Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Zeki ORDU

Türk Edebiyatında Biyografi Ve Mülakat

Zeki ORDU Yazar Zeki ORDU
13 Temmuz 2017
Zeki ORDU
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Efendim mülakat (röportaj) ve biyografi hakkında yazacak değilim. Bu iki terimi edebiyatla ilgilenen herkes bilir. Özellikle röportajlar günümüzde çok kullanılan bir usuldür.
Biyografi yarınlara taşınmasını istediğimiz kişiler hakkında yazılmış yazılardır.
Bir gece radyoda bestekarlarla ilgili bir program dinlerken programın spikeri bir bestekarımızın bestesi hakkında bilgi verdikten sonra “Bu bestekarımız hakkında hiçbir bilgi yoktur. Keşke hakkında bir sayfa da olsa bir şeyler yazan olsaydı” dediğinde, biyografi yazılarının önemini daha da kavradım.
Biyografiler şahıslar hakkında başkalarının yazdıklarıdır. Ancak röportaj (mülakat) şahısların belli konularda fikirlerinin açıklaması anlamına gelir ki o konuda o kişinin ne düşündüğünü öğrenmiş oluruz.
Hem röportajlar hem de biyografiler çok tanınmış kişilerin hakkında yapılması daha yaygındır. Ancak ben bunun böyle olmamsı gerektiğini düşünüyorum. Eser veren herkes ile röportaj yapılmalı. Eser veren herkesin biyografisi yazılsın Böylece bir yerlerde kendince mücadele veren bu kişileri tarihin karanlık sayfalarından kurtarıp onalar karşı vefa borcumuzu ödemeliyiz.
Günümüzde çok ünlü olmayanlar hakkında yazan çizenlerin olduğunu biliyoruz. Yine çok değerli kültür damlarımızdan bazıları ile röportajlar yapıldığını öğreniyoruz. İşte bu röportajlar ve biyografiler değeri bilinmeyen mücevhere benzer. Hâlbuki atalarımız “Altının kıymetini sarraf bilir” demiştir.
Tanınmış olsun veya olmasın kültür adamlarının değerini şimdi anlayamayız. Biz onların varlığını ve fikirlerini kayıt altına aldığımızda yani onları “yaşattığımızda” asıl vazifemizi yerine getirmiş oluruz.
Bazen bu tür röportajları yapmak çok zor olur. Önce kişiyi tespit edeceksin, sonra onun müsait vaktini bulacaksın, onun müsait vakti senin de müsait vaktin olacak ve kişiyi ikna edeceksin.
Bir de çok uzaklardan gelmiş sen veya çok uzaklara giderek bu işi yapacaksan zahmeti birkaç kat daha artar. Onca yolu, onca zaman ve emek harcayarak hazırlamış olduğun sorulara cevap arayacaksın.
Röportaj öncesi iyi bir hazırlık yapmak gerekiyor. Sonra ses kaydı ile yapılmışsa onlar deşifre edilip kâğıda dökülecek. Ve eskilerin tabiriyle kisve-i taba bürünerek yani matbaada basılarak okuyucunun huzuruna çıkacak.
Kimse bu röportaj öncesi çalışmalardan, okumalardan, araştırmalardan, incelemelerden, bilirkişilerden faydalanmalardan haberdar olmayacak. Ön plana röportajı veren çıkacak. Halbuki röportaj veren kadar onu yapanlar da önemlidir.
Röportaj yapmak özgüven başta olmak üzere bazı donanımlara sahip olmak demektir. Ben bir gün röportaj yapanlar ile de röportaj konusunda röportaj yapılmasını isterdim. Bu fikir aklımda ve bir gün deneyeceğim.
Hele biyografi yazarlarına ne demeli? Onlar bazı değerler ortadan kaybolmasın, unutulmasın diye birçok kişiyi kaleme alır ama kendi unutulup gider. Bu bir vefasızlıktır. Birileri çıkıp bu biyografi yazarlarını konu alan bir yazı yazsa da onları da tarih unutmasa olmaz mı?
Kısaca biz biyografi yazılarını, röportajları okur ancak onları bizim huzurumuza getirenleri unuturuz. Buradan söz vermiş olayım bir gün röportaj yapanlar ve biyografi yazanlar hakkında bir araştırma yapıp onları da satırlara dökmeyi çok isterim.
Boşuna “Ava giden avlanır” dememiş atalarız. Ey röportaj ve biyografi yazarları. Sıkı durun! Biri sin de biyografini yazar ve sizinle de röportaj yapar.
Herkes şimdiden sıkı dursun!

Paylaş
Etiketler: biyografitürk edebiyatı
Önceki Yazı

Suda Yanan Ayetler/İbrişim Kitap Tanıtım Bülteni

Sonraki Yazı

Emeklilik Yaşını Dolduran Vatandaşlara Toplu Ödeme

Zeki ORDU

Zeki ORDU

İlişkili Yazılar

Gönül ile Tatlandırılan Çay veya Oba Mukimleri
Anı / Günce

Gönül ile Tatlandırılan Çay veya Oba Mukimleri

16 Ağustos 2023
5k
Siyah-Beyaz Televizyon
Öykü Tefrikaları

Siyah-Beyaz Televizyon

13 Ağustos 2023
5.3k
Seben
Kültür

Seben

07 Ağustos 2023
5k
Serendi
Öykü Tefrikaları

Serendi

31 Temmuz 2023
5k
Sonraki Yazı

Emperyalizmin İşleyişini Kapitalizm Sanmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap