Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

Nemrut’un Sırları

Doç.Dr. Resul KURT Yazar Doç.Dr. Resul KURT
09 Eylül 2011
Resul KURT (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bayram öncesi bu köşede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in mesajlarını ilettim. Bu konuda bir çok okurdan mesajlar aldık. Özellikle teşviklerin sadeleştirilmesi konusunda inanılmaz bir destek geldi Sayın Bakan’a. Bugün farklı bir konuyu ele almak istiyorum. Bayram tatili 9 gün olunca, bayramı babaocağı Adıyaman’da geçirdim. Bu fırsatı değerlendirip, 23-24 yıl önce üniversite öğrencisi iken çıktığım Nemrut Dağı’nı ve Kommagene medeniyetini yeniden keşfetmek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, bir gazetede yer alan Nemrut Dağındaki muhteşem heykellerin Kahta’ya indirileceğine yönelik açıklamalarını okuyunca, bu eşsiz tarih ve kültür mirasını doğal ortamında belki son kez göreyim istedim.

Açıkçası, Adıyaman’da görüştüğüm akil insanların ortak düşüncesi, Nemrut’taki heykellerin olduğu yerde sergilenmesi ve buraya yatırım yapılmak suretiyle ziyaretlerin kolaylaştırılması gerektiğidir. Ben de aynı kanıdayım. 2 bin yıldan daha uzun bir süre 2150 m. yükseklikte varolma mücadelesi veren heykellerin yerinde korunması daha doğru olacak. Hiçbir tarih mirası yerinden kopartılıp başka yerde sergilenmiyor. Ne Mısır piramitleri, ne de diğerleri.

Adıyaman barış ve medeniyet şehri

Adıyaman, bir çok büyük medeniyete ev sahipliği yapmış, altında çok önemli tarih ve kültür mirası barındıran bir kent. Grek ve Pers uygarlıklarının inanç, kültür ve geleneklerinin bütünleştiği, barışçı ve güçlü bir antik krallık. Başta Arsemia, Cendere Köprüsü, Kahta kalesi ve Gerger Kalesi gibi önemli tarih mirasları olmak üzere görülecek 270 civarında tespit edilebilen eser var.  UNESCO tarafından ‘Dünya Kültür Mirası’ olarak ilan edilen Nemrut, çevresindeki Kommagene uygarlığı eserleri ile birlikte ülkenin önemli milli parklarından birisidir. Annesi Büyük İskender soyundan, babası ise Persler’in “Krallar Kralı” diye tanımladığı Darius soyundan olan Kral I.Antiochos şöyle demiş: ”Ata hükümdarlığını devraldığım zaman, dindarlığımın sonucu olarak, tahtıma bağlı krallığı tüm tanrıların ortak yurdu yaptım. Zamanın akışı içinde her kim, bu kanunu ve bize ibadeti korur ve sürdürürse, benim hayır dualarımla anılacaktır. Tüm rahmetli atalar ve tanrılar ondan razı olsun. Her kim ki, bu düzenin kutsal geçerliliğini bozar ya da zarar verir, ya da gerçek anlamını değiştirmeye yeltenirse, yalnız kendisi değil, aynı zamanda tüm soyu sopu rahmetli atalarımın ve tüm tanrıların hışmına uğrasın” 

Davul-tokmak meselesi

Nemrut Dağı’ndaki dev heykeller ve tümülüs, Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü Milli Park sınırları içerisinde bulunuyor. Ancak, ne hikmetse bu önemli tarih ve kültür mirası, sırf adında milli park ibaresi geçtiği için, ilgisi ve bilgisi olmayan Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yönetiliyor. Tabiri caizse davul Kültür ve Turizm Bakanlığında, tokmak Çevre ve Orman Bakanlığı’nda bulununca her şey arapsaçına dönüyor. Bir de işin içine milli park sınırlarında yer alan köyler girince içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Öncelikle bu kadar önemli bir yerin yönetimi, bulunacak bir formülle mutlaka Kültür ve Turizm Bakanlığına verilmelidir.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, kültür ve tarih mirasının korunması, gün yüzüne çıkması için tabiri caizse çırpınıyor. Ancak bir bürokratın çabaları ile yapılabilecekler çok sınırlı. O kadar çok tarihi eser var ki, bunların tespiti, korunması büyük bir bütçe gerektiriyor. Bakan Günay’dan, bir talebim var, heykellerin üzerine yorgan örtmesine gerek yok. Bıraksın heykeller yerinde kalsın. Adıyaman’a önemli bir bütçe ayırsın. Yıkılmak üzere olan Kahta kalesi, Gerger kalesi, karakuş tümülüsü, palanlı mağarası gibi yüzlerce esere, keşfedilmeyi ve yağmacılardan korunmayı bekleyen perre antik kentine sahip çıksın. Sahipsizlikten talan edilmiş, bakımsızlıktan çürümeye yüz tutmuş, tarihi sütunların, antik lahitlerin pirin köyünde evlerin temellerinde, bahçe duvarlarında, ahır yapımında kullanıldığı bu eserlere sahip çıksın. En az Nemrut kadar önemli Perre antik kentini himayesine alsın, Pirin Köyü’nü buradan kaldırıp kamulaştırma sonrasında bu bölgede yüzlerce yıl devam edebilecek kazılara kaynak ayırsın. Dünyanın en muhteşem mozaiklerinin yer aldığı bu bölgede kazıları başlatsın. Adıyaman’a yakışır birkaç büyük turistik tesise öncü olsun. Üniversitelerde Hititoloji, Sümeroloji gibi bölümler var, ama Kommagene medeniyetini araştıran bir bölüm yok. Adıyaman Üniversitesi veya A.Ü. DTCF’de Kommagene medeniyetini araştıran bir bölüm açılmasını sağlasın. Eminim bunların bir kısmını bile yapsa, Adıyaman halkı bakan Günay’ı ömür boyu bağrına basar.

Paylaş
Etiketler: Nemrut DAĞINemrut’TARİHİ KÜLTÜREL MİRASLAR
Önceki Yazı

Artık Bir Karar Verin!

Sonraki Yazı

Olanlara Buradan Bakmak Zorundayız

Doç.Dr. Resul KURT

Doç.Dr. Resul KURT

1500 dollar loan today

İlişkili Yazılar

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”
Ekonomi & Finans

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”

30 Eylül 2023
5k
İkale Sözleşmesi
Ekonomi

İkale Sözleşmesi

27 Eylül 2023
5k
Stajyerlerin SGK Bildirimi
Ekonomi

Stajyerlerin SGK Bildirimi

23 Eylül 2023
5k
Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri
Ekonomi

Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri

16 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

Olanlara Buradan Bakmak Zorundayız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap