Yazar Portal
Çarşamba, Nisan 21, 2021
  • Giriş Yap
  • Kayıt ol
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
İletişim
Yazar Portal
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Behçet GÜLENAY

Kültür ve Sanat Mirasımızın Belgeleri

Behçet GÜLENAY Yazar Behçet GÜLENAY
20 Ekim 2010
Behçet GÜLENAY
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Ülkemizin hemen hemen her şehrinde çeşitli kültür sanat etkinlikleri yapılmaktadır. Kimi şehirler bu festivalleri çok başarılı bir şekilde organize eder. Hatta çok küçük şehirlerimizden bazıları kısıtlı imkânlara rağmen, dışarıya o yörenin kültürünü, tarihini en iyi şekilde tanıtmalarının yanında sanata da üst seviyede katkı sağlamış olmakla kalmaz, iyi bir organize ile ulusal medya desteğini de arkasına alarak şehrin ticaretini de canlandırır bu festivaller.

Bunu en iyi şekilde yapabilmek için öncelikle hangi kurum organize ediyorsa etsin. Her sanat alanından şehirde bulunan sanata kendini adayan kişilerle kucaklaşmalı ki; evrensel sanatı ve sanatçıyı da kucaklayabilsin. Mutlaka her şehrin kültür, sanat, edebiyat alanında; o şehrin, emzirildiği topraklarında ikamet etmiyorsa bile yetiştirdiği değerleri vardır. Ülkemizin kültür sanat etkinlikleri haritasına bakıldığında kendi değerleri öncülüğünde ve elbirliği ile gerçekleştirilen festivaller hep daha çok ilgi görmektedir. Hem kendi yetiştirdiği değerlerine vefa örneği hem de birlik beraberliği ve dayanışmayı artırıcı bir olgudur.

Bir anlamda bu işe yıllarını veren işin ehilleriyle hareket etmek hem kültür ve sanatın gereğidir hem de daha manidardır. Bunu yapabilen bazı ilçeler dahi bugün seslerini büyük şehirlerden daha çok duyurabilmişlerdir. Yoksa sırf adet yerini bulsun diye yapılmamalıdır kültür sanat etkinlikleri. Çünkü şehirlerimizin kültür ve sanat mirasının belgeleridir bu etkinlikler.

Şehrimizde de Batman Belediyesi tarafından “Varlığımızı Koruyalım Sanatla Özgür Topluma Yürüyelim” şiarıyla düzenlenen 7. Batman Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali üç gün sürdü. Festival müzik ağırlıklıydı ve nitekim hep öyle oluyor kaç yıldır. Sanat sadece müzikten mi ibarettir acaba? 1.Batman Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali hariç, şehrimizde yapılan bu festival gün geçtikçe hep daraltıldı, kırpıldı. Bir hatırlayalım ilk festivalimiz ne coşkuyla yapılmıştı. Hem üç gün değil bir hafta sürmüştü. Neler yoktu ki festival de; konserlerin yanında dengbejlerin sitranları, halk oyunları, tiyatro ve sinema gösterileri, şiir dinletileri, söyleşi ve paneller, keman melodileri… Ve ulusal basında da hak ettiği kadar yer edinmişti bu ilk festivalimiz. Şehrimizin her kesimi sanatçısıyla, memuru-işçisiyle, esnafıyla bir şekilde faydalanmıştı. İnsanımız bu festival Batman’ımızda ve bölgemizde kültür sanat hareketliliği başlattı derken; maalesef özlediğimiz ve ışığı yakılan hareketliliğin her geçen yıl daha da dar bir kalıba sıkıştırıldı. Biz bu etkinliklere kültürümüze ait başka öğeler de eklenecek diye düşünürken var olanlar kırpıldı bir bir. Sakın ola ki müziğe karşı olduğum sanılmasın. Lakin bir halkın kültürü, sanatı sadece müzikten ibaret olamaz gerçeğine dikkat çekiyorum.

Üstelik festival düzenlenirken, Batmanlı sanatçılarla buluşmak ne yazık ki mümkün olmuyor. Dolayısıyla bu halk kendi kültürünün öz değerleri olan sanatçılarıyla tanışmamış oluyor. Organizeyi yapan belediyemizin en büyük eksikliklerinden bir diğeri de yerli sanatçılara gereken ehemmiyeti vermeyişidir. Bu noktada anadilimizde “Avlu da ki ot acıdır” manasına gelecek “giyayê hewşe tehle” atasözümüz usumuza düşmüyor değil!? Bu yaklaşım böyle bir düşüncenin ürünü mü bilmem… Ya da gerçekten, yok mu hiç bu şehirde sanata emek vermiş kimse, bulamadınız mı? Resimde Ahmet Güneştekin, edebiyat alanında A. Vahap Akbaş, Selim Temo, kısa film başta olmak üzere sinemada adından söz ettiren Faysal Soysal gibi başka sanat dallarında da hatırlayamadığım değerli sanatçılarımız vardır.

Batman’ımızın dışında ikamet eden bunlarla, beraber şehrimizden kopamayan, Batman’da kendini sanata adamış onlarca değerlerimiz var. Bu festivallerde bunlardan hangisini görebildik. Maalesef hiçbir festivalde öz değerlerimizi göremedik. Oysa gelen misafir sanatçıların ağırlanması, ev sahipliği işi yerli sanatçılara verilmeliydi. Çünkü birbirlerinin dillerinden en iyi onlar anlarlar. Umarım bundan sonraki festivallerde bu tür önemli detaylar göz önünde bulundurulur ve Batman’ımız hem kültürüyle hem sanatıyla adından en güzel şekilde söz ettiren illerimiz arasında yerini alır. Yoksa kültürünü yaymayan ve sanatçısını görmezden gelen bir şehrin sanatından ve kültüründen söz etmek mümkün değildir.

Paylaş
Etiketler: BatmanBatman Belediyesifestivalhasankeyfkültürmirassanat
Önceki Yazı

Asumanca!

Sonraki Yazı

Kendini Kutsal Devletin Yöneticileri Sanan IYGAD (I)

Behçet GÜLENAY

Behçet GÜLENAY

Behçet Gülenay 1979 Batman, Düzmeşe doğumlu. Dicle Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2002’de mezun oldu. O gün bugündür başladığı meslek hayatında öğrencileriyle birlikte öğrenmeye devam ediyor. Ömrünün son nefesine kadar talebe olarak kalmaya niyetli. Halen Batman Bilim ve Sanat Merkezi’nde bir şeyler öğrenmenin gayreti içerisinde. Şiirleri ve yazıları; Akdeniz Edebiyat, Âsî, Aykırısanat, Ayvakti, Berceste, Deliler Teknesi, Esmer, Gerçek Hayat, Hayal Bilgisi, İkindi Yağmuru, Kaçak Yayın, Kültür Ajanda, Mahalle Mektebi, Nüktedan, Patika, Sebîllürreşad, Şair Çıkmazı, Şiiri Özlüyorum, Uzak Ülke, Yolcu ve daha birçok dergide yayınlandı. Yerel gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Radyoda şiir programı sundu. Şiir başta olmak üzere deneme ve hikâye alanında çeşitli ödüller aldı. 2018 yılında Sakarya, Taraklı Belediyesi tarafından “Yılın En İyi Çocuk Edebiyatçısı” ödülü ile ödüllendirildi. Ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaşması için 2 yıl boyunca (2017-2019) kendisinin başlattığı “Her Güne Bir Kitap” kampanyası ile Türkiye’nin her yerine her gün kargo ücretini de kendisi karşılayarak isteyen herkese kitap hediye ederek 7’den 70’e insanımızı kitap okumaya teşvik etti. Bu sosyal sorumluluk projesini ülkemizde okuma kültürünün geliştirilmesi için, “Her Güne Bir Kitap” adıyla önerdi. Proje; 2018 Türkiye Okuma Kültürü Çalıştayı’na kabul edildi ve 2018 Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Çalıştayı Sonuç Raporunda yer aldı. 2019 yılında bölgede bir ilk olan Batman Düşünce ve Yazarlık Atölyesi’ni kurdu. Kurduğu atölye bünyesinde Medeniyet Sohbetleri gerçekleştirdi. TYB üyesi olan Gülenay’ın çalışmaları bir dönem Behçet Yani imzası ile yayınlandı. Şiir, roman, hikâye, masal, deneme ve fıkra türlerinde eserleri bulunan Behçet Gülenay’ın; Yayınlanmış Eserleri Şiir Aşk DüşükYaptı SiyahZamanlar Roman Suda YananAyetler ElmaIsırığı Deneme Söyle Sen Aşkmısın? İkra ileUyanmak Hikaye Dünyanın En MutluÇocukları Mizah GülmekBedava Masal Çiçek Ülkesini ArılarYönetiyor A’kıl Gözüme Kaçtı Biyografi-Hikaye Mağribî İbrahim Hakkı Huneyn Bin İshak

İlişkili Yazılar

Behçet GÜLENAY

Müslüman’ın Kalbi Siyonizm’in Başkenti Olamaz

11 Ocak 2018
5k
Behçet GÜLENAY

Suda Yanan Ayetler/İbrişim Kitap Tanıtım Bülteni

13 Temmuz 2017
5k
Behçet GÜLENAY

Aile Edebiyatı

11 Nisan 2017
5k
Behçet GÜLENAY

Erciş Edebiyat Şölenin İzleri

28 Ekim 2016
5k
Sonraki Yazı

Kendini Kutsal Devletin Yöneticileri Sanan IYGAD (I)

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son

Zevzeklik

11 Nisan 2021

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019

Kalifikasyon

18 Nisan 2021

“İngiliz Efsânesini Bitiriyoruz…” Atatürk Tarafından Verilen 450 Ton Altın

16 Kasım 2018
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

03 Nisan 2021

Şereflikoçhisar’ın Yüzyıllık Lezzeti Tahinli Pide, Nam-ı Diğer Tahanlı Pide

20 Ağustos 2018

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39

Şükran Günay Gönen Köy Enstitüsü’nün İlk Öğretmenlerinden Ali TONGAZ’ı Anlatıyor (2018) (III)

21 Nisan 2021

Yabanda Oruç Ayı

21 Nisan 2021

Rejim Baskı Üretmeye Mecbur

21 Nisan 2021
Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

Yağda Kızartmalar Kalp Krizi ve Ölüm Riskini Artırıyor

21 Nisan 2021

İş Hukukunda “Telafi Çalışması”

21 Nisan 2021

İlk Yüzyıl…Ortak Noktaların Zuhur Ettiği Yıldır…

21 Nisan 2021

Hoş Geldin Ramazan

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi

Ayın Kitabı

Ayın kitabı bölümünde yazarlarımızın kitaplarının yayınlanması için, her ay en az üç yazı yayınlamış ve yazılarının her birinin en az 50 tekil tıklama sayısına ulaşmış veya her bir yazısına en az 5 er portal üzerinde yorum almış olması gerekmektedir.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

YAZAR PORTAL

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun? Kayıt ol

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Tum alanlar zorunludur Giriş yap

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap