Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Nezahat GÖÇMEN

Saat Ayarı

Nezahat GÖÇMEN Yazar Nezahat GÖÇMEN
25 Haziran 2014
Nezahat GÖÇMEN
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bereket ayı,

Toplumu bütünleştiren, hayatı renklendiren,  anlamlandıran. On bir ayın sultanı hoş geldi!

Rahmettir, berekettir, paylaşmaktır, kardeşliktir.  İnsanların birbirine anlayış gösterdiği, kaynaşma ayıdır. Ramazanın telaşı dört bir yanı sardı.   Güzel bir aydır. Kuralları vardır. Çarşı Pazar hareketlendi.  Alışveriş listesi uzun.  Gıda alışverişi yapılır. Hiç doymayacakmış  gibi.

Çocuklar için ayrı bir heyecandır. Hepimiz çocukluğumuzda “Çocuk Orucu”  için niyetlenirdik. Kaç saat tutabilirsek.”

İftariyelikler tezgahları şenlendirdi. Ramazan ayının olmazsa olmazları; Pastırma, peynir, hurma, zeytin…

Hurma, faydaları saymakla bitmeyen lifli, demir oranının yüksek bir meyve. Kahvesi, cezeryesi,  hurma dondurması ile tanıştık bu ramazan ayında.

Pastırma iftariyeliklerin baş tacı.  Zeytin, pastırma ve hurmanın yanında daha mütevazıdır.

Ramazan fırsatçıları da göz ardı edilemez. Fırsata çevirip zam yapanlar. Zam üstüne zam… Kırmızı ete her gün yapılan küçük küçük zamlar. Suni zam.  Sebep ramazan. Ramazan yaklaştıkça et uzaklaşıyor.  Ramazan ayının gerçekleri arasında her şey zamlanır.  “Her şeyin yüzüne baka baka evime dönüyorum. ”diyen anneler olmasın.

İftarın hemen öncesinde saat ayarı bozulmuştur adeta… Kokusu olmayan yiyeceklerin kokusu olduğunu fark ederiz. Erik kabuğu da kokar mıymış?

Farklılıkların zenginliğinde saygı ve sevgi olsun. Yeter ki gönül sofrası açık olsun. On bir ay nasıl beslenilir unutulur. Top sesleri ile açılır. Sokaklara kurulan iftar sofraları, iftar çadırlarında zengin fakir herkes aynı sofrada oturmaz mı?

Bazen zengin zengini ağırlar fakir fakiri, sofralar ayrı kurulur.  Beş yıldızlı otel restoran iftar programı fiyat listesi belirlenir. Fakir gider iftarını iftar çadırında açmaya.

Oruç tutuyorum bahanesiyle kendini üstün gören insanlar bir an önce iftara yetişmek için zaman gelir trafik kurallarını hiçe sayar.

Sıkça duyarız, “Oruç tutmayana meydan dayağı atıldı.”  haberlerine  tanık oluyoruz. Hangi zaman dilimi olursa olsun saygı ve hoşgörü birinci sırasını hiç kaybetmemeli.

Sevgi ve saygının az olduğu günümüzde birbirimize tahammül azalmakta. Toplumda çatışma ve çekişmelerden uzak bir yaşam neden olmasın.

Ya ramazan davulu; Hangimiz bakmadık gece davulcuların hızlı geçişlerine. Gecenin zifiri karanlığında, bomboş yollarda mani sesleri yaklaştıkça davulcuların bizim evimize yaklaştığını görmedik ki…

“ Dijital saatler var. Davul da nedir? Çalar saat icat edilmeden önce varmış.” diyenler var. Modern çağda geleneklerimizi yaşatan davul gecenin 3,5 – 4’ü gibi kapıya dayanır.  İnsanların kulağına hoş gelsin diye manilerle yaşatılan bu gelenek, günümüz teknolojisinde davuldan çok davulcunun geçtiği sokaktaki arabaların alarmları uyandırıyor. Teknoloji ile geleneği birleştirerek,  ramazan davulu sesini telefonlarına alarm sesi olarak yükleyip sahura kalkanlar da var.

Zaman iftar vakti.  Fırınlarda çıkan ekmek, ramazan pidesi.  Ramazanın simgesi, onur konuğudur. İnsanların almak için uzun kuyruklar oluşturduğu ekmek. Ramazan ayının ilk akşamından başlar, bayram sabahına kalmadan çeker gider.

İçecek reklamları alır başını gider. Güllaç çıkar karşımıza her yerde üzeri nar taneli.

Ramazan ayı; Sindirim sistemini dinlendirirken, nefsine hakim olmayı da öğreten bir aydır.

Yıllardır televizyonlarda aynı içeriğe sahip programların yayınlanması ile erken ya da yanlış açılan bir oruç muhabbeti ile geçer gider kapımızdan. Her yıl bir öncesinden on gün önce başlanılan ibadettir. En içsel en kişiye özel olanıdır. Yardımlaşma hissi. O sofraya birlikte oturma telaşı.

Bazı kimseler için içki sigarayı bırakmaya yeltendikleri aydır. “Bu ramazan kesin bırakıyorum içkiyi de sigarayı da” söylemleri dinlediğimiz ay. Sağlık için atılacak en güzel adımdır.

Ramazan ayında doğanlar, adı ramazan olanlar bir ay dillerden düşmez. Zeytin ya da hurma ile oruç açmayı, sıcak pideyi,  insanların birbirine yardım etmelerini kalabalık aile sofralarını sahura kalkmayı, affetmeyi ve affedilmeyi içinde barındıran ay.  Davetler birbirini takip edecek. Günümüz marketlerinde ramazan paketleri ve fırsatları sunulmakta. İç dünyamızda yeni ufukların açıldığı huzur bulduğumuz yolculuğumuzun bir kesiti.

Aç olanı açıkta olanı zorda olanı anlamak için ramazan ayını beklemeye gerek yok. Açlıktan bebekler ölmesin. Soğuktan donmasın çocuklar. Yardım eli uzatmak için ramazan ayı bekleyenler hiç beklemesinler yardımın yarını, ramazanı olmaz.  Özellikle açıktan dağıtılan insanların üzerine savrularak dağıtılan yiyecekler, daha özenli gizlilik içinde hissettirmeden verilmesi anlayışının yerleşmesi gerekir belleğimize. Yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle  açık büfelerin bomboş olduğu tatil köyü ve otel fiyatlarının hızla düştüğü döngüde bu ramazan da bitecek.

Çocukluğumdan, geleneklerimizde yaşayan,  kulaklarımda çınlayan bir davulcu manisi

“Tepsiler dizi dizi

Davete bekle bizi

Adresi iyi yaz ki

Kolayca bulam sizi”

Yaz mevsiminin en sıcak günlerinde uzmanların önerilerini dikkate alarak sağlıklı bir ay olması,  saygı, sevgi, hoşgörünün, yardım ve dayanışmanın yaygın olduğu mutlu bir toplum dileğiyle, Sağlıcakla kalın…

Paylaş
Etiketler: davulhurmahuzuriftarRamazan
Önceki Yazı

Doğruyu Sapıklıktan Ayırt Etmek

Sonraki Yazı

Abdullah Kızmaz Mısralarından

Nezahat GÖÇMEN

Nezahat GÖÇMEN

İlişkili Yazılar

Siyah Önlükten Yükselen Hüzün
Anma

Siyah Önlükten Yükselen Hüzün

10 Kasım 2025
5k
Çörek Otu
Doğa-Çevre

Çörek Otu

22 Ocak 2024
5k
Artık Yıl
Genel Eğitim

Artık Yıl

08 Ocak 2024
5k
Siz Hiç Sumak Ağacı Gördünüz mü?
Doğa-Çevre

Siz Hiç Sumak Ağacı Gördünüz mü?

22 Aralık 2023
5.2k
Sonraki Yazı

Abdullah Kızmaz Mısralarından

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap