Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazartesi, Aralık 15, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Doğa-Çevre

Merhaba Güllük

Nezahat GÖÇMEN Yazar Nezahat GÖÇMEN
04 Kasım 2023
Doğa-Çevre, Kent/Şehir, Nezahat GÖÇMEN, Öykü Tefrikaları
0
Merhaba Güllük
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Küllük ’ten doğan Güllük

Ege Denizi’nin Güllük (Mandalya) Körfezi kıyılarında yer alan yerleşim yerine güllerle, sarmaşıklarla bezenmiş bir belde hayali ile gittim. Muğla ili Milas belediyesine bağlı mahalle statüsüne geçmiş sahil yerleşim bölgesi, gülleri az olsa da muhteşem bir denize sahip
Güllük ve çevresi, ‘Dış Menteşe’ yöresi içinde. Balıkçı kasabası olarak tasvir edilen bölgenin ilk dönemlerdeki adının ne olduğu bilinmemektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı (1983) kaynaklarına göre yörenin ilk sakinleri olarak bilinen Leleglerin ve Karların varlığı M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır.
Deniz, temiz hava, sakinlik arıyorsanız tam size göre…
Kendine özgü sahili, taş sokakları ve balık çeşitliliği ile bilinen eski adı Küllük yeni adı Güllük; Cevat Şakir Kabaağaçlı tarafından kaleme alınan efsanesi ile tanınmıştır. Muğla’ya 90 km, Milas’a 22, Milas – Bodrum Havaalanı’na 12 ve Bodrum’a 43 km uzaklıkta olan sahil beldesi son yıllarda tüm sahillerde olduğu gibi emlak sektörü ve yabancı tatilcilerin gözdesi olmuş. Menteşe ve Osmanlılara ait özgün mimarisiyle Milas ve eski Türk evleri bulunuyor. Günümüz mimarisinde birbirine benzeyen kutu kutu evler üst üste sizi selamlıyor. Yerleşme, kıyıdan itibaren tepelere doğru tırmanmış. Turistik açıdan Güllük sahil şeridinden hemen sonra yükselen tepelerdeki turistik tesisler ve yazlıklar dikkat çekiyor. Küçük liman kasabasında, kıyıdan yükselen her noktası bir seyir tepesi. Muhteşem bir manzaraya sahip.
Karşı yakasında Kıyı Kışlacık bulunuyor. Güllük birbiri ardına sıralanan 3 koy üzerine kurulmuş. Birinci koy merkez olarak adlandırılıyor. Resmi daireler, iş yerleri ve ticari konutların bulunduğu yer. Kuzeye doğru bulunan ikinci ve üçüncü koylarda ise konutlar karışık halde bulunuyor. Limandan güneye doğru yöneldiğinizde birbirini izleyen diğer küçük koylar turizm tesisleri ve konutlar bulunmaktadır.

Güllük limanı, çevredeki boksit ve feldispat rezervlerinin sevk noktasıdır. Eskiden madenlerin ihraç noktası beldenin tam orta yerinde bulunan limandı. Günümüzde Semiramis koyunun biraz daha ilerisinde yeni bir liman yaptırılıp faaliyetlerin oraya kaydırılmasıyla yöre halkı tozdan ve kamyondan kurtularak rahat bir nefes almıştır. Küllük de Güllük olmuş.
Geçim kaynakları balıkçılık ve turizm. Kentin kuzeyinde en çok levrek, çipura, sargoz, lüfer, mercan, istavrit, dil balığı, palamut, yılanbalığı ve birçok türde balık avlanmaktadır. Çevredeki koyların çoğunda kültür balıkçılığı da yapılmakta özellikle çipura ve levrek yetiştirilmektedir. Güllük’e girerken yol üzerinde balık yemi fabrikaları bulunmaktadır.
Mahalle konumunda, kasaba görünümüne sahip
Bitki örtüsü; kıyı kesimlerinde maki bitki türü ve kızılçamlar, yükseklerde ise karaçam ve meşe bulunuyor. Yörenin iklimsel özellikleri; Bol yağış kış mevsiminde toplanmış. Yazları kurak, ilkbahar ve sonbaharda orta derecede yağış alıyor. Bodrum kalabalığı ile tezat bir yerdeydim. Güllük sahili çay bahçesinde balıkçı motorları ve tekneler sıra sıra dizilmişler. Yunus üzerinde bir çocuk heykeli gördüm. Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Anadolu Efsaneleri kitabında okuduğum efsaneyi Güllük’te ikamet eden Onur Bey’e sordum. Çayından bir yudum aldı ve Güllük’ün tam karşısında bulunan Kıyı Kışlacık’a bakarak anlatmaya başladı.
Güllük ve hüzünlü efsanesi
Hermiyas ve Yunus evrensel bir efsanedir. Güllük körfezinde, bundan yıllar önce mutlu insanlar yaşarmış. Burada herkes birbirini tanır, üzüntüler ve neşeler paylaşılırmış. Hermiyas Güllük ’ün en güzel en şirin çocuğudur. Hermiyas ve arkadaşları hep birlikte oyunlar oynarmış. Hermiyas’ın annesi ona gözü gibi bakar, her türlü kötülüklerden korur, yanından hiç ayırmazmış. Çünkü Hermiyas’ın başka kimsesi yokmuş. Günlerden bir gün Hermiyas’ın arkadaşları ;” Hermiyas denize gidelim” demişler. Hermiyas annesinden izin istemiş ama annesi; ”olmaz gözümün nuru ”demiş. Bunu duyan acımasız çocuklar başlamışlar alay etmeye;
Annesi bırakmaz on’u…
Kaçamaz ki bizimle…
***
Ve hep bir ağızdan türkü söyler gibi başlamışlar;
Deniz çekiyor, Biz Güllük’ün çocuklarını/ Ama ne diyelim / Yaz güneşi de tepemizde, kavurur ayaklarımızı./ Toprak gibi çeker bizi Ege
Haydi, çocuklar denize, Haydi! Hermiyas denize! Haydi! Hermiyas denize!
Arkadaşlarının söyledikleri Hermiyas’ı çok üzmüş.
Annesi, Hermiyas’ın üzüldüğünü görünce ”Hermiyas’ım, Haydi sende git ama n’ olur denize açılma. Deniz bu ne yapacağı belli olmaz.” demiş. Hermiyas sevinçle arkadaşlarının arasına katılmış. Çocuklar kendilerini Ege’nin tuzlu sularına bırakıp yüzerek birlikte açılmışlar. Bir süre sonra kıyı çocuk sesleriyle yeniden şenlenmiş. Hermiyas’ın annesinin korktuğu başına gelmiş. Çocukların arasında Hermiyas yokmuş. Kara haber tez yayılmış.
”Hermiyas’ı Ege aldı” diye. Usta balıkçılar denize açılmış. Körfezin her yeri karış karış aranmış ama Hermiyas bulunamamış. Annesi, Hermiyas’ın bir gün döneceğine inandığı için kıyıda dönüşünü beklemeye başlamış. Günlerden bir gün, bir balıkçı kıyıya telaşla gelmiş. ”Gördüm, Hermiyas’ı gördüm” diye bağırmış. ”Hani nerede? Neden getirmedin?” demişler. ”Nasıl getirebilirim? Yunusun sırtındaydı ben yaklaştıkça denize dalıp, uzaklaşıyordu” demiş.
Balıkçıya kimse inanmamış. ”Yunus sırtında insan mı taşır? Sen rüya görmüşsün” demişler. Günlerden bir gün Hermiyas’ın döndüğünü herkes duymuş. Kumsala koşmuşlar. Hermiyas kumsalda yanı başında yunusuyla birlikte yatıyormuş. Bilge bir Güllüklü: “Şu gördüğünüz üzerinde iyi düşünün. İşte dostluk budur. Birlikte oynaşırlarken, yüzgecinin boynunu kestiği Hermiyas’ın ölümü, bu yunus’u da ölüme götürmüş. O dostunu hiçbir koşulda terk etmemiş. Yaşamda da, ölümde de birlikte olmayı yeğlemiş” demiş.
***
Ünlü yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ‘nın Güllük’te yaptığı incelemeler sonrasında efsanenin tam olarak burada geçtiğine kanaat getirmiş ve 1954 yılında’ Anadolu Efsaneleri’ adı kitabında okurlarına duyurmuş. Efsanenin Güllük ‘ün hemen karşı kıyısında yer alan antik kent İasos’ta geçtiği söylense de birçok yazılı kaynağa göre Güllük ‘ün İasos’a göre daha ileri bir yerleşik düzende olması ve efsanenin anlatıldığı bölge coğrafyasının Güllük’e benzemesinden dolayı Hermiyas efsanesinin Güllük’te yaşandığı sanılmaktadır. Güllüklüler Hermiyas’la yunusun altından yontusunu yaptırmışlar. Onları ölümsüzleştirmişler.
Her mevsim bir başka güzelliğe sahip Güllük’te bakkal, manav ve diğer ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz esnafların yanı sıra zincir marketler bulunmaktadır. Büyük şehirlerin karmaşmasından sıkılıp sessiz sakin bir yer istiyorsanız seçiminiz denizi güzel, doğası güzel Güllük olsun.
Denizin maviliğinde merkezde bulunan sahil çay bahçesinde çay ve kahvenin tadı başka. Yaşanacak bir belde. Bir kez değil milyon kez Güllük’ü sarıp sarmalayan seyir tepelerinden izleyin dünyayı…

Sevgiyle kalın.

 

Paylaş
Etiketler: Ege Denizigüllük limanıhermiyas
Önceki Yazı

Ben Büyüttüm Seni

Sonraki Yazı

Geçmişe Hapsolmak

Nezahat GÖÇMEN

Nezahat GÖÇMEN

İlişkili Yazılar

Aksekili Hayriye Ana
Hüseyin ERKAN

Aksekili Hayriye Ana

15 Aralık 2025
5k
Milli Eğitimde Reform Hemen Şimdi
Eğitim

Eğitimi Ayağından Vurmak

15 Aralık 2025
5k
Mezarlıktaki Dilenci
Hasan TANRIVERDİ

Mezarlıktaki Dilenci

15 Aralık 2025
5k
Hediye Kitap (l)
Emine PİŞİREN

Hediye Kitap (lV)

15 Aralık 2025
5k
Sonraki Yazı
Geçmişe Hapsolmak

Geçmişe Hapsolmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Aksekili Hayriye Ana

Aksekili Hayriye Ana

15 Aralık 2025
Milli Eğitimde Reform Hemen Şimdi

Eğitimi Ayağından Vurmak

15 Aralık 2025
Konkordato Sürecinde Takas Hakkının Sınırlandırılması

Konkordato Sürecinde Takas Hakkının Sınırlandırılması

15 Aralık 2025
Mezarlıktaki Dilenci

Mezarlıktaki Dilenci

15 Aralık 2025
Birlik Olalım

Birlik Olalım

15 Aralık 2025
Hediye Kitap (l)

Hediye Kitap (lV)

15 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap