Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Edebiyat & Sanat Gezi Yazısı

İskefiye’den Çarşıbaşı’na

Zeki ORDU Yazar Zeki ORDU
28 Aralık 2022
Gezi Yazısı, Öykü Tefrikaları, Zeki ORDU
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Çarşıbaşı…

Bir küçücük vatan parçası. Yüz ölçümü olarak Trabzon’un en küçük ilçesi. Tamamı 67 km² toprakları var. Bakmayın siz o kadar küçük bir yer olduğuna insanlarının gönülleri yüce.

Hemen hemen her Karadeniz şehri gibi, ilçeye girdiğinizde denize ve karayoluna paralel büyük bir caddesi var. Daha sonra muhtelif cadde ve sokaklar. Çarşıbaşı şehir merkezine batı yönünden girdiğinizde Karadeniz sol tarafınızda kalır. Caddenin sağında ve solunda genellikle bitişik nizam bina ve küçücük iş yerleri bulunduğundan deniz görünmez. Ancak siz denizi yakınınızda olduğunu hissedersiniz. Zaten Karadeniz şehirlerinin en mühim hususiyeti de budur. Denizi hissetmek…

Cadde eskiden Giresun- Trabzon arası eski bir yol olması muhtemel. Ancak sahil boyu yapılan otobanlar hem şehir ile denizin arasını kesmiş hem de denize kolay ulaşmayı önlemiş. Bu durum denizin varlığını sadece bir görüntüden ibaret kılmış.

Cadde boyu küçük işletmeler var. Ekmek satılan yerler ilk planda dikkat çekiyor. Kolay değil ekmeği ile de tanınmış bir şehir. Hatırı sayılır balıkçı tezgâhı var. Tabii çay ocakları olmazsa olmaz. Ne de olsa çayın bir keyif maddesinden öte bir hayat damarı olduğu yerler buralar. Karadeniz ve çay…

Bir vatandaş merkeze bulunan camiin yapılışında Menderes’in de katkısı olduğunu söyledi. Yine 1950 yıllarında yapılan bu camiye Rıfat Bostan adında birinin hatırı sayılır katkıda bulunması. Bu yazdıklarım vatandaştan alınan bilgiler. Ben; sadece oradan geçen ve bazı şeyleri soran, alınan cevapları doğru kabul eden biriyim. Zaten bu yazı da bir belgesel metni değil.

Vatandaşları çok cana yakın. Kiminle sohbet etsem kendini kırk yıllık Çarşıbaşı’nda ikamet etmiş gibi sanmamak elde değil.

Otobandan ayrılıp şehrin bağrına doğru yürürken benim yabancı olduğumu anlayan vatandaşlar yardımcı olmak için bildiklerini anlatıyorlar. Esnafın biri Trabzonsporlu Abdülkadir isimli oyuncunun Çarşıbaşı ilçesinden olduğunu söyledi. Ayrıca yine yıllar önce Trabzonspor’da top koşturmuş ve daha sonra Fenerbahçe’ye gitmiş Ali Kemal Denizci de buralıymış. Şenol Güneş ise Çaykaralı olmasına rağmen, Çarşıbaşı semt sahasında amatör maçlarda top oynayan şöhretlerden.

Şehrin batı tarafından gezmeye başladığınızda sağlı sollu iş yerleri ve çay ocaklarında hararetli sohbet eden kişilerin yanı sıra kendi işyerinin önünde taburelerde oturan kişiler de göreceksiniz. Daha 15 dakika yürümeden kendinizi Çarşıbaşı köprüsünün üzerinde bulacaksınız. Çarşıbaşı içinden akan İskefiye Deresi bu köprünün altından geçerek denize ulaşıyor. İsyefiye Deresi birçok akarsuyun birleşmesiyle meydana gelmiş ve şehri ikiye ayırmış. Köprü üzerinde denize doğru dönerseniz ayrı bir güzellik, dağlara doğru dönerseniz tuhaf bir ferahlık hissedersiniz. Aslına bakılırsa şehrin yoğunluğu köprü yakınlarında azalmaktadır.

Şehir 1522 kayıtlarında İskafya olarak geçiyor. 1819/1876 yıllarında İskefiye Pazarı ve Nefsi İskefiye diye adlandırılmış. 1990 yılında Çarşıbaşı adıyla ilçe hüviyetine kavuşmuş.

Komşuları tamamen Trabzonludur. Batısında Vakfıkebir, doğusunda Akçaabat Çarşıbaşı’nı çevirmiş; aynı ilçeler güneyde birleşerek Çarşıbaşı’nı nerdeyse koruma altına almışlar. Çarşıbaşı günün hareketli zamanlarında Akçaabat ve Vakfıkebir ile dostluk yaparken, kendiyle baş başa kalınca Karadeniz ile söyleşmekte. İlçeye ait en yüksek tepe olan Karadağ Tepesi de üç ilçenin ( Çarşıbaşı, Akçaabat, Vakfıkebir) sınırları içinde. Çarşıbaşı’nın derdini yalnız dinleyen ise sadece Karadeniz olmuştur.

Ve gezerken bir çay ocağında bulunan kişiler bana el sallayarak “Bizi de çek!” deyince hemen yanlarına gittim. Daha sonra isimlerinin Hakan Akyazı, Nevzat Kotbaş olduğunu öğrendiğim bu kişilerle biraz sohbet ettik. Daha sonra Hakan Akyazı beni Çarşıbaşı’nda faaliyet gösteren “Keşan” dokunan yere götürdü. Yani bölgenin milli ve yöresel kıyafetlerinin üretildiği yer. Müessese sahibi Halil Saka bizi güler yüzüyle karşıladı. İş yeri hakkında bilgi verdi. Biz; iplik nasıl boyanır, nasıl dokunur, nasıl paketlenir, nasıl desen verilir olduğunu ondan dinledik. İşini seven biri.

Daha sonra ilçede balık unu ve balık yağı fabrikası ile balık şoklama tesisi olduğunu bilgisine ulaştık. Kalaycılık ve bakırcılık gibi mesleklerin zamana yenilip aramızdan çekildiğini de üzülerek öğrendik.

Çarşıbaşı’na bağlı 23 mahallesinin sekiz tanesinin “köy” diye bitmesi dikkat çekici. Bunlardan; Erenköy, Fenerköy, Kadıköy, Kaleköy, Küçükköy, serpilköy, Veliköy ve Yeniköy mahalleleri “köy” eki ile bitenlerden. Ayrıca Samsun Mahallesi, Kadıköy Mahallesi ve Yavuz Mahallesi gibi başka açıdan adlandırılmış yer isimleri var.

Çarşıbaşı ilçesinde biraz daha dolaştıktan sonra, Trabzon’un diğer ilçelerini de görmek üzere oradan ayrıldık. Bundan sonra başka yerler görmek, başka dostluklar edinmek, başka bilgiler öğrenmek için seyahatimiz devam edecektir. Verdiği bilgilerden dolayı; Halil Saka ( Keşan Peştamal İmalatçısı), Hakan Akyazı ve Nevzat Kotbaş’a teşekkür ederim.

Paylaş
Etiketler: Çarşıbaşıİskefiyeküçük işletmeŞenol GÜNEŞtrabzon
Önceki Yazı

Yozgat Şehit İbrahim Yılmaz Dini İhtisas Merkezi Açıldı

Sonraki Yazı

Hatalardan Ders Almak

Zeki ORDU

Zeki ORDU

İlişkili Yazılar

Yaşlı Adam Yanıyor
Hasan TANRIVERDİ

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
5k
Boğazımızın Sisi
Hasan TANRIVERDİ

Boğazımızın Sisi

04 Aralık 2025
5k
Göz Gördü Gönül Katlanmadı
Hasan TANRIVERDİ

Yavrularım Yanmasın

03 Aralık 2025
5k
Çiftçinin Çocuğu
Doğa-Çevre

Çiftçinin Çocuğu

02 Aralık 2025
5k
Sonraki Yazı
Hatalardan Ders Almak

Hatalardan Ders Almak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap