Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Ali TARAKÇI

Kaftancıoğlu; İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu Olmasaydı Seçim Kazanabilir miydi?

Ali TARAKÇI Yazar Ali TARAKÇI
14 Şubat 2020
Ali TARAKÇI
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Canan Kaftancıoğlu; İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu olmasaydı seçim kazanabilir miydi?

Ka-za-na-maz-dı! Neden mi?

Sözümüzü baştan söyleyelim. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na, Kaftancıoğlu ile çalışmak istediğini söyleyince, 39 ilçe başkanını, yönetim kurulu üyelerini topladığı salon toplantısında üstü kapalı desteğinin Kaftancıoğlu’na olduğunu açıklayarak ikinci kez ipten aldı.

Birinci ipten alma seçim döneminde yaşandı

Birincisi, aday belirleme döneminde olmuştu. İl Başkanı Kaftancıoğlu, İstanbul’un kimi ilçelerinde kendi önerdiği isimler; örneğin Bakırköy’de Aylin Kotil ol(a)mayınca ibre yeniden Bülent Kerimoğlu’na dönünce, Ankara dönüşünde attığı bir tweetle il başkanlığından istifa ettiğini duyurdu.

İşte o istifa resti Kaftancıoğlu’nun ipini çekecekken, devreye İmamoğlu girdi. Ve istifanın MYK tarafından kabulünü engelledi. O gün Kaftancıoğlu’nun istifası engellenmese, bugün Kaftancıoğlu diye bir isim İstanbul siyasetinin ve CHP’nin aktörlerinden biri ol(a)mayacaktı.

Kaftancıoğlu, neden bu desteğe ihtiyaç duydu?

Tarihe, 25 yıl sonra İstanbul’u kazanmış CHP İl Başkanı olarak geçen Canan Kaftancıoğlu başarısına rağmen neden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun isteği ile Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek adayı olarak kamuoyuna duyuruldu?

Düşünün İstanbul’u kazanmışsınız ancak Kılıçdaroğlu, ‘adayım’ demese kongreyi kazanma ihtimali olmayan Kaftancıoğlu, İstanbul’u kazanan il başkanı olarak tarihe geçmesine rağmen neden örgüt çoğunluğu tarafından tercih edilen bir isim ol(a)madı?..

Çünkü örgüt, seçim döneminde Canan Kaftancıoğlu’nun kendine yakın isimleri seçtirmek için istifa kozunu bile kullanırken, örgütün tercihleri ile ilgili tavır koymadı.

Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı kazanıldıktan sonra, örgüt İBB’nin yeniden kadrolaşmasında, kendisini üst yönetimde gör(e)medi.

Çünkü CHP İstanbul’da, Kaftancıoğlu’nun adaylaşmasında destek veren ve seçilmesini sağlayan, kendisini sol muhalefet olarak adlandıran yapı iki yıl boyunca sorun yaşadı.

Çünkü Kaftancıoğlu, sol muhalefetin örgütlediği eylemlerde olmadı. Sol önermelere hep karşı çıktı, uzak durdu.

Çünkü Kaftancıoğlu, dışardan sosyalist, sol, devrimci olarak görülürken, parti içindeki sol, sosyalist muhalefet tarafından bu kavramların içinden değerlendirilmiyordu.

Anlayacağınız örgütü kucaklamak yerine kendine yakın çalışma arkadaşlarını korumaya, kollamaya çalışınca, yani parti içendeki hizipleşmeden yana tavır koyunca, örgütün önemli bir bölümü tarafından samimi olarak değerlendirilmedi.

Tek aday olmasına rağmen sol blok destek vermedi

İki yıl önce yapılan kongrede 643 delege vardı.

Kaftancıoğlu 325 oyla il başkanlığını kazanırken, Cemal Canpolat ise 318 oy alarak seçimleri kaybediyordu. Ekrem İmamoğlu o zaman Beylikdüzü Belediye Başkanı olarak son anda Kemal Kılıçdaroğlu’nun isteği ile Kaftancıoğlu’na destek oluyordu. Sadece Beylikdüzü delegeleri Kaftancıoğlu’na oy vermese seçimleri Canpolat kazanacaktı.

Kazanılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve iki yıl boyunca İstanbul İl Örgütü’nün başında olan Canan Kaftancıoğlu, karşısında seçim kazandığı Cemal Canpolat kendisini desteklemesine rağmen, 677 delegeden 571 delege oy kullanıyor, 61 delege geçersiz oy verirken, 66 delege Kaftancıoğlu’nun blok listede ismini çiziyordu.

İl kongresinde 120 civarında delegeyi kontrol eden sol blok, Kaftancıoğlu’na kongrede oy vermedi. Ya geçersiz oy kullandı ya da ismini çizdi.

İki yıl önce yapılan seçimlerde 318 oy alan Kaftancıoğlu iki yıl sonra tek aday olmasına, Kılaçdaroğlu, İmamoğlu ve 13 ilçe belediye başkanı kendisini açık açık desteklemesine rağmen, iki yıl öncesinden 126 oy fazla alıyor ve 444 oyla seçiliyordu.

Kendisine açık açık destek vermeyen ve listesinde kurultay delegesi olarak yer almayan Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nu da bir yere not edin derim.

Diyebilirsiniz ki, tek aday olduğu için delegelerin bir bölümü oy kullanmamıştır, gerek görmemiştir filan filan… Ancak kazın ayağının hiç de öyle olmadığını belirtelim.

Kongre bir demokrasi şölenine çevrilebilirdi

Düşünün 16 milyon İstanbullunun yaşadığı, İmamoğlu’nun 5 milyona yakın oy aldığı bir kentte, CHP’nin 15 belediye başkanının bulunduğu İstanbul’da kongreyi Haliç Kongre Merkezi’ne mahkum eden, sonra başka bir nedenle kongreyi küçük bir çadırda yapmak zorunda kalan İstanbul CHP İl Örgütü ve onun başındaki Canan Kaftancıoğlu.

İstanbul’da tek adayla yapılan kongre bir demokrasi şölenine ve on binlerin katıldığı genel bir muhalefet birlikteliğine dönüştürülebilecekken, bin kişilik bir çadır içine mahkum eden bir vizyonsuzluktan bahsediyorum.

AK Parti İstanbul’da kongresini Arena’da yapmıştı

Bir örnek vereceğim. AK Parti, il kongresini 27 Mayıs 2012 yılında Galatasaray Arena Stadında yapmıştı. Zamanın İl Başkanı Aziz Babuşçu 52 bin kapasiteli stat dolmadığında istifa edeceğini açıklamıştı. Daha sonra stadın kapasitesi 52 bin kişilik olmasına rağmen, 100 bin kişinin katıldığı kongre diye duyurmuşlardı. Hem de stadın TEM tarafı kapatılmasına rağmen…

İstanbul CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu’nun, buna benzer muhteşem bir kongreyi, örnek bir kongreyi, tüm muhalefetin davet edildiği, uluslararası sosyal demokrat, sosyalist partilerin temsilcilerinin katıldığı bir il kongresini gerçekleştirebilecek cesaretinin, vizyonunun olmadığını gördük. Çünkü amaç seçilmekti, kurultay delegelerini sorunsuz belirlemekti. Amaç kongre başlamadan hasıl olmuştu.

İBB, muhalefet olmasaydı kazanılabilir miydi?

Son olarak söyleyeceğim şu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın kazanılmasıyla ilgili bir şehir efsanesine de itiraz edeyim.

Bir, İstanbul CHP örgütü; İYİ Parti, İmamoğlu Gönüllüleri, STK’lar ve HDP’liler sandıklarda olmasaydı 32 bin sandığa sahip çıkabilir miydi? Yetmez, seçimlerde sandığa nasıl sahip çıkabileceği ile ilgili deneyime sahip olmayan, bunu başararak 10 yıllık AK Parti iktidarından Beylikdüzü Belediye Başkanlığını almış Ekrem İmamoğlu olmasaydı, seçim kazanabilir miydi?

Yanıtım hayır.

 

CHP’de temsili demokrasi uygulanıyor mu?

Aynı parti yapısıyla, İstanbul’da beş yıl önce 14 olan CHP ilçe belediye başkanlığı sayısı yine 14 olmuşsa, iki ilçe kaybedilip iki yeni ilçe kazanıldıysa, sadece kendi arkadaşlarını ilçe belediye başkan adayı, meclis üyesi adayı yapabilmek için yarışan bir üst yöneticiler topluluğuna söylenecek sözü, üyeler ve delegeler ancak kongrelerde söyleyebiliyorlar; yetki vermeyerek, seçmeyerek. Ancak bu hakkın da kullanılamadığı yeni parti yapısı.

Hatta oluşturulmuş bürokratik oligarşik parti yönetimi, yapılarından dolayı üyeler delege seçimlerine bile yüzde 50’nin üzerinde katılmazken, sözlerini söylemezken, örgüt oy aldığı toplumsal kesimlerle ve toplumun farklı kesimleri ile ilişkileri yokken, kongreler sadece genel merkezde yönetici, gelecekte belediye başkanı, milletvekili olmak isteyen, mevcut statükolarını korumak isteyenlerin arenası olarak sürdükçe, ülkede demokrasi, adalet, özgürlük, ifade özgürlüğü, üretim isteyenlere söylenecek söz şudur;

CHP içinde katılımcı demokrasi işliyor mu? Kendini ifade etmek isteyen gurupların, bireylerin parti ilçe, il ve genel merkez yönetimlerinde ne kadar kendilerini ifade edebiliyorlar diye sormayacak mıyız?

CHP, ülkede katılımcı demokrasi isterken, parti içinde bırakın katılımcı demokrasiyi temsili demokrasiyi bile uygulamadığını biliyor musunuz?

Düşünün bir ilçede, ilde blok liste ile seçimleri katılınıyor. Bir liste 200 oy; diğer liste 210 oy alıyor. 10 farkla tüm ilçe yönetimi ve delegeler kazanan listenin oluyor. Seçimleri kaybeden yüzde 49’un temsil hakkı bile yok.

İşte bu CHP’ye sorulacak soru şudur:

Siz ülkede demokrasi isterken temsili demokrasiyi hatta katılımcı demokrasiyi savunurken, seçimlerde yüzde 10 barajını geçen partiler TBMM’de temsil edilirken, partinizde yapılan kongrelerde bırakın yüzde 10’u, yüzde 49 oy almış guruplar neden yönetimlerde temsil edilemiyorlar?

 

Çağımız popülist politikacılar çağı…

“Canan Kaftancıoğlu neden örgüt tarafından tepkiyle karşılanıyor?” diye soranlara ve bunu anlayamayanlara söylenecek söz şudur:

Kendisini solda gören ve kamuoyunun da öyle zannettiği Kaftancıoğlu’nun siyaset duruşu, temsil ettiği zihniyetin katılımcı demokrasi diye bir derdi filan olmadığından, örgütün bir bölümü bunu parti içinde aşarak iki yıldır açıkça gördüğünden tavır koydu.

Çağımız popülist politikacılar çağı…

Anlayacağınız çağımız popülist politikacılar çağı… Muhalefet ne Erdoğan’ın yönettiği Türkiye’den şikayetleri ne de ülkede yaşananlardan şikayetçiler. Sadece kendileri yönetmediği için ve de yönetebilmek için sorunlarla ilgili söz söylüyorlar. Şayet Erdoğan’ın yönetme tarzından rahatsız olanların, kendi partilerindeki yönetim biçiminin daha demokratik, katılımcı olması gerekmiyor mu?

Ülkede demokratiksizlikten, adaletsizlikten, hukuksuzluktan şikayet edenlere sorulacak soru şudur:

Yönettiğiniz partinin tüm kademelerinde ve iktidar olduğunuz belediyelerde neden katılımcılık ve şeffaflık yok? Sahi, neden? Yanıtınız var mı?

Son söz: İstanbul seçimlerinden önce Cemal Canpolat’a teklif edilen, “aday değilsen şu ismin arkasında dur, elini kaldır” denildiğinde kabul etseydi, dünkü kongreyi Kaftancıoğlu kazanabilir miydi? Yanıtımızın söyleyelim. Bıçak sırtında geçerdi. Ya küçük bir oyla kaybeder ya da küçük bir oy farkıyla kazanırdı.

Köşe yazısı tukenmezhaber.com’dan alınmıştır.

Paylaş
Etiketler: CHP'de temsilidemokrasiimamoğluKaftancıoğlu;KılıçdaroğluOlmasaydı
Önceki Yazı

Resmi Görüşümdür

Sonraki Yazı

Yaşama Sevinci

Ali TARAKÇI

Ali TARAKÇI

Fast loans with monthly payments near me

İlişkili Yazılar

Ali TARAKÇI

ZEVZEK’in Asıl Amacı Montrö Değilmiş!

14 Mayıs 2021
5k
Ali TARAKÇI

“Ya Hep Beraber, ya Hiçbirimiz…”

13 Mayıs 2021
5k
Zevzek’in Asıl Amacı Montrö Değilmiş!
Ali TARAKÇI

Zevzek’in Asıl Amacı Montrö Değilmiş!

06 Mayıs 2021
5k
Ali TARAKÇI

Twitter Vekillik Düşürdü!

24 Mart 2021
5k
Sonraki Yazı

Yaşama Sevinci

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap