Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hüseyin ŞENGÜL

Sağlık Çalışanlarına

Hüseyin ŞENGÜL Yazar Hüseyin ŞENGÜL
06 Nisan 2020
Hüseyin ŞENGÜL
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Çağın felaketi olan yayılma hızı yüksek bu ölümcül salgına karşı gerek tanı ve tedavi sürecinde çalışanlar, gerekse virüsün aşısını bulmak için uğraş verenler çağın kahramanlarıdır.

26 Nisan 1986 tarihinde o dönemki adı SSCB olan ülkedeki Ukrayna Sovyet Cumhuriyeti’nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali’nde büyük bir nükleer kaza yaşanmıştı. Bu felaket üzerine derli toplu sayılabilecek “Çernobil” adında 5 bölümlük bir dizi 1 yıl önce, 2019 yılında yayınlanmıştı.

Felaket filmlerinin kodları genel olarak bellidir. İnsanlık için varoluşsal bir tehlike haline gelmiş kontrol dışı güçler, yetkililerin bunu umursamaması veya gizlemesi, tehdidin facia haline dönüşmesiyle içine düşülen çaresizlik ve bu ortamda bireysel kahramanlar yoluyla felaketin savuşturulması vs.

Çernobil felaketi üzerine yapılmış bu dizi üzerine olumlu, olumsuz birçok eleştiri yapıldı. Bunların hemen tümü de politikti. Konumuz bu değil. Fakat bu diziyi diğer felaket sinemasından farklı kılan yanı, bireysel kahramanlıklar gibi fantastik figürler yerine, kolektif bir mücadeleyi esas alarak olaya epeyi bir objektif yaklaşmasıdır.

Çernobil faciasında nükleer felaketin daha büyük boyutlara sıçramasını önlemek için, nükleer felaketin merkezinde yaşamları pahasına çalışan iki meslek vardı: İtfaiyeciler ve madenciler. Dizi filmden bana kalan esas anlam, bu iki meslek çalışanlarının ölümleri pahasına, yaşam için mücadeleleri oldu.

Tarih falan tarihteki filan savaşlardan, falan generallerin, kralların kahramanlıklarından ibaret değil. Okullardaki tarih kitapları bunlarla dolu. Bunlardan ibaret bir tarih hem çarpık hem eksik hem de büyük ölçüde yanlıştır.

Klasik bir söz ama tekrar etmek zorundayım. “Tarihi kitleler yapar, egemenler yazar.” Bir savaşın başındaki komutan bize uzun uzun anlatılır. Peki ya o savaşta ölen on binler? Onlar insan değil mi? Egemenlerin tarih kitaplarında kitleler yalnızca rakamlardan ibarettir! Hem savaşların gerçek nedenleri neler?

Eğer bir Çernobil olayının tarihinden söz edeceksek, madenciler ile itfaiyeciler o fecaatin saygıyla anılacak kahramanlarıdır!

Şimdi daha büyük, daha kapsayıcı ve belirsizliklerin yarattığı kaygılar içinde dünya ölçeğinde bir felaketle karşı karşıyayız. Felaketin adı Covid-19. Şimdilik yüzyılın bir felaketi olarak nitelemek mümkün çünkü önümüzdeki 80 yılda neler olabilir, bilmiyoruz.

Covid-19 virüsü gittikçe yükselen bir grafikle dünyayı etkilemeye devam ediyor.

Çağın felaketi olan yayılma hızı yüksek bu ölümcül salgına karşı gerek tanı ve tedavi sürecinde çalışanlar, gerekse virüsün aşısını bulmak için uğraş verenler çağın kahramanlarıdır.

Covid-19 salgını tarihi bir olaydır. Bu olayı ileride tarihçiler nasıl yazarsa yazsınlar, bu sağlık çalışanları saygıyla anılmayı çoktan hak ediyorlar. Bu kısım geleceğe matuf ve tarihçilerin işi.

Biz bugündeyiz. Ve bugün sağlık çalışanlarına karşı büyük sorumluluklarımız var. Her şeyden önce ülkelerin hükümetleri sağlık çalışanlarına güvenli ortamlar hazırlamalı, virüs tehlikesini uzak tutacak donanıma sahip malzemeler sağlamalı. Devlet meslek sorumluluğunu yaşamı pahasına yerine getiren sağlıkçılara karşı, tıbbi ve mali sorumluluklarını azami ölçüde yerine getirmeli.

Bireyler olarak sağlık çalışanlarının Covid-19 virüsüne karşı yürüttüğü mücadeleye destek olmalıyız. Risk tespiti yapılan kimi kişilerin sağlık personelinin tedbirlerine direndikleri, test yaptırmaktan kaçındıkları gibi olayların video görüntüleriyle sabitlendiği görülmekte. O kişilerin paniklemesi bir ölçüde anlaşılabilir. Fakat riskli şahsın çevresindeki insanlara bu virüsü bulaştırma hakkı kesinlikle yoktur! Kendimizi salgına karşı ne kadar sakınıyorsak, başkalarına karşı yayma ihtimalinden da o kadar sakınmalıyız. Salgına karşı topum sağlığının başlangıç noktası, biz tek tek bireyleriz.

Virüse karşı büyük riskler alarak yaşamları pahasına mücadele eden dünyadaki bütün sağlık çalışanlarını saygıyla anıyorum.

Ülkemizde virüse yakalanan sağlıkçılarımız var. Hatta can kayıpları yaşanıyor. Başta Çapa Tıp Fakültesi Dâhiliye Profesörü Cemil Taşçıoğlu olmak üzere virüs mücadelesi sürecinde vefat eden tüm sağlıkçıları ve diğer çalışanları saygıyla anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dünkü açıklamasına göre virüs kapmış sağlık personelini sayısı 601 kişi. En kısa zamanda sağlıklarına kavuşmaları diliyorum.

Çernobil, Covid-19 virüs salgını, tarih… yaşatmak için ölümü göze alabilmek; bundan daha büyük bir onur ve ahlaki bir duruş var mı?

Bilim başaracak!

Tarih yalnızca sağlık emekçilerini yazmayacak. Tarih aynı zamanda bu felaket karşısında devletlerin/iktidarların ne yaptıklarını da yazacak. Hangi iktidarların toplumuna karşı sorumluluklarını ne ölçüde yerine getirdiklerini, hangilerinin benmerkezci davrandıklarını, gerekli tedbirleri almadıklarını ve halkının temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduklarını da yazacak. Hemen her şey belgeleriyle sabit. Çünkü çağımız öyle yüzlerce yıl önceki gibi, ne salt devletlerin tuttuğu yetersiz kayıtlardan ibaret ne de kayıttan çok, söylencelerden. Artık iletişim teknolojilerinin sağladığı imkânlar dâhilinde kuruluşların, bireylerin dahi tuttukları kayıtlar var.

Bütün bunlar tarihin dokümanları olarak, iyiliğin ve kötülüğün arşivini oluşturacak. (HŞ/TP)

Paylaş
Etiketler: Çağın felaketiçernobilÇernobil felaketiCOVID-19Covid-19 virüsüdünyakontrol dışı güçlersağlıktürkiye
Önceki Yazı

Böyle Değildim -II

Sonraki Yazı

Her Musibette Bir Hayır Var mı Dır?

Hüseyin ŞENGÜL

Hüseyin ŞENGÜL

İlişkili Yazılar

Yeni Bir Anayasa (mı?)
Hüseyin ŞENGÜL

Yeni Bir Anayasa (mı?)

17 Eylül 2023
5k
Çivisi Çıkmış Dünya
Hüseyin ŞENGÜL

Çivisi Çıkmış Dünya

09 Temmuz 2023
5k
Prens ve Hayal Kırıklıkları
Hüseyin ŞENGÜL

Prens ve Hayal Kırıklıkları

11 Haziran 2023
5k
28 Mayıs Seçimi Üzerine
Hüseyin ŞENGÜL

28 Mayıs Seçimi Üzerine

01 Haziran 2023
5k
Sonraki Yazı

Her Musibette Bir Hayır Var mı Dır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap