Her şeye maydanoz herbokologların hüküm sürdüğü ülkelerde aydınların birincil asli görevi hukuku hakim kılma savaşında yer almaktır.
Bu savaş başarılamadan, hiçbir insani erdem yeşeremez, hiçbir demokratik çaba filiz vermez.
Hukuk hakim kılınamazsa ilk başta eğitimde fırsat eşitliği hayalde kalır.
Fırsat eşitliği hayalde kalırsa, en başta eğitim, ardından sağlık, olmak üzere sosyal devletin tüm kurumları ticarileşir.
Eğitim ticarileşirse üniversiteler AVM’leşir. Bilim yuvaları üniversiteler ile AVM’leşen üniversiteler arasında süren diploma dağıtım savaşını, ticaretin doğası gereği AVM’ler kazanır. Piyasayı AVM kökenli mezunlar doldurur.
Bunun sonucu olarak da bilgi ve beceriye dayalı liyakatın yerini alacak olan niteliklerin ne olacağı baştan belirlenmiş demektir.
Hukuk hakim kılınamazsa siyasete yön verecek olan o liyakatsiz kirli kargaların toplumu hangi kokarca siyasetiyle hangi açmazlara sürükleyeceği de baştan belli değil midir?
Gününde toplumsal uyarılarını yapmayan, hukuku hakim kılma savaşına katılmayan aydınların, sonuçta boka batmış burunları gösterip birilerinden şikayet etme hakları yoktur.
Demokratik, sosyal, laik bir hukuk devleti yaratılacaksa, asli görevler yerinde ve zamanında ifa edilmelidir. Eşek çamura battığında gösterilecek yolun öyle fazlaca kıymeti harbiyesi olamayacağını en çok o ülkenin aydınları bilmek durumundadır.
Gelmiş ve gelebilecek tüm tehlikelere karşı uyarı görevi, aydınların asli görevidir. Bu görev süreklilik arzettiği gibi bıkkınlık, yılgınlık ve korku da götürmez.
Başta hukukunu, eğitimini, ekonomisini, maliyesini; sağlık sisteminden, iç ve dış güvenliğine iç ve dış politikasına, kısaca tüm yönetimini yasal kurumlar yerine her bir şeyi bildiğini sanan bir veya birkaç herbokoloğa devretmekte bir beis görmeyen toplumlar hiçbir koşulda, dışarıda, uluslar arası saygınlıktan, içerde demokrasiden söz edemezler.
Öyle bir toplumda aydın olma diye bir durum da olmaz zaten. Zira aydınlara da ihtiyaç kalmaz.
*
Tam 99 yıl önce bu gün; ülkemiz “ADAM OLMA” savaşına ilk adımını atmış ve Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde bu savaştan galip çıkmıştı.
Bu örnek, dünya tarihine yön verecek kadar onurlu bir örnektir.
19 Mayıs 2018
Mehmet Halil Arık
Emekli eğitimci – DENİZLİ




















