Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Perşembe, Mart 19, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

Şirket Ortakları SSK’lı Çalışabilecek mi?

Doç.Dr. Resul KURT Yazar Doç.Dr. Resul KURT
12 Aralık 2010
Resul KURT (Dr.)
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Çalışma hayatının en önemli sorunlarının başında gelen hizmet çakışmaları birçok kişiyi mağdur ediyor.Bizim de zaman zaman köşemizde yer verdiğimiz hizmet çakışmalarında en çok sorun Bağ-Kur sigortalısı olan bir kişinin aynı dönemde SSK’lı olarak çalışmaya başlaması veya SSK’lı olan bir kişinin aynı dönemde Bağ-Kur sigortalısı olarak çalışmaya başlaması durumunda ortaya çıkıyor.

Halen yürürlükte olan mevzuata göre, sigortalının, 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Memur) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışması halinde; öncelikle 4/(c) bendi kapsamında, 4/(c) bendi kapsamında çalışması yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılmaktadır. Başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılıyor.

Yani, Bağ-Kur sigortalısı olan bir kişinin aynı dönemde SSK’lı olarak çalışmaya başlaması durumunda Bağ-Kur sigortası devam ettiği sürece bir işyerinde işçi olarak çalışsa bile SSK primi kesilmiyor ve sadece ücretinden gelir-damga vergileri kesiliyor. SSK primi kesilmediği içinde özellikle iş kazası olması durumunda sigortalılar sorun yaşıyor.

Aynı şekilde SSK’lı olan bir kişinin aynı dönemde Bağ-Kur kapsamına girecek şekilde vergi mükellefi veya şirket ortağı olması durumunda sigortalısı olarak çalışmaya başlaması durumunda SSK sigortası devam ettiği sürece Bağ-Kur sigortası ödenmiyor.

Yine, aynı madde uyarınca 4/b (Bağ-Kur) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/a (SSK) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilemeyecekler. Ancak 1.10.2008 öncesi dönemde, SSK sigortalısı olarak şirkete sonradan ortak olanların kendi şirketi bile olsa SSK sigortası devam edecektir. 1.10.2008 sonrasında ise SSK sigortalısı olarak şirkete sonradan ortak olanların kendi şirketi olmasından dolayı Bağ-Kur kapsamına girmeleri söz konusu oluyor. Bu durum nedeniyle Bağ-Kur yerine SSK’dan emekli olmak isteyenler sıkıntı yaşıyor.

Sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödenmiş olması halinde, ödenen primler esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul ediliyor.

Torba kanun değiştiriyor

Uygulamada bu kadar sorun yaşanan bu maddede değişiklik yapılıyor. Torba Kanun’la getirilen düzenleme yasalaşırsa Bağ-Kur sigortalısı olup, aynı dönemde bir başka işyerinde SSK sigortalısı sayılanlar için Bağ-Kur-SSK çakışmalarında önce başlayana bakılmaksızın tüm çakışan günlerde SSK sigortalılığının geçerli olması uygulaması getiriliyor.

5510 sayılı Kanun’un 53’üncü maddesinin birinci fıkrası değiştiriliyor. Sigortalının 4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Memur) bendinde yer alan sigortalılık statüsüne aynı anda tabi olacak şekilde kanun kapsamına girmesi halinde öncelikle 4/c (Memur) bendi kapsamında, 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çalışması halinde ise 4/a (SSK) bendi kapsamında sigortalı sayılacak.

Eğer Torba Kanun’un 33’üncü maddesi bu şekliyle yasalaşırsa çakışan zorunlu sigortalılık dönemleri için son 3,5 yıl SSK primi ödemek işyerlerini başkalarına devretmek zorunda olmayacaklar. İşyerini kapatmaya veya bir başkasına devretmeye gerek kalmadan ortak olmadıkları bir başka işyerinde SSK’lı olabilecekler. Bu da sosyal güvenlikte gerçekten önemli bir sorunu ortadan kaldıracak.

SGK’da gün dökümü kuyruğu olacak

Geçen hafta ki, “Yeni ilave istihdam teşvikinde neler var” başlıklı yazımda yeni teşvik sistemini ele almıştım. Şimdi iş adamı dostlarımız diyor ki, “SGK sigortalıların gün bilgilerini görmemizi yasakladı. Bir kişiyi işe alırken son 6 ayda çalıştığını veya çalışmadığını nerden anlayacağız. Bu yasanın bu şekilde uygulanması mümkün değil.” Gerçekten de bu eleştiriye hak vermemek mümkün değil.

6 yıldır gün dökümü açık şekilde iken bir sorun yaşanmadığını herkes biliyor. Neden kapatıldığını anlamak da mümkün değil. Eğer bu uygulama değişmezse teşvikten kimse faydalanamayacak veya illa faydalanacaklarsa da SGK müdürlüklerinde gün dökümü kuyrukları oluşacak.

Bizden uyarması..

Paylaş
Etiketler: maddesinin birinci fıkrasıSSK bendi kapsamındaSSK'lı olabileceklerTorba KanunuYeni ilave istihdamyeni teşvik sistemi
Önceki Yazı

68 Kuşağı Fetişizmi

Sonraki Yazı

Kıyı Alanlarında Bedelsiz Kamulaştırmanın İptali (I)

Doç.Dr. Resul KURT

Doç.Dr. Resul KURT

1500 dollar loan today

İlişkili Yazılar

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”
Ekonomi & Finans

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”

30 Eylül 2023
5k
İkale Sözleşmesi
Ekonomi

İkale Sözleşmesi

27 Eylül 2023
5k
Stajyerlerin SGK Bildirimi
Ekonomi

Stajyerlerin SGK Bildirimi

23 Eylül 2023
5k
Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri
Ekonomi

Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri

16 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

Kıyı Alanlarında Bedelsiz Kamulaştırmanın İptali (I)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
“İzin Ve Gari Ben Gidem Yavrum”

“İzin Ve Gari Ben Gidem Yavrum”

19 Mart 2026

Bayramlar Barışın Kardeşligin Yaşatıldığı Günler Olsun!..

19 Mart 2026
Pazar Yeri

Pazar Yeri

19 Mart 2026
Papatya Fısıltısı

Papatya Fısıltısı

19 Mart 2026
CİMER: Vatandaşın Devletle Buluştuğu Köprü

CİMER: Vatandaşın Devletle Buluştuğu Köprü

19 Mart 2026
Gidenlerin Ardından

Gidenlerin Ardından

19 Mart 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap