Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

SGKda Tehlike Sınıfı Sorunları Bitmedi

Doç.Dr. Resul KURT Yazar Doç.Dr. Resul KURT
17 Ocak 2014
Resul KURT (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Okurumuz Abdullah KÜSKÜ, “Merhaba Resul bey, ilgiyle yazılarınızı takip ediyorum. Şirket olarak NACE kodumuz İTO’da “az tehlikeli” iken SGK da “tehlikeli” görünmektedir.  SGK 2008 yılında işkolu kodumuzu belirledikten sonra internetten sınıfımız aynı kalmak suretiyle değiştirdik. Şirket çalışanı 3 kişi ve işlerimizi ofiste internetten yapmaktayız (az tehlikeli). Şimdi bağlı bulunduğumuz SGM’ne talepte bulunsak; NACE kodumuzun değiştirilmesi (az tehlikeli) halinde tarafımıza bir ceza çıkar mı?” diyor.

Şirketinizde tam olarak hangi işlerin yapıldığını yazmamışsınız ancak yazınızdan şirket yönetim merkezi-büro işyeri olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda az tehlikeli sınıfta yer almanız doğru olacaktır.
Maalesef 2008 yılında SGK iş kolu kodlarını dönüştürürken bir çok işyerinin kodu hatalı verildi. Uygulama zorluğu ve yanlış yönetimsel kararlarla iş kolu kodları içinden çıkılmaz hale geldi. Burada çok ciddi hatalı işlemler yapıldı ve bir çoğu da maalesef halen düzeltilememiş durumda. 1 Eylül 2013 itibariyle kısa vadeli sigorta kolu primleri tüm işyerleri için yüzde 2 olarak sabitlendiğinden artık iş kolu kodu değişikliklerinin SGK açısından bir önemi kalmamıştır.
İşyerinizde büro faaliyeti var ise 70.10.01 (İdare merkezi faaliyetleri) Nace kodunu kullanmanız gerekir ve bu çerçevede işkolu kodunuz tehlikeli sınıfta yer alıyorsa bir İş Güvenliği Uzmanının tehlike sınıfını belirten tutanağını ekleyeceğiniz dilekçe ile değişiklik talebinde bulunun. Bunun için de bir ceza çıkmaz.
SGK yönetiminin özellikle geçmiş dönemlerde bu şekilde kasıtlı olarak vatandaşın işini zorlaştırmak amacıyla çıkartılan ve artık bir önemi ve anlamı bulunmayan uygulamalarını bir an önce elden geçirmesi ve düzeltmesi gerekiyor.
İnsan aklına acaba birileri kasten mi bu şekilde işleri yokuşa sürüyor düşüncesi geliyor…
Bunu da yazmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
********
Arefe Günleri İzinde Düşer mi?
Okurumuz Ahmet bey, “Bazı özel sektör firmaları 28 ekim yarım günü ve arefe günlerini personele sormadan kendi insiyatifleri ile kapatarak, bu günleri personelin yıllık izninden düşüyorlar. Böyle bir şey iş kanununda var mı acaba?” diyor.
Öncelikle yıllık iznin amacının çalışanların dinlenmesini sağlamak ve motivasyonlarını yükseltmek için verildiğini belirtmeliyiz. Bu şekilde yarım günlük ulusal bayram ve genel tatil günlerinde personeli yıllık izinli gösterip çalıştırmamak doğru değildir. Bu tür durumlarda telafi çalışması yaptırılması ve personelin çalışmadığı yarım günlük sürelerin iki ay içinde günde üç saati geçmeyerek telafi çalışması yaptırılabilir.
İş Kanunu’nda “Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir.
Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.” Hükmü gereğince, Telafi çalışması yapılmasını mümkün kılan bir diğer durum ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi mümkündür. Telafi çalışması iki ay içinde yaptırılabilir. işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir denildiğinden Yasada belirtilen koşulların varlığı halinde telafi çalışmasına karar verme ve uygulama yetkisi işverene aittir.
Ancak, telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini yani 11 saati aşmamak koşuluyla günde üç saatten fazla yaptırılamaz. Ayrıca yasal veya sözleşmeye dayalı tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılması mümkün değildir (İK 64/2). Yapılan telafi çalışmaları fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz (İK 64/1). Buna karşılık kuşkusuz telafi çalışmasında işçiye çalışması karşılığı normal ücreti ödenir.
Telafi çalışması usullerine uymamanın 2014 yılı için cezası, bu durumdaki her işçi için 246.- TL idari para cezası olarak öngörülmüştür.
****
twitter/resulkurt34
Paylaş
Etiketler: idari para cezasıiş kanunuSGK iş kolu
Önceki Yazı

Kitap Fuarımdan Anekdotlar!

Sonraki Yazı

Türkiye’de Bilim İnsanı Olmak

Doç.Dr. Resul KURT

Doç.Dr. Resul KURT

1500 dollar loan today

İlişkili Yazılar

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”
Ekonomi & Finans

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”

30 Eylül 2023
5k
İkale Sözleşmesi
Ekonomi

İkale Sözleşmesi

27 Eylül 2023
5k
Stajyerlerin SGK Bildirimi
Ekonomi

Stajyerlerin SGK Bildirimi

23 Eylül 2023
5k
Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri
Ekonomi

Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri

16 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

Türkiye'de Bilim İnsanı Olmak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap