.

Umarız SGK yönetiminin uygulama değişikliğine gitmesi için (daha önce bir çok uygulamada olduğu gibi) milyonlarca TL dava masrafı ve vekalet ücreti ödemesi gerekmez.

Bu ülkenin israf edecek kaynağı yok. Sosyal Güvenlik Kurumu da hukuku üstün tutmalı, sigortalılara hizmeti kolaylaştırmalıdır.

Bir çok okurumuz örnek dava dilekçesi istiyor. İşte dava dilekçesi örneği;

“Nöbetçi İş Mahkemesi Hakimliği’ne 

 ………..

Davacı :          

Adresi  :

Davalılar    : SGK Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı

Balgat/ Ankara

Davanın Özeti : Ben SSK’lı işçi olarak çalışmakta iken ….. tarihinde çalıştığım işyerinden ayrıldım. İşten ayrıldıktan sonra ….. tarihinde ilk çocuğum olan ……’ı, …… tarihinde de ikinci çocuğum olan ……’ı doğurdum. İşten ayrıldıktan sonra herhangi bir yerde çalışmadım ve çocuğum doğumdan sonra yaşamıştır. 5510 sayılı yasa ile getirilen doğum borçlanması yapmak için ……….. tarihinde SGK Sosyal Güvenlik Kurumu …. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü …. Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne başvuruda bulundum. Ancak ilgili ….. Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü …. tarih ve …. sayılı yazısı ile “işinden ayrıldığı süreyi takip eden 300 gün içinde doğumun gerçekleşmemesi” gerekçesi ile doğum borçlanması talebimi kabul etmemiştir.

Yasada yer almamasına rağmen SGK genelgelerle ve yasaya aykırı olarak doğum borçlanmasının işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapan kadınların yapabileceğine yönelik bir sınırlama getirmiştir. Doğum borçlanmamın SGK tarafından reddedilmesi üzerine iş bu davanın açılması zarureti doğmuştur.

AÇIKLAMALAR   :

5510 sayılı kanunun 41’inci maddesiyle sosyal güvenlik sistemimize getirilen yeni bir düzenlemeye göre doğum borçlanması yapmak için SSK’lı yani yeni adıyla 4/a’lı çalışmak yeterli olup, işten ayrılma süresine ilişkin bir sınırlama getirilmemiştir.

Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğ 28 Eylül 2008 tarih ve 27011 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. Bu tebliğde de 300 gün şartı yoktur.

SGK Başkanlığı tarafından 2008/111 sayılı genelge ile yasada “Doğumun çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi” şartı olmadığı halde SGK tarafından kanun uygulaması daraltılarak ve yasaya aykırı bir uygulama ile doğum borçlanma hakkımız engellenmiştir.

Benzer olarak, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi’nin Esas:2009/8312, Karar:2010/2516 ve 25.02.2010 tarihli kararı ile; “…ilk kez 506 sayılı kanun kapsamında 01.6.1982 tarihinde zorunlu sigortalı olduğu anlaşılan davacının, 3.3.1987 ve 21.3.1988 tarihlerinde gerçekleştirdiği doğumları sebebiyle, ancak doğum tarihinden sonra 2 yıllık süreyi geçmemek kaydıyla, hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarının dışında, başkaca bir şart aranmaksızın borçlanma hakkına sahip olduğu kabul edilmelidir. Yapılacak değerlendirmede, zorunlu sigortalı olarak tescil edildikten sonra ilk doğumu yapan ve iki yıllık süre dolmadan ve tekrar çalışmaya başlamadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalının, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği 2 yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabileceği gözetilmelidir. Mahkemece, anılan maddî ve hukukî olgular göz önünde tutulmaksızın eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. O halde davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve sair yönler incelenmeksizin hüküm bozulmalıdır.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 25.02.2010 günü oybirliği ile karar verildi.”

Hükmü verilmiştir. Yani yüce Yargıtay hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarının dışında, başkaca bir şart aranmaksızın borçlanma hakkına sahip olduğunun kabul edilmesi gerektiğine hükmetmiştir.

HUKUKİ NEDENLER: 4857 Sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı Kanun, Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğ, Yargıtay kararları ve diğer bilcümle mevzuat hükümleri.

DELİLLER: SGK dosyası, nüfus kayıt örneği, bilirkişi incelemesi ve temini tensip olunacak bilcümle delil,

 NETİCE VE TALEP  : Yukarıda sırladığımız nedenlerle 5510 sayılı yasada “Doğumun çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi” şartı olmadığı halde SGK tarafından kanun uygulaması daraltılarak ve yasaya aykırı bir uygulama ile doğum borçlanma hakkımız engellenmiştir. SSK’lı olarak çalışmakta iken …. tarihinde çalıştığım işyerinden ayrıldım. İşten ayrıldıktan sonra …. tarihinde ilk çocuğum olan ….’ı, ….’de ikinci çocuğum olan …… ’ı doğurdum. SGK’na doğum borçlanması yapabilmeme hüküm verilmesini mahkeme masrafları ile ücreti vekaletin davalıdan tahsiline karar verilmesini arz ve talep ederim.

talep etmekteyim.

hususunda karar verilmesini arz ve talep ederim.

Davacı: Adı-Soyadı-İmza

TC Kimlik ……………

Paylaş
Etiketler: annedoğum borçlanmasıdoğum öncesisgk
Önceki Yazı

Siyasette Yeni Yapılanma

Sonraki Yazı

Dünya Süt Günü – Ege Tv

Dr. Resul KURT

Dr. Resul KURT

İlişkili Yazılar

Ekonomi & Finans

Ahlak ve İyi Niyete Uymayan İşçinin Feshi

17 Nisan 2021
5k
İş Dünyasına Temizel Mayını…
Ekonomi & Finans

İş Dünyasına Temizel Mayını…

14 Nisan 2021
5k
Evlenme Nedeniyle Kıdem Tazminatı Şartları
Ekonomi & Finans

Evlenme Nedeniyle Kıdem Tazminatı Şartları

11 Nisan 2021
5k
Ekonomi & Finans

Pandemi Sonrası Normalleşme Desteği

10 Nisan 2021
5k
Sonraki Yazı

Dünya Süt Günü - Ege Tv

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Hayali Sermaye ve Borç Refahı

23 Nisan 2021

Yabanda Oruç Ayı

23 Nisan 2021

Yabancı Gözüyle Köy Enstitüleri

23 Nisan 2021

Halilülasyon Günlükleri 7- Şerefli Muhbirler, Vatan Millet, Thodex’ler

23 Nisan 2021

Mikroplastikler Akciğer Hücrelerine Zarar Veriyor

23 Nisan 2021

Sayın Valim Teşvikleriniz Üretimi Artıracaktır!

23 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap