Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Resul KURT (Dr.)

Amerikan Pamuğu DİR’den Çıktı, İplikçinin Morali Bozuldu

Doç.Dr. Resul KURT Yazar Doç.Dr. Resul KURT
09 Temmuz 2018
Resul KURT (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Yaklaşık 2 yıldır ABD’den ithal ettikleri pamuğa yüzde 3 vergi ödeyen iplik üreticileri, 18 Mayıs’tan itibaren DİR kapsamında da ithalat yapamıyorlar.

Son 2 yıldır ABD menşeli pamuk ithalatına uygulanan yüzde 3’lük anti damping vergisinin yarattığı sıkıntılarla boğuşan iplik üreticilerinin şikayetleri, geçen ay Amerikan pamuğunun DİR (Dahilde İşleme Rejimi) listesinden çıkarılmasıyla daha da arttı. 18 Mayıs 2018’den önce yüklenenler istisna olmak üzere, ihraç kayıtlı bile olsa iplik üreticilerinin ABD’den Amerikan pamuğu DİR'den çıktı, iplikçinin morali bozulduvergisiz olarak pamuk ithal etme olanağı kalmadı. Sözkonusu vergi yüzünden diğer tedarikçi ülkelerin de pamuk fiyatlarına zam yaptığını dile getiren iplik üreticileri, uygulama ile asıl zararın ABD’li pamukçulara değil, Türkiye tekstil sektörüne verildiğini ifade ettiler.
Pamuğa anti-damping vergisinin ABD’nin demir-çelik ithalatına uyguladığı vergiye karşılık olarak koyulduğunu hatırlatan Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, “O tarihte bunun kaldırılması için itirazda bulunduk ama sonuç alamadık. Son olarak 18 Mayıs’tan evvel yüklenmiş pamuklar istisna olmak üzere Amerikan pamuğu DİR kapsamından çıkarıldı. Bazı arkadaşlarımız yüzde 3 oranının artırılmasını ama Amerikan pamuğunun DİR kapsamında kalmasını istiyorlardı ama biz buna itiraz ettik. Çünkü bu yanlışı yanlışla düzeltmek demektir. Biz bir tek ABD’den pamuk ithal etmiyoruz. Vergiden sonra diğer ithalat yaptığımız ülkeler de fiyatlarını arttırdı ve sadece ihracatçılar değil tüm iplik üreticileri zarar gördü. Yunanistan bile pamuğunu Amerikan pamuğu fiyatına çıkardı. Yani fiilen o yüzde 3’ü diğer orijinlerden ithal ettiğimiz pamuğa da ödüyoruz” diye konuştu.
Hükümetin ABD’ye darbe vurmak isterken kendi üreticisini haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığını vurgulayan Doğan, “İplikçimiz, yüzde 3 vergi ödemeden pamuk alan Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan gelen iplikler yüzünden darbe yiyor. Biz üvey evlat muamelesi görüyoruz. Vergi 2021’e kadar devam edecek. O tarihte tekrar değerlendirme yapacaklar, lüzum görürlerse devam ettirecekler. Hükümet demir-çelik ihracatçısı evladını korurken, iplik üreticisi evladını cezalandırıyor. Bu tavır ABD’deki ihracatçıya en ufak zarar veremiyor. Cezanın tamamını Türkiye’deki ithalatçı ve iplikçi çekiyor” dedi.
İplikte karlılıkların yüzde 2-3’ler dolayında olduğunu vurgulayan Doğan, “Bu marj giderek de daralıyor. İhracatçılar pazar kaybetmemek için maliyetine hatta zararına satış yapıyorlar. Şu an Türkiye’de iplik üretim kapasitesi yüzde 20 daraldı. Özellikle son 3 ayda bu durum daha da hızlandı. Çünkü iplik ithalatıyla rekabet edemez duruma düştük. Bu vergi kaldırılmalı, çünkü maksat hasıl olmuyor. Amerikalı bunu hissetmiyor bile. Yüzde 13 bile olsa hissetmeyecek. Çünkü şu an örneğin Pakistan’dan Amerikan pamuğundan yapılmış olmak şartıyla iplik talebi geliyor. Bu pamuğu almak zorundasınız” diye konuştu.
“Seneye ihracatımız düşecek”
ABD pamuğunun DİR kapsamından çıkarılmasının iplik ihracatına darbe vuracağını söyleyen Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Uğurlu ise, “Sektör zaten sıkıntılı. Türkmenistan’dan gelen havlu iplikleri yüzünden firmamızda yıllık 7 bin tonluk üretim kapasitemizi kapattık. Yatırım ve revizyon yaparak, havlu sektörünün dışına iplik üretimine başladık. Türkmenistan, Özbekistan gibi ülkelerden pamuk fiyatına iplik geliyor. Son dönemde kurlardaki dalgalanmaların en çok etkilediği sektörlerden biri tekstil oldu. Tekstil sektörünün hammaddesi olan iplik üretimi yapan firmalar bundan en çok etkilenenler, sermaye yoğun bir iş yapıyoruz. Bunun yanında böyle durumlarda iç piyasa da duruyor” dedi.
İç pazar durunca atıl kapasitelerinin oluştuğunu ve ihracata yönelmeye çalıştıklarını vurgulayan Uğurlu, “Portekiz, İspanya ve İtalya’ya satış yapıyoruz. Son dönemde Pakistan’a yöneldik, onlar da Amerikan pamuğundan üretilen iplik alıyor. Maliyetine de olsa, döviz bazlı ve peşin diye bu ihracatı yapıyoruz. Tabi ki ülkemize döviz girdisi sağlamak en önemli arzularımızdan. Fakat hükümetimiz Amerikan pamuğunu DİR kapsamından çıkarınca bu imkanımız büyük ölçüde ortadan kalkmış oldu. Çünkü kâr marjları çok düşük, 2-3 centin pazarlığını yapıyoruz. İşler 3-5 centle dönüyor. Yüzde 3’lük verginin maliyeti ise 6 cent. Geçen sene sadece Pakistan’a 8 milyon dolarlık ihracat yaptık, önümüzdeki sene bu olmayacak. Şu an 18 Mayıs’tan sonra ABD’den yüklenen pamuklarda ihracat avantajımızı % 3 oranında kaybetmiş olduk, bu tarihten sonra ihraç kayıtlı pamuk alamayacağız” dedi.
Antidamping uygulamalarının ülke politikası olduğunu ve kimsenin sözü olamayacağını belirten Uğurlu, “Yüzde 3’lük vergiye itiraz etmedik. Ama yurtdışına satılacak bir ürün için konan vergiyi anlayamıyoruz. Ben ABD’den alıp, kendi ülkemde katma değerini ekleyip, diğer ülkelere satacağım. Buna vergi konması ihracatımızın önüne geçmektir. Amerikan pamuğu tekrar DİR kapsamına alınmalı. Çünkü bu Amerika’ya değil kendi vatandaşımıza zarar veriyor” görüşünü savundu.
“İhracatta istediğiniz zaman fiyat artıramazsınız”
ABD’nin dünyada kendi pamuğunu çok iyi tanıttığını ifade eden Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Tanrıverdi de, şunları söyledi: “Tekstilciler Amerikan pamuğundan üretilmiş iplik istiyorlar. İplik ihracatçılarımız da satışlarını Amerikan pamuğu garantisi ile yapıyorlar. Şimdiye kadar DİR sayesinde fiyat tutturabiliyorlardı. Mevcut durumda arkadaşlarımız yüzde 3 ek maliyeti göze alıp adeta mermiye kafa atacaklar. İhracatta istediğiniz zaman fiyatları artıramıyorsunuz. Kontratlar yapıldıysa vazgeçme şansınız da yok. Son zamanlarda Türk pamuğunun üretimi çok ciddi miktarda arttı ama hala talebi karşılamaktan oldukça uzak.”
Paylaş
Önceki Yazı

Türk Kara Kuvvetleri

Sonraki Yazı

Ayak Tırnağından Akciğer Kanseri Riski

Doç.Dr. Resul KURT

Doç.Dr. Resul KURT

1500 dollar loan today

İlişkili Yazılar

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”
Ekonomi & Finans

”Kısmi Süreli Çalışmada Hafta Tatili”

30 Eylül 2023
5k
İkale Sözleşmesi
Ekonomi

İkale Sözleşmesi

27 Eylül 2023
5k
Stajyerlerin SGK Bildirimi
Ekonomi

Stajyerlerin SGK Bildirimi

23 Eylül 2023
5k
Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri
Ekonomi

Orta Vadeli Program’da Teşvik ve Sosyal Güvenlik Tedbirleri

16 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

Ayak Tırnağından Akciğer Kanseri Riski

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap