Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Yüksel MERT

Bir Dostun Ö(Ü)zgün Duruşu!

Yüksel MERT Yazar Yüksel MERT
29 Ağustos 2011
Yüksel MERT
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İslam dininin vazettiği ilkeler bütününün hâsılasından çıkacak olan sonuç kuşkusuz ki “mekarim-i ahlak”tır. Güzel ahlak olarak da ifade edilen bu meziyetin oluşması, kendisi de “büyük bir ahlak” üzere olan Peygamber Efendimiz tarafından “Ben güzel ahlakı (mekarim-i ahlak) tamamlamak üzere gönderildim” şeklinde ifade buyrulmuştur.

Mehasin-i ahlak da diyebileceğimiz faziletler bütünü, hiçbir şarta bağlı olmadan Müslüman bir şahsiyette kristalleşmesi gereken meziyetlerdir. Kaynağını bizatihi Kur’an’ı Mübiyn’den alan, bir diğer adı da “ahlak-ı hasene” olan bu meziyetler, savaşta da barışta da, seferde de, hazarda da, her şartta Müslüman’ı Müslüman kılan meziyetlerdir. Hele bu faziletleri belirli şartlara ve süreçlere bağlı arızi birer unsur olarak görmek ise, Müslüman’a yakışan bir tutum değildir. Bu sebeple “güzel ahlak” ilk planda ferdin ahlakı olarak tecessüm etmelidir ki aile, cemiyet ve millet ahlakı da oluşabilsin. Hatta bu mihver etrafında yine kaynağını bizatihi dinden alan “adab-ı muaşeret” yani “edeb” kaideleri de kâmilen tecessüm edebilsin.

Müslüman coğrafyaların son iki asırdır Batı dünyası ile olan mücadele etme biçiminde kendini gösteren gayr-i ahlaki tutumlar hazindir ki Batılı terminoloji ile mücadele ederken, bünyemize dâhil ettiğimiz bazı kavramlaştırmaların etkisi ile oluşmuştur, denilse yeridir. Özellikle siyasal zeminden beslenen günümüz Müslümanlarının ahlaki davranış biçiminde gözle görülebilen bir sapmadan bahsetmek dahi mümkündür. Fert bazında ahlakını (hatta ahlaksızlık da diyebileceğimiz ahlakını!) bu şekilde tayin eden bir şahsın, aile, cemiyet ve millet nokta-i nazarında da aynı ahlaksızlığı devam ettireceği/ettirecekleri de muhakkaktır. O halde ahlakın zemin değiştirmesine imkân hazırlayan düşünüş biçimimizi ve süreçleri yeniden gözden geçirmek ve bizi biz yapan en belirgin vasfımız olan “mehasin-i ahlak”ı yeniden talim etmek zorundayız.

Mekarim-i ahlak, Kur’an’da ilk sure-i celileden son inzal olan sure-i celileye kadar vazedilen ilkeler ile bu ilkelerin üzerine bina edildiği ana kavramlardan mürekkep bir ahlaktır.

İlk sure-i celile olan “İkra” suresinin ilk beş ayet-i kerimesi ile takip eden ayetlerden secdenin emredildiği ayet-i kerimeye kadar olan anlatım dikkate alındığında; Yaratan, terbiye eden Allah’ın (c.c.) adı ile insanlara okumak, insanlara duyurmak ve davet etmekten, bu Rabbin karşılıksız kereminden, insana bilmediklerini öğrettiğinden bahsedilir. İlk planda Müslüman’dan istenen ahlaki meziyet kendini bilmesi, haddini bilmesi ve kerem sahibini takdir etmesidir. Bu ayetlere insanın kendini kendine yeterli görmek suretiyle azgınlaşacağı da ilave edildiğinde, Müslüman fertten istenen ahlaki faziletler; had bilmek (sınır tanımak) haddini bilmek (cirmi kadar yer tutuğunu kavramak) en geniş, sınırsız ikram sahibi Allah’ın (c.c.) keremi karşısında, nail oldukları ile en azından ikramda bulunmak ve en nihayetinde ruhen ve bedenen “fakr” sahibi olduğunu idrak etmektir. Takip eden ayetleri de bu minval üzere tefsir etmek hiç kuşkusuz ki ahlakı en büyük fazilet olarak Müslümanlığın mihverine yerleştirmekle mümkündür.

Dikkat edilirse Allah’ın (c.c) insana tenezzül buyurarak inzal ettiği en büyük nimet olan vahy, insanı saydığımız ve daha saymadığımız ahlakın temel prensipleri olan faziletlerle donatarak, Seyyid Ahmet Hüsamettin’in üzerinde durduğu “Kur’an’ın insanın ruhunda oluşturduğu yükselişe (uruç)” davet etmektedir. (Mezahir’ul Vücud) İlahi tenezzüle itibar etmek, bu faziletlere tenezzül etmekle mümkün hale gelmektedir. Yaratılışı tağyir etmemek de ahlakı korumakla mümkündür. Ahlakını muhafaza edemeyen, ahlakı muallâkta bırakan her fert, farkında olmadan başka bir ahlakı kuşanmıştır. Kuşanılan ile muallâkta bırakılan ahlak arasındaki kavis büyüdüğünde ise, artık ahlaktan bahsetmek mümkün değildir. Belki burada üstadın da dediği gibi “Artık moral, etik, edeb, toplumsal davranışlar…” söz konusu edilebilir. Bugün yaşanan da bu ıstıraptır. Ahlak-ı hamide’den mahrum olmak aynı zamanda “hamd” makamından da mahrum olmaktır.

Yukarıda kısaca ifade etmeye çalıştığım şekli ile günümüz Müslümanlarının ülkemizdeki sosyo-politik süreçlerden dolayı kazandığı yeni ahlak hazindir ki İslam’ı taşımaktan mahrum bir ahlaktır. İslami camianın bazı gazeteleri, dergileri, dergâhları, kursları vb. siyasal rejimin reflekslerini öylesine merkeze almış ki “mekarim-i ahlak” ile bu ahlakın tecessüm eden numune-i imtisali olan Efendimiz’in (sav) ahlakı bu merkezlerde söz konusu dahi edilemeyecek derekededir. Bu derekenin derece olabilmesi için her zamanda, her zeminde ahlakın insanı güzelleştiren ilkeleri olan kerem, cömertlik, şecaat, teenni, edeb, tevazu vb. sıfatların hayatımızda görünür olması gerekmektedir. Bu görünürlük hiç kuşkusuz ki öncelikle kişinin vicdanında, kalbinde baş olmalıdır. Bu unsurlarda görünmeyen sadece toplumsal zeminlerde bize sıfat olan bu zahiri faziletler, zımnında rezilettir ve hatta mürailiktir.

Ahlak-ı hasene Müslümanların yitiğidir. Mekarim-i ahlak Müslümanların cevheridir. Cevherini yitiren Müslümanların etik ile adab ile toplumsal kurallar bütünü de denilen yeni kavramlaştırmalar etrafında araz olarak dönüp dolaşmaları da tesadüf olmasa gerek. Modern dünya gerçekten saf ahlaka, saf ahlakın ürettiği safiyane kalplere ve halisane amellere, toplumsal şahitliklere öylesine muhtaç ki bunu görmek durumundayız. Mevcut siyasal iktidarın derinleştirdiği yeni yaşam biçiminde ahlak en başat unsur olarak tecessüm etmedikçe, hepimizi kuşatan fitnelerden, musibetlerden ferden ferda kurtulmak da mümkün gözükmüyor. Bu vesile ile bazı ortamlarda bu tarz açıklamalar yaptığımızda “Sizin projeniz ne, onu anlayamadık! Nihayetinde ahlaklı, dürüst birer vatandaş tipi arzuluyorsunuz!” şeklinde ilginç bir yargıda bulunan dostlara söylemek isteriz ki ahlakın isyanı, toplumsal başkaldırılardan veya sözüm ona “eylemlilikten” daha anlamlı ve daha derindir. Ahlakı isyan etmeyen bir ferdin sosyal zeminlerde sarf ettiği ahlaki ilkeler de vicdanlarda makes bulmamaktadır.

Not: Şu Anda Adana Acı Badem Hastanesinde Yatmakta olan değerli dostum, İstanbulu’un yoğun sirkülasyonunun, med-cezirlerinin bozmadığı, bozamadığı Koca ÇINAR, DAVUT ÖZGÜL kardeşime ait olan bu yazıyı O’nun anılması ve O’na DUA edilmesi adına  ‘ÖZGÜN DURUŞ’ sitesinden aynen iktibas ettim… Dualarımız seninle..Daha yapılacak çok işimiz var. Allah Yar ve yardımcın olsun… (BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN)

Paylaş
Etiketler: diniislam diniİslam
Önceki Yazı

Ramazan ve Takva

Sonraki Yazı

Olgun Çelik Alman Rakibini Satın Aldı

Yüksel MERT

Yüksel MERT

İlişkili Yazılar

Yüksel MERT

Ceyhan Şehremini Aemdar Öztürk’e Mertçe Çağrımızdır!

10 Haziran 2017
5k
Yüksel MERT

Gönlüm Zirvede Dedim Ya!

23 Nisan 2017
5k
Yüksel MERT

Hayata Gülser

21 Nisan 2017
5k
Yüksel MERT

İcradan Mal Almak!

18 Nisan 2017
5k
Sonraki Yazı

Olgun Çelik Alman Rakibini Satın Aldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap