Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

Özürlüler SGK’nın Kıskacında

Doç.Dr. Resul KURT Yazar Doç.Dr. Resul KURT
19 Ekim 2012
Resul KURT (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Okurlarımız hatırlayacaktır. Bundan yaklaşık bir yıl kadar önce yine bu köşede "Yetimlere nasıl kıydınız?" başlıklı bir yazı yazmış ve " Okurlarımdan her gün yüzlerce e-posta alıyorum. Gelen sorunları da bu köşeden duyurmaya çalışıyorum. Ama ilk defa köşe yazımı ağlayarak yazıyorum. Her gün yüzlerce özürlüyü mağdur eden SGK’nın öyle vicdansız uygulamaları var ki, insanın bu kadar da olmaz diyesi geliyor." demiştim.

O tarihte sorumluluk sahibi olduğunu gösteren ve konuyla ilgili bana dönen SGK üst yönetiminden üç isim (SGK yönetim kurulu üyeleri Sayın Salih Kılıç ve Kazım Ergün ile SGK Başkan Yardımcısı sayın Mustafa Kuruca) olmuş ve konuyu takip edeceklerini söylemişlerdi. Kendilerine vatandaşın yanında olmalarından dolayı müteşekkirim. Konuyla ilgili gösterdikleri çabayı da yakından takip etmeme rağmen bugüne kadar bürokrasinin hazin defansından dolayı bir çözüme ulaştırılmamış olmasından dolayı da üzgünüm.

 

Bu kadar basit bir konu, özellikle engelli kardeşlerimizin topluma kazandırılması ve hyaşam kalitelerinin yükseltilmesi için var gücünü seferber eden sayın Başbakanımızın ve hükümetin tüm çabasına rağmen çözülemedi. Engellilerimizin "maalesef halen bürokrasi nezdinde ikinci sınıf vatandaş olarak işlem görmesinin" simgesi olması hasebiyle Öksüz ve yetim Bilal'i yeniden gündeme almak istiyorum.

 

****

 Engelliye Bürokrasi Çelmesi

Özürlüye, yetime, öksüze, mağdura hizmetkar olduğunu söyleyen, her gün bu milletin yaşam kalitesini artırmak için daha fazla ne yapabilirim, garip-gurebanın haklarını nasıl artırabilirim, mağduriyetlerini nasıl giderebilirimin hesabını yapan bir Başbakan'ın ülkesinde, hem özürlü, hem öksüz ve hem de yetim onbinlerce yurttaşımızın sessiz çığlığını yeniden duyurmak istiyorum. AK Parti döneminde, başta özürlü yurttaşlarımıza evde bakım parası, sosyal güvencesi olmayan muhtaç dul kadınlara maaş bağlanması olmak üzere özürlülerin ve muhtaçların hayatlarını kolaylaştırıcı ve yaşam kalitelerini artıcı bir çok yasal düzenleme getirilmesine rağmen bürokrasinin bazı konulardaki inadı bir türlü kırılmıyor.

 

Konu aslında çok basit, "Ağır özürlüler, kaç yaşında olursa olsun anne-babası üzerinden sağlık yardımı alıyor. Ancak, anne-babası öldüğünde yasal hakları olmasına rağmen eften püften nedenlerle ne SGK'dan sağlık yardımı alabiliyor, ne de kendisine ölüm aylığı (yetim aylığı) bağlanıyor." Tabiri caizse anne-babası ölen ağır özürlülere SGK tarafından sizin de yaşamanıza gerek kalmadı deniyor. Anne-babaları sağ iken sağlıktan yararlanan bu özürlülerin bir kısmının etrafında onlar için koşturacak kimse de yok. Anne-babaları sağ iken sağlık yardımı verilen özürlüler, anne-babası ölünce bir günde sağlam mı oldular?

Gazeteniz Star'da 15 Aralık 2011 tarihinde yayınlanan yazımda "Onbinlerce özürlünün raporu eften püften nedenlerle gereken şartları taşımadığı gerekçesiyle red ediliyor. Yani, kişi yüzde 70-80 özürlü olmasına rağmen SGK diyor ki, “Aslan gibisin, git çalış!” Yahu adam tek başına sokağa bile çıkamayacak durumda. Taş gibi de raporu var. Eğer rapora inanmıyorsan iş ver, al kurumunda özürlü kadrosunda çalıştır o zaman" demiştim.

 

Öksüz ve yetim Bilal’in dosyasını gereğini yapması için SGK Başkanı Fatih Acar'a yollamıştım. Merak eden okurlarımız varsa söyleyeyim, o günden bugüne en ufak bir iyileşme olmadı, garip gurabanın derdi-sıkıntısı aynen devam ediyor. Ne arayan oldu, ne de soran. Garip gurebanın derdi bürokratı neden gersin, değil mi? Oysa yapılacak şey bürokrasinin cenderesini biraz gevşetmekten, bunu da yapamıyorsa bir tek cümlelik yasa düzenlemesinden geçiyor.

 

*******

Öksüz ve yetim Bilal hakkını bekliyor

Öksüz ve yetim Bilal’in ağabeyi olan Mersinli okurumuz İbrahim Akel’in ibretlik yazısını kısaltarak yeniden yayınlıyor “Özürlü kardeşim ….230 TC kimlik numaralı 01.10.1966 doğumlu kardeşim Bilal Nihat Akel iki kez Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinden %70 rapor verilmesine rağmen SGK tarafından hangi kritere dayandığını bilmediğimiz bir şekilde kardeşime kurum tarafından maaş bağlanmamış ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaya hak kazanamamıştır. Dava açmak için avukata vekalet vermeye gittiğimizde de ilgili noter kardeşimin vekalet vermeye ehliyetli olmadığından dolayı vekaleti hazırlamamıştır. Düştüğümüz durumu en azından vicdanlı ve hakkaniyetli bir insan olarak sizin anlayacağınızı tahmin ediyorum.” ve tüm özürlü kardeşlerimizin sorunlarının çözümüne katkısı olmasını diliyorum.

 

SGK yöneticilerine sesleniyorum. Ey yöneticiler, engelliler evinde her gün ölümü mü beklesin? Neden bu kadar basit bir konuyu çözemiyorsunuz. Kendi çocuğunuz olsa bu şekilde mağdur olmasından rahatsız olmaz mıydınız? Daha önce de yazmıştım. Hz. Ömer’in, çölün ortasında yetim torunları için taş kaynatan nineye sorduğu “Nereden bilsin Halife Ömer, senin çöl ortasında çektiğin ızdırabı?” sorusuna ninenin “eğer halifeyse bilmeli, iki elim Ömer’in yakasındadır.” cevabını mutlaka duymuşsunuzdur. Emin olun bu özürlü öksüz ve yetimlerin iki eli yakanızdadır. 

 

Paylaş
Etiketler: ikinci sınıf vatandaşözürlüözürlülersgk
Önceki Yazı

Anlamadığımız Konularda Kalem Oynatmak

Sonraki Yazı

IV. Uluslar arası Van Gölü Havzası Sempozyumu

Doç.Dr. Resul KURT

Doç.Dr. Resul KURT

1500 dollar loan today

İlişkili Yazılar

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”
Ekonomi & Finans

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”

30 Eylül 2023
5k
İkale Sözleşmesi
Ekonomi

İkale Sözleşmesi

27 Eylül 2023
5k
Stajyerlerin SGK Bildirimi
Ekonomi

Stajyerlerin SGK Bildirimi

23 Eylül 2023
5k
Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri
Ekonomi

Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri

16 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

IV. Uluslar arası Van Gölü Havzası Sempozyumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap