Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazar, Aralık 14, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

Piyasalarda İzlenen Gelişmeler

Doç.Dr. Resul KURT Yazar Doç.Dr. Resul KURT
09 Ocak 2019
Resul KURT (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş
TL, ABD’li Bolton’un Türkiye ziyareti süresince baskı altında kalırken dolar kuru 5.50’nin üzerini test etti. Dolar/TL yeni güne hafif aşağı yönde başlarken bugün piyasalarda FOMC tutanakları takip edilecek.
Dün gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde olumsuz bir hava gözlenirken, dolar karşısında en kötü performansı, ABD’nin Suriye’den çekilme sürecine yönelik iyimserliğin kaybolmasıyla, Türk Lirası gösterdi.
Dün güne 5.40 civarında başlayan kurda değer kaybı bir ara yüzde 2’ye ulaştı ve 5.51 seviyesinin üzeri test edildi. Kur kapanışta 5.48’lerde yer aldı.
Dolar/TL bugüne ise hafif aşağı yönlü başladı. Saat 08:15’te dolar/TL 5.4750’den işlem gördü, aynı saatte euro/TL 6.2770’de yer aldı.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Suriye’den çekilme için YPG/PYD unsurlarının güvenliğiyle ilgili sarf ettiği sözler Türkiye’nin tepkisini çekmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bolton’a yönelik eleştirileri ve randevu vermemesi iki ülke ilişkilerine yönelik endişelere neden olmuştu.
FOMC tutanakları bekleniyor
Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu akşam TSI 22:00’da açıklanacak 18-19 Aralık tarihli FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı.
Piyasalarda risk iştahı, Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen hafta cuma günü ekonomiye yönelik risklerin farkında olduğunu söylemesi ve bu yıl para politikası kararlarında hem sabırlı hem de esnek olunacağını ifade etmesinden bu yana güçlendi.
Hükümete “anlaşmasız Brexit” darbesi
Bu arada İngiliz Parlamentosu, hükümetin Avrupa Birliği’nden anlaşmasız olarak ayrılmasının önüne geçmeye dönük bir yasa değişikliğini kabul etti.
Parlamentoya getirilen finansman yasa tasarısında anlaşmasız Brexit’i önlemeye yönelik olarak ana muhalefet partisinin teklif ettiği değişiklik 296’ya karşı 303 oyla geçti. Değişikliğe göre, İngiliz hükümeti anlaşmasız Brexit senaryosuna hazırlık için ayıracağı bütçeyi, parlamentonun onayı olmadan kullanamayacak.
Siyasi gözlemcilere göre, dün akşam yapılan oylamanın sonucu, Başbakan Theresa May’in gelecek hafta parlamentoda oylanacak Brexit anlaşmasının da geçme şansının düşük olduğunu teyit etti.
Trump: 45 dakikalık bir toplantıda çözülebilir
Federal hükümetin 18 gündür kapalı olduğu ABD’de ise Başkan Donald Trump, Demokratları suçladı. Trump, “Hükümet tek ama tek bir sebepten dolayı kapalı: Demokratlar sınır güvenliği için fon ayırmıyor. Bu durum 45 dakikalık bir toplantıda çözülebilir. Yarın bunu çözmek için Kongrenin önde gelen isimlerini Beyaz Saray’a davet ettim” diye konuştu.
Öte yandan ABD ve Çin heyetlerinin ticaret müzakereleri Pekin’de devam ediyor. Bugüne de sarkan görüşmelere ilişkin bir ABD’li yetkili, sürecin kendileri açısından iyi bir şekilde ilerlediğini ifade etti. Konuya yakın kaynaklar da, Çin’in ABD’den tarım ürünleri ve enerji kaynakları alımı ile Çin pazarına erişimin kolaylaştırılması konularında ilerleme sağlandığını söylediler.
Asya borsaları üç buçuk haftanın zirvesinde
Asya borsaları ABD ile Çin’in ticaret görüşmelerinde uzlaşma sağlayacağı ve küresel ekonomiyi aksatacak bir ticaret geriliminin yaşanmayacağı beklentilerinden destek bularak üç buçuk haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1.5 yükselerek 14 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 1.3, Çin’in Shanghai bileşik endeksi yüzde 1.5 yükseldi.
ABD’nin S&P 500 vadeli işlemleri de yüzde 0.5 artıda seyretti. S&P 500 endeksi dün yüzde 1’e yakın yükseldi ve Noel tatili civarında gördüğü 20 ayın dip seviyelerinden bu yana yüzde 9’un üzerinde toparlanmış oldu.
Petrol fiyatı yükseldi
Bu arada ticaret müzakerelerinin bir gün uzadığı haberleri petrol fiyatlarını yükseltti. ABD ham petrolünün varil fiyatı bu yıl ilk defa 50 doları aştı. Buna paralel olarak risk iştahı arttı ve emtia fiyatları ile bağlantılı para birimleri değer kazandı.
Ekonomisi Çin’e ihracata dayalı olduğu için küresel risk iştahının bir göstergesi olarak kabul edilen Avustralya doları yüzde 0.3 değer kazandı.
Dolar endeksi ise yüzde 0.1 yükselerek 95.803’e çıksa da hafta başında gördüğü 11 haftanın dip seviyesi olan 95.683’e yakın seyretti.
Paylaş
Önceki Yazı

Bulmacacı Hakan Kayar İle Röportaj

Sonraki Yazı

Kalp Krizi ve Ölümleri İlaçsız Önlemenin Altı Kolay Yolu

Doç.Dr. Resul KURT

Doç.Dr. Resul KURT

1500 dollar loan today

İlişkili Yazılar

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”
Ekonomi & Finans

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”

30 Eylül 2023
5k
İkale Sözleşmesi
Ekonomi

İkale Sözleşmesi

27 Eylül 2023
5k
Stajyerlerin SGK Bildirimi
Ekonomi

Stajyerlerin SGK Bildirimi

23 Eylül 2023
5k
Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri
Ekonomi

Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri

16 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

Kalp Krizi ve Ölümleri İlaçsız Önlemenin Altı Kolay Yolu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Çözümsüzlük (l)

Çözümsüzlük (l)

14 Aralık 2025
Gönüllü Sağlıkçı

Gönüllü Sağlıkçı

14 Aralık 2025
Hediye Kitap (l)

Hediye Kitap (lll)

14 Aralık 2025
Aralıkta

Güllü

14 Aralık 2025

Halkın İradesi

13 Aralık 2025
Gençlik Nereye?

Gençlik Nereye?

13 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap