Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Mart 20, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Birikimli Bir Aday; Dr. Nurhan Talu…

Dr. Burhan ÖZFATURA Yazar Dr. Burhan ÖZFATURA
30 Mayıs 2011
Burhan ÖZFATURA (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Birikimli bir aday; Dr. Nurhan Talu… Dr Burhan ÖZFATURA 27 05 2011 Seçim sistemimizde liste esası değil de genel tercih sistemi olsaydı ne güzel olurdu. Hangi partilerde daha kaliteli, daha birikimli, daha güzel hizmet verebilecek aday varsa onu tercih ederdik (Bu durumda genel başkanlar da kendilerine emir kulu olacakları değil halkın tercih edeceklerini listeye koymak zorunda kalırlardı). Dr. Nurhan Talu işte böyle, fevkalade birikimli, kaliteli bir aday.

Kendisini 1984 yıllarından beri tanıyorum. İzmir’deki çevre yatırımları ile ilgili olarak bizimle beraber gayret gösterdi. Çevre Müsteşarlığı’nın sonra da Çevre Bakanlığı’nın kuruluşunda birlikte çalıştık. Çok güzel sonuçlar aldık. Kendisi ODTÜ mezunu (Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden). Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi konularında Yüksek Lisans ve doktora yaptı. 24 yıl üst düzey bürokrat olarak devlete hizmet etti. Birleşmiş Milletler ve OECD’de görev yaptı. Şehircilik, Çevre, Yenilenebilir Enerji vb konularda bir derya. Şu an DP’nin İzmir’de 1. Bölge, 1. Sıra adayı.

İstedim ki İzmir halkı kendini tanıtsın. Bu vesile ile ‘Organik Tarım’ konusundaki uyarılarını da öğrensin; Organik tarım üzerine oynanan oyunları bozmak lazım… Organik tarım dünya ticaretinde 1970’li yılların başında yer alırken bizde daha çok Avrupa kökenli firmaların istekliliği ile 80’li yılların ortasında önemsenmeye başlandı. İç pazardaki hareketi ise son yıllarda AB’ye uyum sürecinin bir yansıması olarak görebiliyoruz. Dolayısıyla Organik Tarım Kanunu’nun çıktığı 2004 yılından bu yana Türkiye’de bir kıpırdama var diyebiliriz. Kanunun uygulama yönetmeliği ise 2010’da yayımlandı. Ancak ne yazık ki; geçen bu 6 yıllık süre için çiftçimizin elini, ekmeğini güçlendirmek amaçlı, organik tarım üretiminin ve pazarlamasının nasıl düzenleneceğine ve geliştirileceğine/yaygınlaştırılacağına dair hala doğru dürüst ulusal bir strateji belirlenmiş değil. Organik tarım faaliyetlerinde kontrol e denetim son derece zayıf, organik üretimin durumu ile ilgili sağlıklı bir istatistiki yapı kurulmamış, kamu kesiminde kurumsal kapasite yetersiz ve en önemlisi ticaret izlenemiyor ya da izlenmek istenmiyor.

Mesele sadece tüketiciye güvenilir, kaliteli ürünler sunmak üzere organik ürün ve girdilerin üretiminin geliştirilmesini sağlamak değil aynı zamanda kendi çiftçimizin organik tarım pazarında güçlü olmasını sağlamak. Ama durum hiç de iç açıcı değil. Çünkü Türkiye’de organik tarımın neredeyse tamamı ulus ötesi firmaların elinde ve organik tarım üretimi yapan çiftçilerimiz bu firmaların kıskacı altında. Daha geçen hafta İzmir’de etkinliği yapılan Ekoloji Fuarı’nda stantları gezenler gördüler ki Türkiye’deki organik tarım üretici sertifikasına sahip kuruluşların çok azı ülkemiz kökenli. Sertifika çıkarma masrafları küçük üreticilerin kaldıramayacağı boyutlarda olduğu için ihracatçı firmalar üreticiler adına bu sertifikaları alıyorlar.

Tarım üreticilerimizin ve kooperatiflerimizin bu sertifikaları almamalarına en önemli engel başımızdaki hükümetin inatla uyguladığı dışa bağımlı tarım politikaları değil mi? bu ülkede orta ve küçük tarım işletmelerinin giderek yok olmasının ne önemi var, yeter ki batılı ülkeler sınırsız tarım pazarlama bizim topraklarımızı da katsınlar. Acaba tarımsal ürün piyasalarımızı güçlendirmek ve rekabet edebilirliği arttırmak adına ‘ekolojik tarım seçeneklerini’ mi yoksa, ‘küresel şirketleri’ mi güçlendiriyoruz? Onlar güzel göz boyuyorlar. Organik ürün ihracat firmaları, organik tarım nasıl yapılır üzerine üreticilerimize başlangıçta geniş eğitim imkanları yaratıyor gibi görünüyorlar ama aslında organik tarıma başlamak için sadece ikna yöntemi bu. Bu eğitimler sonunda bizim çiftçimiz pazara çıkamıyor ki. Eğitimlerin verimliliğine dair yapılan araştırmalarda yıllardır organik tarım yapılan köylerimizde ‘yeşil gübre’ nedir bilmeyen üreticiler olduğu, kimyasal gübre kullananlar olduğu ya da bitkilerini iyi besleyemediklerinden verim kaybına uğrayan çok sayıda çiftçinin mağdur olduğu biliniyor.

Türkiye’de organik tarımdaki tehlike sadece ürünle de sınırlı değil, organik gübre, organik ilaç şeklinde ticari markalarla yeni bağımlılıklar yaratılıyor ve çok uluslu tohum ve ilaç firmaları bu alanda yine başrolde. Bugün artık organik tarım sistemi ticari organik gübre, organik ilaçlar kullanılarak yapılmaya başlandı ve daha çok büyük şirketler bu sistemin içindeler. İşin özü şu; Türkiye organik tarımda da dışa bağımlı olmaya başladı. Kendi çiftçimizi destekleyen ve doğrudan üreticimizin inisiyatifinde bir ekolojik/organik tarım hareketi yok ve ne yazık ki; Türkiye’nin organik tarımdaki gelişmesi bugün dış şirketlerin kontrolünde. Aslında ülke yararına ekolojik tarım yapılmasında samimi olunacaksa, en başta tarımsal biyo çeşitliliği korumak lazımdır.

Çünkü tarımı yapılan türlere ait bitki genetik kaynaklarındaki çeşitliliğin korunması, bitkisel üretimin sürdürülebilirliği bakımından son derece önemli. Türkiye’nin bitkisel çeşitlilik açısından zengin bir ülke olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak iktidar ne yapıyor? Bu zenginliklerimizi korumak değil, kullanmak ve kullandırmak istiyor. Biyolojik çeşitliliğimizin, tescili doğal sitlerimizin ve tabiat varlıklarımızın küresel sermayenin yağmasına, talanına açılmasına fırsat tanıyan yasalar çıkarıyor, insan sağlığını ve canlı yaşamı göz ardı eden ‘sözde ekoloji’ politikaları üretiyor. Doğal değerleri bugüne kadar çıkardıkları birçok yasa ve uygulamayla piyasa malına dönüştürenler, ülkemizin doğasına sahip çıkmayı amaç edinen ancak Sayın Başbakan’ın söylemiyle ‘o çevreci tipler’ seçime giden yolda göz ardı etme riskini alıyorlar. Bugün doğa korumaya darbe vurmak isteyenler, Haziran 2011’de nasıl bir darbeyle karşılaşacaklar görülmeye değer. Kim bilir belki o zaman mevcut iktidar ekolojiye bakışını ve politikalarını değiştirmekte çok geç kalmış olacak. www.burhanozfatura.org

Paylaş
Etiketler: daha birikimlidaha güzel hizmet verebilecekHangi partilerde daha kaliteli
Önceki Yazı

Konser Devam Ediyor

Sonraki Yazı

Bilgisizlik İçinde Çırpınan Bilgi Hırsızları

Dr. Burhan ÖZFATURA

Dr. Burhan ÖZFATURA

İlişkili Yazılar

Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Cehalet ve Gericilikle Savaş, Halkla Savaş Değildir

01 Haziran 2023
5k
Bilgilendirmeler ve Hedefteki Türkiye (3)
Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Bilgilendirmeler ve Hedefteki Türkiye (3)

01 Mayıs 2021
5.1k
Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Bilgilendirmeler (II)

23 Nisan 2021
5k
Bilgilendirmeler…
Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Bilgilendirmeler…

17 Nisan 2021
5k
Sonraki Yazı

Bilgisizlik İçinde Çırpınan Bilgi Hırsızları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bayram Barış Demektir

Bayram Barış Demektir

20 Mart 2026
Kimse Türkiye’yi Test Etmesin

Fiyatı Yüksek Yapan Zenginler Değil, Hazırlıksız Yakalanmak

20 Mart 2026
Ramazan Bayramı

Ramazan Bayramı

20 Mart 2026
Matematik Dersleri

Matematik Dersleri

20 Mart 2026
İnsanın Kendi Hali (II)

İnsanın Kendi Hali (II)

20 Mart 2026
Gurbette Bayram (I)

Gurbette Bayram (I)

20 Mart 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap