Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Uğur ÖZALTIN

Referandum Tuzağı

Uğur ÖZALTIN Yazar Uğur ÖZALTIN
12 Temmuz 2010
Uğur ÖZALTIN
3
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Lütfen bu makalemi dikkatle okuyun ve 12 Eylül günü referandum da neye oy verdiğinizin farkında olun.

BU REFERANDUM MADDELERİNE EVET DENMEZ

Greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde neden oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak.

Milletvekilliğinin düşürülmesi uygulaması kaldırılacak.

Cumhurbaşkanı, ANAYASA MAHKEMESİNE 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından belirleyecek.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliğinde iptale, siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla karar alacak.

Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir kişi 2 defa üyeliğe seçilemeyecek. 12 yıldan önce yaş sınırını dolduran üye emekliye ayrılacak.

Yukarıda yazdığım 12 eylül 2010 tarihinde referandum ile halkın onayına sunulacak olan bu anayasa maddeleri olmaya aday kanun maddelerine neden HAYIR denmesi gerektiğini açıklamaya çalışalım. Aslına bakarsanız değişiklik veya yeni olarak sunulan tüm maddeleri okursanız hepsinde de bir bütünlük bulunmadığını ve laf kalabalığı yapıldığını hatta maddeler arasında da tutarsızlıklar bulunduğunu da fark edebilirsiniz. Kurunun yanında yaş da yanar hesabı bu laf kalabalığıyla sanki çaktırmadan birilerine bazı goller atılmaya çalışıldığı izlemini alıyorsunuz. İfadeler çok yerde her yöne çekilebilecek tarzda muğlak ve ilerde karmaşaya yol açabilecek, istismarlara zemin hazırlar niteliktedir.

Greve katılan işçilerin ve sendikanın kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu grev uygulanan iş yerinde neden oldukları maddi zarardan sendika sorumlu tutulamayacak. Bu ne demek biliyor musunuz ? Bu maddeyi birkaç kez okuyun lütfen. KASITLI HAREKET dediğin şey SUÇ değil mi ? Suç işlemek serbesttir diyor bir başka deyişle. Gülsek mi ağlasak mı bilemiyorum ama böyle SUÇ İŞLEMEYİ teminat altına alan bir anayasa maddesi şaka gibi bir şey. Bu maddeye EVET demek için zeka sağlığı raporu alınması gerekir bence. İş yerine her türlü zararı vereceksin, yakıp yıkacaksın, kırıp dökeceksin ve sana kimse bir şey demeyecek. İşin tuhafı bu maddeye AB ve TÜSİAD da EVET deyin diyor. Patronlar fabrikalarının talan edilmesini mi istiyorlar acaba ? Yoksa bu anayasa maddesi ile bazı kesimler, iş çevreleri, bazı toplum katmanları azdırılmış sendikalarla mı terbiye edilecek ya da soyulacak soğana çevrilecek  çok merak ediyorum.

Milletvekilliğinin düşürülmesi uygulaması kaldırılacak.Terörün borazanlığını yapmak yasallaşacak, etnik terör örgütü dağlardan meclise çöreklenecek. Artık geriye ne kalıyor ki ? Bu maddeye EVET dediğinizde aslında kendi idam sehpanızı kendinizin hazırladığınızı anlamanız için dahi olmanıza gerek yok sanırım.

Cumhurbaşkanı, ANAYASA MAHKEMESİNE 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından belirleyecek.Anayasa mahkemesi bu maddeyi bir kıptı biliyorsunuz. SERBEST AVUKATLAR cümlesi çok muğlak bir laf bence. Kaç yıllık avukat olacak, han branşlarda uzman olacak, seçimde hangi esaslara bakılacak hiçbir şey yok. ANAYASA ROPÖRTÖRLERİ de sadece 5 yıllık süre konulmuş gerisi yok. Bu madde de tuzaklar siyasi mayınlarla dolu bence.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliğinde iptale, siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla karar alacak.Bu maddeye de çok dikkat edin ve birkaç defa okuyun bence. SİYASİ PARTİLERİN KAPATILMASI ve KARAR VERİLEBİLMESİ İÇİN TOPLANTIYA KATILAN ÜYELERİN ÜÇTE İKİ OY ÇOKLUĞUYLA KARAR ALACAK ifadesini çok okuyun ve düşünün. Her şey çok güzel hesaplanmış doğrusu. Bu yetkilerle donanmış bir iktadar millete padişahlık zamanını dahi aratır nitelikte bence.

Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilecek. Bir kişi 2 defa üyeliğe seçilemeyecek. 12 yıldan önce yaş sınırını dolduran üye emekliye ayrılacak.İşte bir muğlak madde daha. 12 yıl süre çok değil mi ? Kaç yaşında seçilecek bu üyeler belli değil, kaç yıllık deneyimde olmaları gerekiyor belli değil, bir sürü soru işareti olan bir madde bu. Bu üyeler hep birlikte seçildikleri gibi aynı günde ölecekler değil ya bir iki kişi eksildiğinde kim seçecek boşalan yerleri o da belli değil. Bu madde de çok istismara açık.

Görüyorsunuz dostlarım bu referandum aslında laf kalabalığı ile doldurulmuş, muğlak maddelerden oluşan bir referandumdur. Derde derman olacak esas iyileştirme ve demokratikleşmeler içinde yoktur. 95 yaşına gelmiş Kenan Evren’i yargılasan ne olur yargılamasan ne olur? Artık onun hesabı günahıyla sevabıyla başka boyutta görülecektir zaten. Erbakan bile yaşlılığından dolayı evinde cezasını çekip dururken Kenan Evren hangi hapse atılacak, o da Marmaris’te ki evinde Nü resimler yapmaya devam edecektir.

Benim esas kafama takılan soru şu. Bu referandum aslında bir tuzak mı?  Bu referandum 2 yıl sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir anket niteliği mi taşıyor? Bu referandum R.T Erdoğan’ın seçilebilirlik testi midir? Muhalefetin potansiyelinin ölçüm testi midir? Diyelim ki referandum da yüzde 70 HAYIR dedi o zaman ne olacak? Veya sonuç fifti fifti çıktı yüzde 49 a yüzde 51 mesela. Ben yünde 60 ile reddedileceğini tahmin ediyorum. Ama sorun referandum değil bence esas sorun 2 yıl sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP muhalefeti nasıl bölüp aradan sıyrılırız hesabıdır.

Geçmişte bu tezgah yine kurulmuştu. Turgut Sunalp, Necdet Calp ve Turgut Özal seçimlere girmişlerdi. 12 Eylül yönetimi tarafindan kendisine MDP’nin kurduruldugu orgeneral Turgut Sunalp 80 öncesinin kontrgerilla örgütü Ergenekon’un basidir ve aileden masondur. Bu ifadeye internette çok yerde rastladım.

12 Eylül 2010 tarihinde halka şu soru sorulmaktadır. KIRK KATIR MI KIRK SATIR MI ?

Paylaş
Etiketler: anayasareferandumsiyasi partiler
Önceki Yazı

Ben Aslında Yokum

Sonraki Yazı

Hala Düşünürüm………

Uğur ÖZALTIN

Uğur ÖZALTIN

25 temmuz 1966 Manisa doğumluyum. Manisa Lisesi Edebiyat bölümü mezunuyum. Manisa da merkez de ikamet etmekteyim.

İlişkili Yazılar

Uğur ÖZALTIN

Kısa Kısa – Gereksiz

19 Haziran 2015
5k
Uğur ÖZALTIN

Katillik Nerede Başlar

05 Haziran 2012
5k
Uğur ÖZALTIN

Sor Soruyu

30 Mayıs 2012
5k
Uğur ÖZALTIN

Üstün Dökmen Döktürdü

17 Mayıs 2012
5k
Sonraki Yazı

Hala Düşünürüm………

Yorumlar 3

  1. Metin MİNTAZ says:
    15 yıl önce

    12 Eylül darbe ahayasasına HAYIR
    12 Eylül sivil darbe anayasasına da HAYIR.
    Antidemokratik %10 barajın kaldırılarak yeni oluşan meclisin tüm üyelerinin uzlaşmasıyla yapılacak olan gerçek sivil anayasaya EVET.

  2. Metin MİNTAZ says:
    15 yıl önce

    12 Eylül darbe anayasasına HAYIR
    12 Eylül sivil darbe anayasasına da HAYIR.
    Antidemokratik bir uygulama olan %10 barajın kaldırılarak yeni oluşan meclisin tüm üyelerinin uzlaşmasıyla yapılacak olan gerçek sivil anayasaya EVET.

  3. Uğur ÖZALTIN says:
    15 yıl önce

    Referandum da tercihiniz nedir diye geniş bir anket düzenledim ve şu anda 350 kişi seçimini oyladı. Yüzde 89 HAYIR oranında anket devam ediyor. Bir kaç gün sonra bu konuyu makale haline getirmeyi düşünüyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap