Köşe Yazarları

Köşe Yazarları

Ağrı Krem ve Jelleri İşe Yaramıyor

401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Kronik ağrıları gidermek için kullanılan krem ve jellerin etkilerinin plasebodan farklı olmadığı bildirildi.Annals of Internal Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan çift kör, randomize, plasebo kontrollü araştırma, bu tür kremlerin etkili olmamalarına rağmen milyonlarca dolar harcanması iddialarına karşı kasa fişiAmerikan Kongresi tarafından istendi ve hükumet de araştırmayı destekledi.

Araştırma Johns Hopkins Üniversitesi tarafından 133’ ü nöropatik (zona veya diyabete bağlı), 133’ ü nosiseptif  (yanık ve burkulma gibi doku hasarına bağlı) ve 133’ ü de karışık ağrısı olan toplam 399 hasta üzerinde yapıldı.

Bu tür lokal uygulanan krem ve jeller, daha az yan etkileri olacağı ve bağımlılığa yol açmayacakları düşüncesiyle tercih ediliyor.

Tedavi bitiminde yapılan değerlendirmede aktif ilaç kullanan ve plasebo kullanan hastaların ağrılarının hafif miktarda azaldığı ama gruplar arasında ağrı skorları bakımından anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar kremlerin faydasını ağrı tedavisinde önemli etkisi olan plasebo etkisine bağlıyorlar ve bu sonuçları “ağrı tedavisinde birçok ilacın karışımıyla elde edilen kremlerin plasebodan farklı olmadığı, ilaçlara göre maliyeti yüksek olan bu ürünlerin rutinde kullanılmasının azaltılması gerektiği” sözleriyle yorumluyorlar.

Kremlere milyon dolarlar harcanıyor

Hükumet tarafından yönetilen, faal ve emekli askeri personel ve ailelerini kapsayan bir sağlık sigortası olan Tricare ağrı kesici kremler için 2013’ de 259 milyon $ ve 2014’ de 746 milyon $ ödediğini, Medicare Part D programı ise 2015’ de bu tür kremler için 500 milyon$’ dan fazla ödeme yaptığını açıklıyor.

Gelelim neticeye

Bu tür krem ve jellerin ülkemizde de çok rağbette olduğuna ve bizde de bunlara milyonlarca lira para harcandığına inanıyorum.

Bizde de bir babayiğit araştırmacı ortaya çıksa da bu tür ilaçların işe yarayıp yaramadığını ve bunlara harcanan paraların boşa gidip gitmediğini araştırsa, çok iyi olur.

Ben neticenin USA’ dakinden farklı olmayacağından hiç şüphe duymuyorum.

Kaynaklar:

1.https://annals.org/aim/article-abstract/2724041/compounded-topical-pain-creams-treat-localized-chronic-pain-randomized-controlled

2.https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/research-pushes-back-on-benefits-of-compounded-topical-pain-creams

Not:

Nöropatik ağrı için kullanılan kremlerde ketamine, gabapentin, clonidin ve lidocain; nosiseptif ağrılar için kullanılanlarda ketoprofen, baclofen, cyclobenzaprine ve lidocaine; karışık ağrılar için kullanılanlarda ketamine, gabapentin, diclofenac, baclofen, cyclobenzaprine ve lidocaine bulunuyordu.

Paylaş

İlişkili Yazılar

Sonraki Yazı

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

 

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Yeni hesap oluştur!

Kayıt için aşağıdaki formları doldurun

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.