Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Ocak 30, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Aydın UZKAN

Ailenin Dönüşümü

Aydın UZKAN Yazar Aydın UZKAN
30 Ocak 2026
Aydın UZKAN, Eğitim & Kültür, Sosyoloji
0
Ailenin Dönüşümü
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bir zamanlar duvarları belirgin, rolleri yazılı olmayan ama herkesçe ezberlenen bir sahne vardı. Aynı masada oturulur, aynı sessizlik paylaşılırdı. Bugün o masa hâlâ duruyor belki ama sandalyeler yer değiştiriyor, bazen eksiliyor, bazen de hiç kimse gelmiyor. Aile artık sabit bir yapıdan çok, zamana tutunmaya çalışan bir hatıra gibi.

İnsana biçim veren ve  koruyucu bir kabuk olan aile önceden, bin bir emekle dokunmuş bir halı gibiydi. Her birey bir ilmik, her kuşak bir desendi. Yanlış bir düğüm atılsa bile halının bütünlüğü bozulmaz, kusur motifin içinde kaybolup giderdi. Modern zamanın keskin makası, o sıkı dokunmuş halıyı çözüp rengarenk ipliklere ayırdı. Şimdi her birimiz kendi ipliğimizle gökyüzüne uçurtmalar yapıyoruz.

Bağlar artık mecburiyetin ağır yününden değil, seçilmiş özgürlüklerin ince ipeğinden örülüyor. Bu yeni doku daha hafif, daha renkli, fakat rüzgâr sertleştiğinde eski ilmiklerin o sarsılmaz ağırlığını özletiyor.

Evvelden aile, soyadının gölgesinde yürüyen bir kaderdi. Kim olduğumuz, nereden geldiğimiz ve nereye ait olduğumuz bu küçük toplumsal hücrenin içinde belirlenirdi. Şimdi ise aidiyet, bir coğrafyadan çok bir his hâline geldi. Aynı evde yaşayıp birbirine uzak olanlar ile farklı şehirlerde yaşayıp aynı duyguda buluşanlar çoğaldı.

Anne, baba, çocuk… Ailede bu kelimeler hâlâ kullanılıyor ama anlamları sabit değil. Roller, kesin çizgilerle değil, müzakereyle, bazen sessiz bir pazarlıkla kuruluyor. Otorite yerini kırılganlığa, kesinlik yerini belirsizliğe bırakıyor. Aile artık bir düzen değil, sürekli yeniden yazılan bir metin.

Göç, çalışma hayatı ve şehirlerin yorucu temposu aileyi mekândan kopardı. Ev, bir sığınak olmaktan çok bir geçiş alanına dönüştü. Valizler dolaplardan daha görünür, vedalar, karşılaşmalardan daha sık yaşanır oldu. Birliktelik, fiziksel yakınlıktan çok zihinsel bir çabaya dönüştü. Aile,  uçucu hatıraların ev sahibi olmaktan çıkıp, somut bir mirasın koruyuculuğuna evriliyor.

Günümüzün olmazsa olmazı haline gelen dijital ekranlar, aileyi birbirine bağlayan görünmez ipler gibi. Aynı zamanda mesafeyi de çoğaltıyorlar. Aynı odada farklı dünyalara bakan gözler var artık. Sessizlik eskisi gibi dingin değil; içinde bildirim sesleri, yarım kalmış cümleler taşıyor.

Büyüklerin gölgesi, küçüklerin sığınağıydı, zaman o ağacın halkalarında ağır ağır birikir, sevgi ve saygı reçine gibi gövdeden sızarak herkesi birbirine yapıştırırdı. Şimdi o dev çınar, saksılarda yaşayan, her biri kendi güneşine uzanmaya çalışan zarif fidanlara bölündü. Kökler artık toprağa değil, uçucu frekanslara tutunuyor.

Yaşlılık ise ailenin en sessiz aynası. Bir zamanlar kalabalık olan evlerin yavaşça susması, dönüşümün en görünür hâli. Bakım, sorumluluk ve sevgi artık yalnızca aile içinde değil, toplumun vicdanında da sınanıyor. Aile, burada toplumsal bir soruya dönüşüyor.

Bu dönüşümün içinde yas da var. Kaybolan ritüellerin, unutulan bayramların, bir daha aynı şekilde kurulamayacak sofraların yası. Ancak her yas, aynı zamanda bir yeniden kurma ihtimali taşıyor. İnsan, eksilenle yaşamayı öğrendikçe, yeni bağlar kurmanın yollarını da keşfediyor.

Aile kaybolmuyor ama biçim değiştiriyor. Kökleri toprağa bağlı devasa bir anıt olmaktan çıkıp, gökyüzünde bir anlığına parlayıp sönen ışık hüzmelerinden örülü bir seraba dönüşüyor. Bir duvardan diğerine asılan eski bir fotoğraf gibi, yeni anlamlara taşınıyor. Kırılgan, eksik ama hâlâ vazgeçilmez. Çünkü insan, ne kadar bireyselleşirse bireyselleşsin, bir yerlerde “biz” demeye ihtiyaç duyuyor.

Sperm bankaları, süt bankaları, taşıyıcı annelik gibi biyogenetik unsurlar ve  mimarideki ayrışma gibi  sosyolojik pek çok değişim de , aile kurumunu sarsıyor. Her geçen gün muğlak ve  değişik türde aile tanımları gündeme geliyor.

Bu dönüşüm sadece bir kayıp hikâyesi değil. Geleneksel kalıpların çözülmesi, yeni dayanışma biçimlerini de mümkün kılıyor. Seçilmiş aileler, dostlukla örülen bağlar ve kan bağı olmadan kurulan sorumluluklar ortaya çıkıyor. Aile, biyolojik olmaktan çok duygusal bir karar hâline geliyor.

Paylaş
Etiketler: biyogenetik unsurlarkan bağırolsahnesperm bankalarısüt bankalarıtaşıyıcı annelik
Önceki Yazı

İstanbul Üçlemesi Dolmabahçe Sarayında

Sonraki Yazı

Türkiye Yüzyılı

Aydın UZKAN

Aydın UZKAN

Aydın Uzkan, yirmi yedi yıllık eğitimci. Sosyoloji, felsefe ve eğitim bilimleri alanında lisans eğitimleri var. Yayımlanmış Dolunay Sancısı, Anlamak Ağrısı, İkindi Uyanışları, Mavera ve  Vav Sessizliği adlarında beş kitabı bulunmaktadır. Yazar, aynı zamanda profesyonel doğa fotoğrafçısıdır.  

İlişkili Yazılar

Toplumsal Cinsel Problem
Beytullah MUTLU

Toplumsal Cinsel Problem

30 Ocak 2026
5k
Vatandaşın Alım Gücü Azaldı
Kültür

Türkiye Yüzyılı

30 Ocak 2026
5k
Genelleme
Genel Eğitim

Genelleme

29 Ocak 2026
5k
DİJİTAL EŞİTSİZLİK
Aydın UZKAN

Dijital Eşitsizlik

29 Ocak 2026
5k
Sonraki Yazı
Vatandaşın Alım Gücü Azaldı

Türkiye Yüzyılı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Suskun Ve Sessiz

Kürsüde Az Ses, Çok Mana

30 Ocak 2026
Toplumsal Cinsel Problem

Toplumsal Cinsel Problem

30 Ocak 2026
Vatandaşın Alım Gücü Azaldı

Türkiye Yüzyılı

30 Ocak 2026
Ailenin Dönüşümü

Ailenin Dönüşümü

30 Ocak 2026
Gece Aforizmaları (l)

İstanbul Üçlemesi Dolmabahçe Sarayında

30 Ocak 2026
Gurbete Arzuhâl

Gurbete Arzuhâl

30 Ocak 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap