Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

SGKda Sorunlar Çözülmeye Başladı

Doç.Dr. Resul KURT Yazar Doç.Dr. Resul KURT
14 Nisan 2013
Resul KURT (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş
SGK başkanlığında yeni yönetimle birlikte uygulamada yaşanan ve yıllardır çözülemeyen sorunlar bir bir çözülmeye başlandı.
Uzun bir süredir işverenlerin önemli sıkıntılarından birisi olan çalışılmadığına dair bildirim girişleri ile ilgili uygulamada karşılaşılan sorunlar çözüldü. İşverenlerin ve sigortalıların çalışılmadığına dair bildirim girişi kabusu önemli ölçüde giderilmiş oldu. Buna göre işverenler raporlu her işçi için ayrı bir ekrandan yapmaları gereken bildirimi aylık prim ve hizmet belgesi ile yaparak mükerrer işlem yapma külfetinden kurtuldular, sigortalılar ise işverenlerinin çalışamazlık kaydı yapmadığı sürece rapor paralarını alamama eziyetinden kurtulmuş oldular. Yapılan düzenleme ile artık sigortalılar işverenlerince çalışamazlık kaydı olmasa da ödeneklerini alabileceklerdir.
 
Raporun bitim tarihinden itibaren 5 işgünü içine yapılması gereken çalışılmadığına dair bildirim girişi, raporun bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresine uzatıldı. Yani 5 gün olan süre minimum 23, maksimum 53 güne çıkarılmış oldu. Ayrıca zaten aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen bir durum için ayrıca bildirim yapılması uygulaması sona ermiş oldu.
 
Burada dikkat edilmesi gereken konu sigortalının rapor aldığı tarihten önceki aya ait hizmetlerin bildirildiği aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmiş olması yada sigortalı hesap fişinin Kuruma bildirilmiş olması durumudur. Örneğin 01.04.2013 ile 15.04.2013 tarihleri arasında rapor alan sigortalının mart ayına ait hizmetleri bildirilmeden ödeneğini alması mümkün olmadığından eğer 24.04.2013 tarihinden önce ödeneğini almak istiyorsa işverenince mart ayına ait hizmetlerinin sigortalı hesap fişi ile bildirilmesi gerekmektedir. Bu durumun gerekçesi de sigortalının alacağı ödeneğin hesaplanmasında rapor alınan tarihten önceki 90 günlük kazançlarının ortalamasına göre ödeneğinin hesaplanmasıdır.
 
Yapılan düzenleme ile getirilen bir diğer yenilikte ay içerisinde raporlu olmasına rağmen toplu sözleşme yada atıfet kabulünden ücretleri ödenmesi nedeni ile kuruma 30 gün üzerinden bildirilen sigortalıların çalışılmadığına dair bildirimlerini yapabilmeleri için aylık prim ve hizmet belgesine yeni bir sütun eklenerek söz konusu kişiler içinde çalışılmadığına dair bildirimlerinin aylık prim ve hizmet belgesi ile yapılmasının sağlanmasıdır. Umuyoruz bu olumlu düzenlemeler devam eder.
 
***
Doğum borçlanması yapabilir mi?
Okurumuz Hülya hanım, 30 Nisan 1996 tarihinde çalıştığı işyerinden hamile iken ayrıldığını ve 26 Mart 1997 tarihinde doğum yaptığını belirterek, akabinde tekrar 1 Şubat 1998 yılında tekrar işe başladığını belirterek doğum borçlanması yapıp yapamayacağını sormuş.
 
Doğum borçlanması, SSK’lı annelerin doğumdan sonra çalışamadıkları sürelerde emeklilik yönünden hak kaybına uğramamaları için sosyal güvenlik reformu ile getirilen önemli bir düzenlemedir. 
 
4/a (SSK) sigortalısı kadınların doğum nedeniyle çalışamadıkları, en fazla iki doğum için geçerli olmak üzere, ikişer yıllık sürelerinin borçlandırılmasında sigortalının doğumdan önce 4/a bendi (SSK) kapsamında tescil edilmiş olması ve adına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması yeterli sayılmaktadır. Mevcut SGK uygulamasına göre sigortalılıktan önceki doğumlar için borçlanma yapılamamaktadır. Doğum borçlanması iki doğumla sınırlı olup, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki iki yıl içinde sigortalının çalışmadığı günler için yapılabilmektedir.
 
Doğum borçlanması sigortalının SGK prim gün sayısını artırmaktadır. 
Buna göre okurumuz Hülya hanım 26 Mart 1997 tarihinden sonraki 1 Şubat 1998 tarihine kadar olan günleri borçlanabilecektir.
Doğum borçlanması prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak kaydı  ile belirlenmektedir. Günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanır. Prime esas kazancın alt ve üst sınırı asgari ücret artışına göre değişmektedir. Doğum borçlanması primi asgari ücretle (978,60 TL) ve SGK prim tavanı (6.360,90 TL) arasında kalmak koşulu ile sigortalının belirlediği matrah üzerinden aylık % 32 oranında prim kesilerek yapılabiliyor. 2013 yılının 01.01.2013-30.06.2012 dönemi için  en az ödenecek aylık borçlanma  miktarı  213,15 TL  en fazla ise aylık 2.035, 48 TL olacaktır.
 
*********
Paylaş
Etiketler: doğum borçlanmasıprimi asgariSGK prim gün
Önceki Yazı

Batı, Oscar’la İra’a ‘Argo’ Konuştu

Sonraki Yazı

“Şeytan Üçgeni”nin Başı ABD ve Küresel Sloganlar

Doç.Dr. Resul KURT

Doç.Dr. Resul KURT

1500 dollar loan today

İlişkili Yazılar

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”
Ekonomi & Finans

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”

30 Eylül 2023
5k
İkale Sözleşmesi
Ekonomi

İkale Sözleşmesi

27 Eylül 2023
5k
Stajyerlerin SGK Bildirimi
Ekonomi

Stajyerlerin SGK Bildirimi

23 Eylül 2023
5k
Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri
Ekonomi

Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri

16 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

“Şeytan Üçgeni”nin Başı ABD ve Küresel Sloganlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap