Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Temmuz 17, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Ekonomi

Kira Krizi İçin Kalıcı Çözüm Mümkün mü?

İsmail YAMAN Yazar İsmail YAMAN
17 Temmuz 2026
Ekonomi, İsmail YAMAN, Siyaset & Politika, Sosyoloji
0
Kira Krizi İçin Kalıcı Çözüm Mümkün mü?
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bugün Türkiye’de milyonlarca insanın ortak derdi kiradır.

Emekli maaşı daha hesaba yatmadan kiraya gidiyor, asgari ücretli ay sonunu getirebilmenin hesabını yapıyor, memur ise görev yaptığı şehirde uygun fiyatlı bir ev bulabilmek için aylarca uğraşıyor.

Barınma hakkı, hiçbir vatandaş için lüks hâline gelmemelidir.

Güçlü bir devlet, vatandaşının sadece güvenliğini değil, barınma hakkını da koruyabilen devlettir.

Yıllardır kira artışlarını konuşuyoruz.

Tavan fiyat uygulamaları, geçici düzenlemeler ve kısa vadeli tedbirler gündeme geliyor.

Ancak bunlar sorunu çözmek yerine çoğu zaman erteliyor. Türkiye’nin ihtiyacı günü kurtaran kararlar değil, uzun yıllar uygulanabilecek kalıcı, adil ve sürdürülebilir bir konut politikasıdır.

Bana göre artık kira sistemi yeniden ele alınmalıdır. Çünkü Türkiye’nin her şehri, her ilçesi ve her mahallesi aynı ekonomik şartlara sahip değildir. Lüks semtlerle dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerin aynı kira anlayışıyla değerlendirilmesi sosyal adalet açısından doğru değildir.

Bu nedenle dar gelirli bölgelerde uygulanacak sosyal kira modeli yeniden planlanabilir. Gelir düzeyi esas alınarak oluşturulacak sistemde, dar gelirli vatandaşların kira bedellerinin asgari ücretin dörtte birini geçmeyecek şekilde düzenlenmesi önemli bir politika önerisi olarak değerlendirilebilir.

Böylece vatandaş maaşının büyük bölümünü kiraya vermek zorunda kalmaz, temel ihtiyaçlarını da karşılayabilir.

Bunun yanında, en düşük emekli aylığının en az asgari ücret seviyesine yükseltilmesi de sosyal devlet anlayışını güçlendirecek önemli bir reform olacaktır. Yıllarca çalışıp prim ödeyen emeklilerin insanca yaşayabilecek bir gelire sahip olması sosyal adaletin gereğidir.

Elbette bu öneriler özel mülkiyet hakkını ortadan kaldırmayı amaçlamamaktadır. Tam tersine, devlet makul kira uygulayan ev sahiplerine vergi indirimi, düşük faizli kredi ve çeşitli teşvikler sağlayarak hem kiracıyı hem de ev sahibini koruyacak dengeli bir sistem oluşturabilir.

Bir başka önemli konu ise sosyal kiralık konutlardır.

TOKİ bugüne kadar önemli projeler gerçekleştirmiştir.

Ancak artık sadece konut satışı değil, uzun yıllar uygun bedellerle kiralanabilecek sosyal konut projeleri de artırılmalıdır.

Emekliler, yeni evli çiftler, engelliler, kamu çalışanları ve dar gelirli aileler bu projelerden öncelikli olarak yararlanmalıdır.

Kamuya ait kullanılmayan araziler ve atıl durumdaki binalar sosyal konut projelerine dönüştürülmelidir.

Böylece hem konut arzı artırılabilir hem de kira fiyatları üzerindeki baskı azaltılabilir.

Bir diğer önemli konu ise yıllardır boş bekletilen konutlardır.

Yalnızca yatırım amacıyla satın alınıp kullanılmayan binlerce konut ekonomiye kazandırılmalıdır.

Boş konutların kiraya verilmesini teşvik edecek düzenlemeler yapılabilir. Amaç cezalandırmak değil, kullanılmayan konutları yeniden vatandaşın hizmetine sunmaktır.

Büyükşehirlerde görev yapan öğretmenlerimizin, polislerimizin, hemşirelerimizin, doktorlarımızın ve diğer kamu çalışanlarının kira yükü de ayrıca değerlendirilmelidir. Modern kamu lojmanlarının yeniden yaygınlaştırılması hem çalışanları rahatlatacak hem de kiralık konut piyasası üzerindeki baskıyı azaltacaktır.

Devlet ayrıca il, ilçe ve mahalle bazında düzenli olarak güncellenen şeffaf bir kira endeksi oluşturmalıdır.

Vatandaş oturacağı evin ortalama kira değerini önceden görebilmeli, ev sahibi de makul kira aralıklarını bilmelidir. Şeffaflık hem haksız fiyat artışlarını azaltacak hem de kiracı ile ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların önüne geçecektir.

Barınma hakkı yalnızca ekonomik bir konu değildir; aynı zamanda sosyal huzurun ve toplumsal güvenin temelidir. Kirasını ödeyemeyen, geleceğinden endişe duyan bir ailenin umutla yarınlara bakmasını beklemek gerçekçi değildir. Bu nedenle kira politikaları hazırlanırken sadece piyasa şartları değil, insan onuruna yakışır yaşam hakkı da esas alınmalıdır.

İnanıyorum ki doğru planlama, güçlü sosyal devlet anlayışı ve uzun vadeli politikalarla kira krizi önemli ölçüde hafifletilebilir.

Sosyal konut üretiminin artırılması, dar gelirlinin korunması, kira sisteminin gelir odaklı yeniden yapılandırılması, emekli maaşlarının güçlendirilmesi ve şeffaf bir kira modelinin oluşturulması bu sürecin temel taşları olacaktır.

Türkiye’nin sosyal devlet anlayışını daha da güçlendirecek bu ve benzeri öneriler, geniş katılımlı çalışmalarla değerlendirilebilir.

Çünkü güçlü devlet; vatandaşını yüksek kira yükü altında ezdirmeyen, emeklisini ve çalışanını koruyan, barınma hakkını güvence altına alan devlettir. Bugünü değil, gelecek nesilleri düşünen kalıcı çözümler üretmenin zamanı gelmiştir.

Araştırmacı Yazar | İsmail Yaman

📧 yazarismailyaman@gmail.com

📞 WhatsApp: 0541 850 78 84

Paylaş
Etiketler: #BarınmaHakkı#DarGelirli#ismailyaman#KamuLojmanları#KiraEndeksi#KiraKrizi#KiraPolitikası#KonutPolitikası#KonutSorunu#SosyalAdalet#SosyalDevlet#SosyalKonutasgariücretekonomiEMEKLİtokitürkiyeVATANDAŞ
Önceki Yazı

Kayısı Kokusuyla Başlayan Hayat

Sonraki Yazı

Bedeninizin Sesini Dinleyin

İsmail YAMAN

İsmail YAMAN

Felsefeci 🧠 | Yazar ✍️ | Aşçı 🍳 Hayat kısa, huzur uzun 🌿 Kitap 📚 | Çay & Kahve ☕ yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Gündemin Gör Dediği
Aktüel

Gündemin Gör Dediği

17 Temmuz 2026
5k
Beyin Göçüne Çözüm Mümkün!
Bilim & Teknoloji

Beyin Göçüne Çözüm Mümkün!

16 Temmuz 2026
5k
15 Temmuz: Karanlığa Karşı Yazılan Tarih!
Aktüel

15 Temmuz: Karanlığa Karşı Yazılan Tarih!

15 Temmuz 2026
5k
İsmail YAMAN

Kamu Hizmetlerinde Bürokrasi Nasıl Azaltılır?

14 Temmuz 2026
5k
Sonraki Yazı
Bedeninizin Sesini Dinleyin

Bedeninizin Sesini Dinleyin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap