Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Öykü Tefrikaları

Anahtar Yâr Koynunda, Gönlüm Kilitli Kaldı

Zeki ORDU Yazar Zeki ORDU
28 Ocak 2023
Öykü Tefrikaları, Zeki ORDU
0
Anahtar Yâr Koynunda, Gönlüm Kilitli Kaldı
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Akçaabat’a doğru.
Trabzon’un nüfus bakımından Ortahisar’dan (Merkez) sonra en büyük; yüzölçümü bakımından beşinci büyük ilçesidir. Tabiri caizse il olacak vasıfta bir ilçe. Tabii Trabzon’un hiçbir ilçesinin aklından il olma sevdası geçemez. Buna Trabzonlu politikacılar izin vermez zaten.
Akçaabat sadece Trabzon’un değil, Karadeniz’in de en güzel ilçelerinden biri. Biz burada ne tarihini, ne de coğrafyasını ele alabilecek kudrette değiliz. Yerimiz buna müsaade etmez zaten.
Bütün komşuları Trabzonlu. Doğusunda Ortahisar, batısında Çarşıbaşı ve Vakfıkebir, güneyinde Maçka ve kuzeyinde Karadeniz.
İlin özelliğinden olacak ki spora, özellikle futbolla ilgileri eskilere dayanır. Bünyesinde Akçaabat Sebatspor’un kuruluşu 1923 olup birinci lige çıkan ilk ilçe takımıdır.
Akçe ve abat kelimelerini düşünürsek “zengin yer” manasına da gelen Akçaabat ismiyle tanınıyor. Türklerin bölgeye yerleşmeden önce “Polathane” olarak da anılmıştır.
Bir liman şehri olması tarihte taşımacılık açısından önem kazanmıştır.
Şehrin bugünkü hali, bilinen mimarinin hâkimiyetinde olup tarihi özellikleri taşıyan Orta mahalle görülmeye değer bir muhittir.
Ortamahalle’ye vardığınızda sizi bir tarih karşılayacaktır. Görmeden anlaşılabilecek yerlerden değildir. Tarihte, şehirlerin güvenliği esas olduğu için istilalardan en kolay korunabilecek yerlere kurulurdu. Veya yüksek yerlere kaleler inşa edip şehri müdafaa daha kolay olurdu. Akçaabat’ın ilk kuruluş yerinin Orta Mahalle ve civarı olduğu biliniyor. Zamanla bazı işyerleri ve binalar yavaş yavaş sahile yaklaşmış ve günümüzdeki hali almıştır.
Orta Mahalle mimari açıdan şehrin diğer taraflarına hiç benzemez. Şayet güneşli bir günde oraya gitmişseniz Akçaabat’ı kuş bakışı seyretme imkânınız var. Tabii her yerini göremezseniz bile Karadeniz’in mavi suları ile gökyüzünün maviliği sizin hayal dünyanıza yardımcı olacaktır.
Akçaabat iki göle ev sahipliği yapar. Bunlardan biri Balıklı Göl adıyla bilinir. Ancak fazla tanınmadığı için kendi içinde yaşar yalnızlığını. Çünkü Sera Gölü daha medyatiktir. Akçaabat’a gidenlerin ilk uğrak yerlerindendir Sera Gölü. Balıklı Göl kendi yalnızlığı içinde dertleşirken, Sera Gölü de gelenleri selamlar.
Sera Gölü’nün hikâyesi de bir hayli ilginç. 20 Şubat 1950 senesinde dağın doğu yakasından kopup batı yakasıyla birleşmesinden meydana gelmiş. Görenleri hayrete düşüren bu coğrafi vakanın ardından Sera Gölü bizimle birlikte artık. Çok tuhaf ki zaman sadece canlılara değil, mekânlara da hükmediyor.
Akçaabat’ın nüfusu 1985 yılında 110 bin civarında. 1990 yılında 100 bin civarına inen nüfus, 2000 yılında 121 bin civarına yükseliyor. Yedi yıl sonra yani 2007 yılında 121 binden 106 bin civarına geriliyor.
Akçaabat’ta manevi şahıslardan Koca Baba ve Kaya Baba diye bilinen iki kişiden bahsedilir. Tasarruflarının hala devam ettiği söylenen bu zâtlar, bir şekilde ahalinin gönlüne girmişler.
Tarihi camilerinden Çarşı Camii, kesme taştan yığma yapı sistemi ile yapışmış. 1909/1910 yıllarında inşa edilmiş. Orta mahalle Merkez Camii ise 12 yıl süren yapım sonrası 1912 yılında ibadete açılmış. Yine kesme taş kullanılarak yapılan Dürbinar Camii ise 1778 tarihinde inşa edilmiş.
Şehirde yaklaşık üç saat kalıyorum. Ak Camii bir camiden bahsediliyor. Ancak yapılış tarihi olarak bir bilgiye internette bile rastlamıyorum. Ama Ak Camii diye bilinen yapılışından mimarisine, kamera görüntülerinden gece çekimlere kadar onlarca fotoğraf ve video var ama yapılış tarihi yok. Sadece bu özelliğinden dolayı buranın Doğu Karadeniz’e ait bir yer olduğunu anlamak mümkün.
Yolcu yolunda gerek sözü mucibince Düzköy ilçesine doğru yola koyuluyorum. Daha Trabzon’un görülecek çok ilçesi var. Kolay değil 18 ilçeyi dolaşmak. Bir de iki veya üç saat gezdiğin bir yer için yazı yazmak…
Kısmetse Düzköy’de görüşmek üzere. Hoşça kalınız.

Zeki Ordu

Paylaş
Etiketler: AkçaabatAnahtarYâr Koynu
Önceki Yazı

Duaya Mecbursun…

Sonraki Yazı

SGK Borçlanmalarında Vergi Avantajı Var mı?

Zeki ORDU

Zeki ORDU

İlişkili Yazılar

Bir Gülüşe, Köle Olan Gözler
Edebiyat

Bir Gülüşe, Köle Olan Gözler

13 Kasım 2025
5k
Her Gecenin Sabahı Vardır
Edebiyat

Her Gecenin Sabahı Vardır

18 Ağustos 2025
5k
Göz Gördü Gönül Katlanmadı
Hasan TANRIVERDİ

Beklenenler

01 Ağustos 2025
5k
Yaprak ve Çiçeklerim
Doğa-Çevre

Yaprak ve Çiçeklerim

04 Temmuz 2025
5k
Sonraki Yazı
SGK Borçlanmalarında Vergi Avantajı Var mı?

SGK Borçlanmalarında Vergi Avantajı Var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap