Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Muhsin DURUCAN

Sevgi ve Önyargı İçerikli Bir Öykü Doğan…

Muhsin DURUCAN Yazar Muhsin DURUCAN
01 Ağustos 2019
Muhsin DURUCAN
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

“Aşk nasip işidir, hesap işi değil! Aşk adayıştır, arayış değil!

Sen adanmışsan ve yanmışsan bu uğurda, aşk seni bulmaya gelir! ”

Hz. Mevlana.

Kimi yazılar adeta çarpar! Günlerce, hatta yıllarca unutamazsınız. Anılarınıza dönüş bile yaparsınız. Birkaç kez okursunuz, okudukça beğenirsiniz! Oldukça da empatik gelir belki de… Kimi yapıtlar okuru etkiler. Balzac’ın Vadideki Zambak’ı bu türe girer. Böylesi yapıtların sayısı da çoğaltılabilir.

Eğitim enstitülerinde ‘Batı Edebiyatı’ adlı bir ders okuduk. Orada tanıdığım Giovanni Boccacio; (1313–1375) yıllarında yaşayan Paris doğumlu, İtalyan edebiyatı ve rönesansının en büyük şair ve yazarı… Dünya edebiyatının ilk öykücüsü olarak tanınmaktadır. Koşuklu, düzyazı türünde ve kendine özgü biçemde kimi yapıtları varsa da dünya yazınındaki ününü Decameron ile kazandı. Decameron, ‘yüz öykü kitabı’ anlamına içermektedir.

Decameron; on gün boyunca anlatılan yüz öyküden oluşuyor. Veba salgınından kaçmak için bir araya gelen yedi genç kadınla üç genç erkek, gönüllerince yaşayarak gülüp eğlenmek aklın sınırları dışına taşmayan zevkler tadabilmek amacıyla önce bir evde, sonra bir şatoda konaklarlar. Her gün, her biri bir öykü anlatır. Öykülerde rahibelerle yatan bahçıvanlar da vardır, bekâretten tecavüze pek çok başka erotik konu da…

***

Çarpıcı bulduğum DOĞAN adlı öyküyü okurlarımla paylaşmak istedim. İşte

okuma zevkine varanlar için Giovanni Boccacio’ nun Decameron’ undan etkisinde kalacağınız bir öykü:

DOĞAN

Bir zamanlar Fransa’da Federigo adında, kibarlığı ve kahramanlığı benzerlerinden üstün olan bir genç vardı. Kentin ünlü güzellerinden Giovanna’ya gönlünü kaptırıncaya değin çok akıllıca ve ciddi yaşayan delikanlı, bu sevdaya tutulur tutulmaz adeta deliye döndü.

Artık geceleri sevdiği kadının evi önünde yanık aşk serenatları okumakla geçiriyor, sevgilisini görebilmek için pahalı toplantılar düzenleyip değerli armağanlar yollayarak babadan kalma servetini su gibi harcıyordu.

Ne çare ki Giovanna, güzel olduğu kadar da namusluydu. Bütün yalvarmalar ve özveriler yarar sağlamadı. Genç kadın, mutsuz sevgilisini mutlu etmeye yanaşmadı.

Federigo, dostlarının verdikleri öğütlerden hiçbirine kulak asmaksızın servetini harcamaya devam ettiği için sonunda Floransa’da barınamaz duruma geldi.

Aradan yıllar geçti. Bir gün Giovanna’nın kocası hastalanıp öldü. Vasiyetnamesini açtılar. Adam, bütün servetini biricik oğluna bırakmıştı. Eğer oğlu kalıtçı bırakmadan ölürse o zaman kalıt annesine kalacaktı.

Giovanna, devrin geleneklerine uyaraköteki dul kalan kadınlar gibi kenti terk etti. Köylerden birindeki köşküne çekilerek yas tutmaya başladı. Bu köşk, kendisini çılgınca sevenFederigo’nun küçük arazisine yakındı. On dört, on beş yaşındaki oğlu yakın çevrede gezip dolaşırkenFederigo’yla tanıştı. Birbirlerini çok sevdiler! Birlikte avlanmaya başladılar. Çocuk, yeni dostunun doğanını av sırasında seyre doyamıyor; kuşun oyunlarına, atılganlığına ve çevikliğine hayran kalıyordu! Bir aralık bu yoksul Soylu’ya para teklif ederek Doğan’ı satın almayı düşündüyse de adamcağızın kuşu ne denli sevdiğini bildiği için bunu göze alamadı.

Günlerden bir gün çocuk hastalandı! Doktorlar ümitlerini kestiler. Mutsuz anneye:

—Hekimlikçe yapılacak bir iş kalmadı, dediler. Eğer bu dünyada çok arzuladığı bir nesne varsa, bunu sağlayabilirseniz belki tinsel bir yaşama çabasıyla hastalığı yener hayata dönüşüne mutlu olur.

Giovanna, biricik oğlunu kurtarabilmek için canını vermeye hazırdı. Çocuğa yalvarmaya başladı. Çok arzuladığı bir şeyin olup olmadığını hiç durmadan sordu. Sonunda çocuk dayanamadı:

—Anneciğim, dedi. Komşularımızdan yoksul bir bey var. Adı Federigo… Yarı aç, yarı tok yaşıyor. Doğan’ının yakaladığı avlarla geçiniyor. Ben işte bu Doğan’ı şiddetle arzulamıştım.

Giovanna, eski sevgilisinin adını duyunca, bu rastlantıya şaşmaktan kendisini alamadı! Federigo’nun kendisi yüzünden tüm varlığını yitirdiğini, sonunda bir ıssız yere çekilerek sevgili Doğan’ının getirdiği avlarla kıt kanat yaşadığını önceleri duymuştu. Bu durum karşısında kendisi için perişan olmuş bir adımın son ümidini, son geçim aracını istemeye nasıl cesaret edeceğini düşündü! Bunun olanaksız bir düşünce olduğu açıktı. Sorun yalnız bir geçim aracı sorunu da değildi.  Federigo Doğan’ını çok seviyordu. Bunu bilmeyen yoktu.

İşte bu yüzden, annelik yüreği ile insanlık utancı genç kadının ruhunda boğuşmaya başladı! Sonunda annelik yüreği üstün geldi. Ne pahasına olunsa olsun Doğan’ı elde edip oğlunu kurtarmaya çalışacaktı. Ne denli hayâsızca, ne denli acımasızca bir istek sayılırsa sayılsın, ne olursa olsun bunu deneyebilmeliydi! Hakaret görmeyi bile göze alarak oğluna:

—Hiç kaygılanma yavrum, dedi. Sana istediğin Doğan’ı birazdan herhalde getireceğim!

Bir arkadaşını yanına alarak Federigo’nun kulübesine gitti. İki kadın kapıla geldiklerinde mutsuz âşık, bahçede sebzeleri çapalamakla uğraşıyordu. Hâlâ sevdiği kadını karşısında görünce sevinden deliye döndü! Hemen koşturup karşıladı. Derin bir saygıyla selamlayarak buyruklarına hazır olduğunu söyledi.

Genç kadın, görüşme nedenini birden bire açmayı göze alamadığından üzüntüsünü ve duygularını saklamaya uğraşarak gülümsemeye çalıştı:

—Şöyle bir uğradık, dedi. Kendimizi sana yemeğe davet ettik. Benim için geçmişte yaptığınız sınırsız özverilerin hep aklımda… Kendini benim aşkım uğruna yok ettiğini biliyorum.

Federigo, büyük yürek soyluluğuyla:

—Bana hiçbir zaman zarar vermediniz efendim, dedi. Siz ve anılarınız, beni her zaman mutlu etti! Lütfen içeri buyurunuz. Bugün, yaşamımın en mutlu günlerinden birisidir!

Kadınlar eve girdiler. İçeride tam bir düşkünlük ve yoksulluk kendini gösteriyordu. Federigo, kendilerini yalnız bırakacağı için konuklardan özür dileyerek dışarı çıktı. Ağırlayacak bir şeyi bulunmadığı gibi harcayacak parası, borç alacak dostu da yoktu. Evecenlikle ne yapacağını düşünürken gözüne tünekteki sevgili Doğan’ı ilişti. Zerrece duraksamadan genç hayvanı yakaladı, boğazını kopardı, tüylerini yolduktan sonra tencereyi ateşe koyup konuklarının yanına döndü.

Yemekten sonra Giovanna, ne olursa olsun diyerek gelişinin asıl nedenini açtı:

—Beni kalpsizlikle de suçlasanız, diye sözüne başladı. İçinde bulunduğum koşulları öğrenince belki bana hak verirsiniz. Buraya gelmemin asıl nedeni… Bilmem ki nasıl anlatayım… Ben buraya sizden sevgili Doğan’ınızı istemeye geldim. Sizin de tanıdığınız oğlum, ölüm döşeğinde yatıyor.

Genç kadın, gözyaşlarını dökerek doktorların söylediklerini tümüyle anlattı.

—Oğlumun yaşamı belki de bu gönül yüceliğinize bağlı, dedi. Sizden bu büyük iyiliği esirgememenizi diz çökerek rica ediyorum.

Federigo, büyük bir acıya kapılarak:

—Ben, yazgının yeni bir oyununa daha uğradım! Diye yanıtladı. Size her zaman hayatımı vermeye hazır olduğum halde bu buyruğunuzu -ne yazık ki- yerine getiremeyeceğim. Çünkü Doğan’ı armağan etmeme artık olanak yok. Yemeğe geldiğinizi söylemiştiniz. Size yedirecek hiçbir şeyim yoktu. Doğan’ı kesmek zorunda kaldım. Yediğiniz et, onun etiydi! Doğan’ı size yedirmek için keserken gerçekten onu en değerli bir yerde kullandığıma inanmıştım! Yaşamımın sonuna dek bunu düşünmenin zevki bana yetecekti! Oysa şimdi yanıldığımı anlıyorum. Alın yazım yine bana yâr olmadı! Artık yaşamımın sonuna dek biricik isteğinizi yerine getiremediğim için acı çekeceğim!

Giovanna, oğlunu düşünerek çok üzüldü! Ne ki kendisine yapılan bu paha biçilmez özveriyi içten alkışlamaktan da kendini alamadı!

Hasta çocuk, birkaç gün sonra öldü! Genç kadın, büyük acısıyla aylarca baş başa kaldı. Sonunda kardeşleri, böyle yapayalnız yaşamanın olanaksızlığını anlatarak birisiyle evlenmesini söylediler.

İşte o zaman Giovanna, kendisi için hiçbir özveriden çekinmeyen eski sevgilisi Federigo’yu düşündü:

—Bu dünyada yalnız bir kişi ile evlenebilirim, dedi. O da Federigo’dur.

—Ne diyorsun? Sen şaşırdın mı? O adam meteliksizin biri…

—Biliyorum. Fakat kalpsiz bir zenginle evlenmektense, inceliğini ve özveri duygularını yitirmemiş bir yoksulla yaşamımı birleştirmeyi uygun bulurum.

Sonunda Giovanna, hiçbir karşılık beklemeden kendisini seven erkeği mutlu ederek kendi mutluluğunu da kazanmış oldu!

(Çeviren: Batı Edebiyatı, A. Karaman S. 90–94)

Paylaş
Etiketler: doğanönyargıöyküsevgi
Önceki Yazı

Sağlık

Sonraki Yazı

Mutluluk Anahtarı

Muhsin DURUCAN

Muhsin DURUCAN

İlişkili Yazılar

40 Yıllık Meslek Hayatımdan
Edebiyat

Demli Bir Yazı

07 Kasım 2025
5k
Mesam Genel Kurulu AKM’ de Gerçekleşti 2025
Etkinlik

Mesam Genel Kurulu AKM’ de Gerçekleşti 2025

06 Kasım 2025
5k
Cumhuriyet Erdemdir
Gündem

Cumhuriyet Erdemdir

29 Ekim 2025
5k
Şiir Okumak & Türkü Dinlemek
Edebiyat

Şiir Okumak & Türkü Dinlemek

24 Ekim 2025
5k
Sonraki Yazı

Mutluluk Anahtarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap