Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Ocak 30, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Edebiyat & Sanat Anı / Günce

Milyon Sene Gerisindeyiz

Sibel GELBUL Yazar Sibel GELBUL
16 Temmuz 2021
Anı / Günce, Sibel GELBUL
0
403
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

1910 Yılında Jack London’ın Kızıl Veba ve Demir Ökçe kitabını okuduğum da ileriyi görmek böyle bir şey mi diye düşünmüştüm.

Kızıl Veba medeniyeti silip süpürmüş ve hayatta kalmayı başaran bir avuç insan kendi medeniyetlerini ve toplumsal sınırlarını oluşturmuştur. Ancak sanattan, bilimden her türlü bilgiden yoksunlar. İlkel zamana dönülmüş, yaşam yine “yemek, içmek çoğalmak ve hayatta kalmak” olmuş. Yetişen yeni nesilse her türlü hurafe ve batıla inanmakta. Tek medeniyetten kalan Prof. Smith torunlarına kızıl vebayı anlatarak barbarlıktan uzak umursamazlıktan vazgeçerek medeniyete tekrar kavuşmalarını anlatmakta. Medeniyet her bireyin ortak noktası. Kızıl veba medeniyeti yok edince geriye insanlığa dair hiçbir şey kalmayacağını anlatmış. Kızıl Vebadan öncesini ve sonrasını anlatan ihtiyar torunlarına büyücülerden uzak durulması gerektiğini doktorluğun, şerefli bir meslek olduğunu, fakat büyücülerle, üfürükçülere inanmanın “ilkellik” olduğunu söyler: Nesil farkı değil medeniyet farkını vurguluyor. Kitabı okuyanlar bilirler kapitalist düzene gönderme yapılmış. Yönetici sınıfının olduğu, üretenlerin yönetici sınıfı için canla başla çalıştığını anlatıyor. Bir asır geçmiş ama bir adım ileriye gidememişiz. Bilimden uzak, hurafelere yakın yaşam devam ediyor. Sadece yemek, içmek için savaşır haldeyiz. Alt sınıf üst sınıfa biat ediyor ve onları zengin etmek için çalışıyor. Modern kölelik diyebiliriz. Demir Ökçe, toplumda ve siyasette gelecekte yer alacak değişiklikleri irdeler. Maalesef geçen zaman kehanetlerini doğruluyor.

Alım gücümüz zayıfladı. Pandeminin hem psikolojik hem de ekonomik baskıları devam etmekte. İşverenlerin birçoğu yeni yasadan kaynaklı haklı nedenlerle çalışanlarını çıkarmaya başladılar. Güllük gülistanlık bir durum yok. Umutsuz olmayalım diye kendimizi de kandırmayalım.

Biz nasıl bu hale geldik?

15 sene öncesini ele aldığımızda o günkü şartlara göre evimize sucuk, en iyi peynir ve bal alabiliyorduk 4 çocuklu ve tek çalışan babanın bir ailesi olarak daha önceki yılları kıyasladığımda yine her şeyin en iyisini sahiptik. Mercedes arabaya binemiyorduk ama Renault marka arabamız vardı.Yakıt alım gücümüz de vardı. Demokrasinin işlediği, basının özgür olduğu, hukukun üstünlüğünü damarlarımda hissediyordum. Bu kadar cinsel istismar, kadına şiddet, zina, fuhuş, yabancı madde kullanımı yoktu. Zevk için kadınlar bir araya geldiğinde fal muhabbetinin dışında hoca, hurafe söz konusu bile değildi.

Sonuç itibariyle demokratik hukuk devleti olamadığınız sürece milyon sene geriye gidersiniz. Richard Branson uzaya giden milyarder olarak basında yer aldı. Bunun hayalini bile yapamıyorum. Rüyamda olsa inanamayacağım bir ziyaret olurdu. Aydın beyinler yok olup gitti. Etek, şort, başörtüsüne tıkandık. Kadın mücadelesi diye boğulup durduk. Bir kişinin ağzından çıkacak talimatnamelerle hayatımız şekillenip duruyor. İnsanlığımızı her gün sorgular olduk. Ne siyaset, ne ekonomi hiçbir şey verimli ve etik ilerlemiyor. Sanki bulaşıcı bir virüs gibi bazı demokrat beyinlerinde aynılaştığına tanıklık ediyoruz. Ben geçmişimi unutmadım. Geleceğimi kurgularken tüm dünyanın yakaladığı imkânların ülkemde olmasını istemek hakkım .O kadar çok haklarımız var ki. İnsan, Hayvan, Çocuk, Engelli… Ne gariptir ki insan var olanı arar mı? Biz olan haklarımızın arayışındayız. Uygulamanın olmadığı hiçbir şey asıl değildir.

Taraflı yaklaşımlardan, birinin birisi olmaktan vazgeçemiyoruz. Bazen geri çekileyim ya da savaşıp, mücadele edip yara alayım diyorum. Doğrusu ne bilemedim.

Paylaş
Etiketler: Aydındemokrasigeri kalmış toplummedeniyet
Önceki Yazı

Marmara’yı kusturduk

Sonraki Yazı

Korona Peşinde

Sibel GELBUL

Sibel GELBUL

İlişkili Yazılar

Suskun Ve Sessiz
Radyo Televizyon

Kürsüde Az Ses, Çok Mana

30 Ocak 2026
5k
Suskun Ve Sessiz
Ekonomi

Bir Garip Gariban

26 Ocak 2026
5.1k
Didim Günlükleri (XVII) – Şirinlerin Dijital Bataklığı
Anı / Günce

Didim Günlükleri (XVII) – Şirinlerin Dijital Bataklığı

23 Ocak 2026
5k
Didim Günlükleri (XVI) – Bataklık Domuzları Davası
Anı / Günce

Didim Günlükleri (XVI) – Bataklık Domuzları Davası

18 Ocak 2026
5k
Sonraki Yazı

Korona Peşinde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Suskun Ve Sessiz

Kürsüde Az Ses, Çok Mana

30 Ocak 2026
Toplumsal Cinsel Problem

Toplumsal Cinsel Problem

30 Ocak 2026
Vatandaşın Alım Gücü Azaldı

Türkiye Yüzyılı

30 Ocak 2026
Ailenin Dönüşümü

Ailenin Dönüşümü

30 Ocak 2026
Gece Aforizmaları (l)

İstanbul Üçlemesi Dolmabahçe Sarayında

30 Ocak 2026
Gurbete Arzuhâl

Gurbete Arzuhâl

30 Ocak 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap