Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Edebiyat & Sanat Edebiyat

Akran Zorbalığı mı Ekran Zorbalığı mı?

Erhan Ziya SANCAR Yazar Erhan Ziya SANCAR
18 Mart 2024
Edebiyat, Erhan Ziya SANCAR, Psikoloji
0
Akran Zorbalığı mı Ekran Zorbalığı mı?
445
Paylaşma
5.6k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

– Mirim bugün sizinle biraz akran zorbalığı üzerine sohbet etmek istiyoruz. Bir eğitimci olarak işiniz zor biliyoruz.

– Hoş geldiniz, azizim. Doğrudur, işimiz zor baa!

Zorba deyince önce Yunan yazar Nikos Kazancakis’in 1946 tarihli romanı geliyor aklıma sonra da Nilüfer’in 1995 tarihli Ne Masal Ne Rüya adlı albümünde yer alan bir şarkısı…

– Mirim ben bir veli olarak okullardaki zorbalıktan muzdaribim.

– Azizim, zorba ya da zorbalık ne demek önce terim anlamına bakalım o zaman.

Çocuğun veya ergenin kendi grubundaki diğer kişi veya kişilere karşı olan fiziksel, sözel veya ilişkisel saldırganlık davranışlarının tümü akran zorbalığı olarak tanımlanır.

Bir kişi tarafından uygulanabileceği gibi bir grup tarafından da bir kişiye uygulandığı görülebilir.

– Peki Hocam, bu saldırganlık davranışları nelerdir?

– Kişiye küçük düşürücü lakaplar takılması

Dış görünüşüyle alay edilmesi

Tehdit ve şantajda bulunulması

Fiziksel şiddet uygulanması

Şiddet kullanarak istediğini yaptırma

Hakkında gerçek dışı olumsuz dedikodular çıkarma

Kişisel eşyalarına el koyma ve zarar verme şeklinde örneklenebilir.

– Mirim, günümüzde teknolojinin sıklıkla kullanılması sonucunda siber zorbalık dediğimiz yeni bir zorbalık türü ortaya çıkmıştır.

Aynı yaş grubundaki kişi veya kişilere teknolojik aletleri kullanarak zorbalık davranışlarında bulunulmaktadır.

Sosyal medya üzerinden tehdit mesajları atmak, herkese açık paylaşımlarının altına hakaret içerikli yorumlar yapmak, izni olmadan fotoğraf veya videolarını çekerek bunları sosyal medyada alay ederek paylaşmak gibi davranışlar da siber zorbalığa örnek verilebilir.

– Benim oğlum da akran zorbalığına uğradı ama bana hiçbir şey anlatmadı.

– Doğrudur. Akran zorbalığına uğrayan çocuklar genellikle yaşadıkları bu olumsuz durumu bir yetişkine anlatmaya çekinirler. Bunun birçok sebebi olabilir:

Yetişkinlerin kendisine inanmayacağı inancı, şikâyet ettiği anlaşılırsa daha sert zorbalıklara maruz kalacağı korkusu, zorbalar yerine kendisinin cezalandırılacağı korkusu vb.

Sessiz kalıp zorbalığa boyun eğdiklerinde de durum kendileri için içinden çıkılmaz bir hâl alabilmektedir.

Sürekli olarak zorbalığa maruz kalmak mağdur çocuğun psikolojisini buna bağlı olarak da aile ve sosyal ilişkilerini, okul yaşantısını olumsuz etkileyeceği için bu durumun erken farkına varıp önlemini almak önemlidir.

– Mirim, akran zorbalığına uğrayan çocukta görülen belirtiler nelerdir?

– Akran zorbalığına uğrayan çocukları mağdur çocuk olarak nitelendirilebiliriz. Mağdur çocuklarda görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

En sık görülen belirti çocuğun evden çıkmak ve okula gitmek istememesidir.

Arkadaşlarından uzaklaşarak içine kapanma, sınıf ortamında kimseyle konuşmak istememe

Özgüven düşüklüğü

Sürekli olarak mutsuzluk,

Bezmişlik ve depresif davranışlarda bulunma

Derslerine yeteri kadar odaklanamama ve okul başarısının düşmesi

Fiziksel yaralanmalar

Kitap, defter, kalem gibi özel eşyalarında eksiklik veya okul kıyafeti, çantasında yırtılma, yıpranma vs

– Hocam, akran zorbalığı çeşitleri nelerdir?

– Fiziksel Zorbalıkla başlayalım.

Zorbanın, mağdura karşı itme, onu düşürme, vurma, saçını çekme, ısırma, tekme atma, tükürme gibi fiziksel şiddet içeren davranışlarda bulunmasıdır.
Mağdurun eşyalarına el koyma, zarar verme, izinsiz alma gibi davranışları da bu türün içinde sıralayabiliriz.

Sözel zorbalık da okullarda çok karşılaştığımız ve genellikle en sık görülen zorbalık çeşididir.

Fiziksel özellikleriyle dalga geçme, küfür ve hakaret içerikli konuşma, tehdit etme, herkesin içinde küçük düşürücü cümleler kurma, lakap takma, giyim kuşamı ile dalga geçme gibi sözel şiddet içerikli davranışların tümünü kapsar.

– Yine psikolojik/duygusal zorbalık var hocam.

– Evet, mağduru küçük düşürme, hakkında dedikodu çıkarma, sosyal ortamlardan dışlayarak yalnız bırakma, herkesin içinde utandıracak söylemlerde bulunma, görmezden gelme, diğerlerini ona karşı kışkırtma, onunla konuşmama gibi kişinin sosyal ortamlardan izole olmasına neden olan davranışların tümünü psikolojik/duygusal zorbalık şeklinde sıralayabiliriz.

– Cinsel zorbalık da var tabii ki;

Mağdura cinsel içerikli küfretme, sözlü veya fiziksel yolla cinsel tacizde bulunma veya buna teşebbüs etme, giysilerini istediği dışında çıkartma gibi davranışları kapsar.

– Peki hocam dersini, akran zorbalığını anladık ama bir de çocukları baş başa bıraktığımız ekran zorbalığı var. Onlar sanal alemdeyken neler yaptıklarını bilmiyoruz ya da başlarına neler geldiğini bilmiyoruz.

Ebeveynler olarak onları susturmak için ilgilenmek yerine ekranlara emanet ediyoruz.

Bu konuda ne dersiniz?

Mirim biz buna siber zorbalık diyoruz.

Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle oldukça yaygınlaşan bir zorbalık türü halinde gelmiştir. Bu, sadece çocukların değil yetişkinlerin de sıklıkla maruz kaldığı bir zorbalık türüdür.

Bir kişinin sosyal medya hesaplarını ele geçirme, kişiyi sahte hesaplarla rahatsız etme, paylaşımlarının altına olumsuz ve genellikle hakaret içerikli yorum yapma, kişinin izni dışında uygunsuz fotoğraflarını çekip sosyal medyada yayınlama gibi davranışlar siber zorbalığa örnek verilebilecek davranışlardır.

– Zorbalığın nedenleri nelerdir?

– Bir çocuğun akran zorbalığına başvurmasının birden çok nedeni olabilir. Bunları kısaca sıralamak gerekirse;

Zorbalığa başvuran çocuk ailesinden yeteri düzeyde sevgi almamış, ihmal edilmiş, görmezden gelinmiş bir çocuk olabilir.

Aile ilişkilerinin kötü olmasına da bağlı olarak kendisini sevmiyor olabilir. Bu sebeple akranlarına şiddet uygulayarak kendini ailesine kanıtlama ve gösterme çabası içindedir.

Aile içinde ihmal edilmiş çocuklardan farklı evde olarak sürekli olarak her istediği yapılan “kral çocuk” diye tabir edilen çocuklarda da akran zorbalığına başvurma sıklıkla görülür. Çocuk istediği şey olmadığında bunu oldurmak için akranlarına hatta ebeveynlerine şiddet uygulayacaktır.

Özellikle ergenlik döneminde akranları içinde popüler olmak ve sert, yıkılmaz bir imaj sergilemek bir ergen için çok önemlidir. Bu şekilde akranlarına zorbalık uygulayarak havalı ve popüler birisi olacağını düşündüğü için buna başvuruyor olabilir.

Çocuğun bir takım psikolojik sorunlarının veya davranış bozukluğunun olması akran zorbalığına başvurma nedenlerinden biridir.

– Akran zorbalığı ile baş etme yolları konusunda önerileriniz nelerdir?

– Mirim, akran zorbalığı ile baş etme konusunda ebeveynlerine, öğretmenlere ve rehberlik servisine büyük görev düşmektedir.

Çocuklar akran zorbalığına maruz kaldıklarını aileleriyle kolay kolay paylaşmazlar. Bu sebeple çocukla sürekli olarak iletişim halinde olmak, ona güven vermek ve onu gözlemlemek önemlidir.

Ayrıca çocuğa zorbalık konusunu basit ve açıklayıcı bir şekilde anlatmak, böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında güvendiği bir yetişkinle bu konuyu konuşmasını söylemek önlem almak açısından önemlidir.

Çocuğunun akran zorbalığına maruz kaldığını fark eden bir ebeveynin yapması gereken ilk şey öğretmen ile iletişime geçmek, rehber öğretmenden destek almak, okul yönetiminden destek almak ve çocuğun ruh sağlığının zarar görmesini önlemek için bir uzmana başvurmaktır.

Akran zorbalığı uygulayan bir çocukla baş edebilmek için sadece öğretmenin veya sadece ebeveynin çabası yeterli olmayacaktır.

Çocuklar arasındaki ilişkilere ebeveyn olarak kesinlikle müdahale edilmemelidir.

Süreç okul rehberlik servisi ve öğretmenle birlikte yürütülmelidir.

Sağlıklı bir süreçte zarar veren ve zarar gören çocuğun aileleri de karşılıklı görüşerek çözüm arayışında bulunabilir i.

Suçlamak en kolayıdır.

Çocuklardaki zorbalığı önlemek engellemek isterken veli zorbalıklarıyla da sık sık karşılaşıyoruz.

Okul basmalar, hesap sormalar, şiddete başvurmalar ve ne yazık ki öğretmene şiddet basında sık sık yer almaktadır .

Süreçte muhakkak bir uzmandan psikolojik destek alınmalı ve bu süreç aile okul iş birliği halinde yürütülmelidir.

– Mirim, teşekkür ederiz. Umarım bunu velilerimiz ve eğitimcilerimiz okur. Son sözünüzü alabilir miyiz?

– Çocuklarınıza zaman ayırın. Yoksa zaman sizi çocuklarınızdan ayıracak vesselâm.

KAYNAKÇA:

http://pisikonet.com/Yazilarimiz

https://www.aktuelpdr.net/akran-zorbaligi-ve-akran-zorbaliginin-turleri-nelerdir.html

https://cinarpsikoterapi.com/post/akran-zorbaligi_84

Vikipedia.com

Erhan Ziya SANCAR
Eğitimci Yazar

Paylaş
Etiketler: akran zorbalığıdedikoduekran zorbalığılakapokullardaki zorbalıklar
Önceki Yazı

Pişman Değilim

Sonraki Yazı

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi

Erhan Ziya SANCAR

Erhan Ziya SANCAR

İlişkili Yazılar

Ve Bilirsin
Edebiyat

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
5k
Sen veya Sizlere
Edebiyat

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025
5k
Gece Gece Kiraz
Edebiyat

Hava Durumu

03 Aralık 2025
5k
Borsa
Edebiyat

Borsa

02 Aralık 2025
5k
Sonraki Yazı
18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi

18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap