Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hasan TÜLÜCEOĞLU

Hollywood’a Göre Abraham Linkolın Vanpir Avcısı

Hasan TÜLÜCEOĞLU Yazar Hasan TÜLÜCEOĞLU
25 Ocak 2013
Hasan TÜLÜCEOĞLU
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Batılıların empati dedikleri şeyi yapacak olursak; Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u vampirlerle savaşarak fethettiğinin anlatıldığı bir filme bizim halkımız ne tepki verir? Muhtemelen bunu dünya tarihine mal olmuş Fatih’e, hakaret olarak kabul edeceklerdir. Yada Mustafa Kemal ve son Osmanlı subaylarının ‘kurtuluş mücadalesini’ vampirlerle yaptıklarını anlatan bir romanı düşünmek bile bize ağır gelir. Bu, Atatürk ve diğer devlet büyüklerimize bir hakarettir.

Hollywood yapımı  "Abraham Lincoln Vampire Hunter" filmi, ABD’nin 16. Başkanını iyi bir vampir avcısı olarak gösteriyor. Küçüklüğünde annesinin bir vampir tarafından öldürüldüğü iddia edilen ABD tarihinin en etkin başkanı Lincoln, o yaşta vampirlerle mücadele edeceğine söz verir ve hayatını bu mücadeleye verir. Onun bu mücadelesi başkanlığında da devam eder ve koca ABD’nin seçkin başkanı, devletin tüm imkanlarını vampirlerle mücadele için kullanır. Vampirlere karşı kuzey-güney savaşını kazanarak ABD’yi bölünmekten kurtarır. 

Abraham Lincoln’un vampir avcısı olarak gösterildiği bu film, aslında daha önce yayınlanmış ve bestseller olmuş Seth Grahame-Smith'in aynı adlı eserinden uyarlanma. Seth Grahame-Smith ülkemizde henüz örnekleri görülmeyen “karma roman” diye isimlendirilen bestseller olan türün dünyada öncüsü. Smith, İngiliz edebiyatının ünlü ve etkili eserlerinden Jane Austen’in  'Pride and Prejudice' (aşk ve gurur) eserini orijinaline hiç dokunmadan yaptığı eklemelerle ‘Pride and Prejudice and Zombies’ (aşk gurur ve zombiler) adıya yayınlamış ve kısa sürede bestseller olmuştu. Smith, patlama yapan bu türü Abraham Lincoln’la devam ettirmiş ve ABD 16. başkanı Abraham Lincoln’un hayatını esas alarak "Abraham Lincoln Vampire Hunter" adıyla piyasaya sürmüş. Bestseller olan bu kitap Smith’in senaryosuyla sinemaya aktarılmış.

Vampir, Zombi, Dracula vb Batı dünyasının adeta karabasanı.. Doğu kültüründe pek görülmeyen vampir  olgusu sadece Batı kültürünün eseridir denebilir. Vampirin gerçekliğini tartışmanın ilerisinde Batı dünyası vampirlerin varlığını bilimsel olarak açıklamaya çalışıyor. Yani hırıstiyan batılıların bu inanç, ruhlarına işlemiş. Vampirleri hayal etmeden duramıyorlar. 

Bu bakış açısıyla, ABD’yi sömüren vampir ordusuna karşı saygın ve onurlu başkan Abraham Lincoln, başarılı ve uzun bir mücadale vererek ABD’yi kurtarır şeklinde filmde anlatılır. 

“Abraham Lincoln vampire hunter”,  hem bir roman hemde beyaz perdeye aktarılmış bir sinema eseri olarak başkan Lincoln’lu övmekte midir, yoksa yermekte midir? 

Batılıların hayata, olaylara bakışı bize göre farklılıklar arzedebiliyor. Bilemiyoruz ABD’liler bu filmle Abraham Lincoln’ü aşağılayıp içten içe gülüyorlar mı; yoksa geçmiş başkanlarının hayali vampir avcılığıyla övünerek onu daha mı yüceltiyorlar?

Batılıların empati dedikleri şeyi yapacak olursak; Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u vampirlerle savaşarak fethettiğinin anlatıldığı bir filme bizim halkımız ne tepki verir? Muhtemelen bunu dünya tarihine mal olmuş Fatih’e, hakaret olarak kabul edeceklerdir. Yada Mustafa Kemal ve son Osmanlı subaylarının ‘kurtuluş mücadalesini’ vampirlerle yaptıklarını anlatan bir romanı düşünmek bile bize ağır gelir. Bu, Atatürk ve diğer devlet büyüklerimize bir hakarettir. 

Gelin görün ki ABD halkı bunu kaldırıyor. Seçkin başkanlarından Lincoln’u vampir avcısı olarak sinema perdesine yansıtmak onu aşağılamak değil aksine yüceltmek oluyor. Ve hem kitabı hem sineması bestseller oluyor. 

Lincoln, köleliği kaldırdığında görüş ayrılığına düştüğü güneyli eyaletler Birleşik Devletler’den ayrılarak yeni bir oluşuma gitmişlerdi. Bu bölünmeyi kabullenmeyen Lincoln, kararlı tutumuyla ‘kuzey-güney  savaşına’ gitti ve bu savaşı her şeye rağmen başarıyla sürdürüp kazandı.  Köleliği kaldırarak özgürlük ve demokrasiyi bayraklaştırıp yaygınlaştırmaya çalışan, halkın en tabanından ve haksızlıklarla mücadele ederek başkanlığa gelen Lincoln’u ABD’nin menfeatleri zedelenen elitleri, aslında hiç sevmediler. Onun haklı ve makul görüşleri halk nezdinde geniş yankı yapıp kabul görürken bu kesim bu şartlarda açıktan bir şey yapamadılar. Ancak Lincoln’un ikinci defa başkanlıkla yükselişini bir tiyatroda suikastla sonlandırdılar. 

Kennedy’ye kadar bu kesimin menfaatlarına fazla dokunan olmadı. Kennedy’de Lincoln gibi ABD’yi ayrım noktasına getirmişken yine hain bir suikastla Birleşik Devletlerin salt iyiye ve doğruya gidişi durdurulmuştu. Gariptir ki Lincoln ile Kennedy arasında enteresan benzerlikler bulunmaktadır. 

Sanki, bu kesimin torunları “Abraham Lincoln vampire hunter” ile o gün menfaatlarını kökten sonlandıracak bunun içinde hiç sevmedikleri Lincoln’dan içten içe öç almışlar gibi. 

Aman ha vampir ve zombiler ne edebiyatımıza nede sinemamıza girdirilmesin! Bu aşamaya gelinirse artık tamamen Batılılar gibi düşünmeye başlar ve vampir ve zombi uydurmalarla kendi ecdadımıza kendimiz hakaret edip güleriz.

Kazak asıllı yönetmen Timur Bekmambetov, gerçekten görsellik ve gerçeklikleriyle harika bir film yapmış. İzlemenizi tavsiye ederim. Film zaten kendini izlettiriyor.

Paylaş
Etiketler: abdAbraham LincolnHollywood yapımı
Önceki Yazı

Menderes Asabi Miydi?

Sonraki Yazı

AK Parti Beylikdüzü Gençliği ve Merak Etmek

Hasan TÜLÜCEOĞLU

Hasan TÜLÜCEOĞLU

İlişkili Yazılar

Göbeklitepe’de Hz. İbrahim Silüeti
Eğitim & Kültür

Göbeklitepe’de Hz. İbrahim Silüeti

09 Haziran 2025
5k
Medyada Dindar Görünümler
Film & Sinema Eleştirisi

Medyada Dindar Görünümler

30 Ocak 2025
5k
Hükme Akıl Erdirmek
Edebiyat

Hükme Akıl Erdirmek

07 Ocak 2024
5k
Alternatif Bilim Farklı Teknoloji
Bilim & Teknoloji

Alternatif Bilim Farklı Teknoloji

06 Şubat 2023
5k
Sonraki Yazı

Her Yol Uşak!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap