\n\n
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Çarşamba, Nisan 29, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Edebiyat & Sanat Öykü Tefrikaları

İki Dillilik

Şükran UÇKAÇ YARGI Yazar Şükran UÇKAÇ YARGI
29 Nisan 2026
Öykü Tefrikaları, Şükran UÇKAÇ YARGI
0
İki Dillilik
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İKİ DİLLİLİK

Sene bindokuzyüz seksen, Sungurlu’dan bir arkadaşımın ve benim ilk atamamız Tunceli iline yapılmış, vatanın her yeri bir dedik, eşraftan ve esnaf olan babalarımızla bindik otobüse ver elini Tunceli dedik.

Dedik demesine de kazın ayağı hiç de öyle değilmiş.

Daha Ankara’da Tunceli otobüsüne binince vardık bunun ayırdımına.

Otobüsteki herkes istisnasız Kürtçe konuşuyor, muavin de şoför de. Doğal olan da bu tabi.

Yirmili yaşlarda gencecik idealist kişiliğimize önce ilginç geldi tabi bu konuşmalar. Benim minik de olsa annemden öğrendiğim onunda çiftlik işçileri ve hizmetkârlarından öğrendiği ‘şir buke, nan buke, yek, dud, çor’ sözlerinden oluşan minik bir Kürtçe lügatım var, ne işe yarayacaksa, devamlı ekmek ye, süt iç denmez, bir iki, üç diye sayılmaz ki.

Neyse hakkını yemeyelim, mavin keskin bir virajı ustalıkla alan şoföre arada bir Türkçe ‘hay varlığına kurban’ diyor da az biraz anlıyoruz.

Zaten terminalden hareket ederken muavin yön belirlerken bir kez sa’ğa sa’ğa diye komut vermiş sonra Kürtçe’ye devam etmişti.

Otobüsün radyo ya da teyibinde de çalınan parçalar Kürtçeydi.

Bu minval üzere uzunnn bir yolculuktan sonra kente vasıl olmuştuk.

Sıkı yönetimler ve sokağa çıkma yasakları devam ettiğinden hemen kendimizi merkezdeki bir otele attık.

Şehir güzel, hemen her resmi kurum var, insanları çok candan ve içten.

Bir yeri sorduğunuzda kapısına kadar götürüyorlar, seviniyorlar da ‘öğ’retmen gelmiş, öğ’retmen gelmiş’ diye.

Saat iki gibi sokağa çıkma yasağı başladı, otelin girişindeki salon da televizyon seyreden insanlarla doldu, biz yukarı odalarımıza çekildik, yol yorgunuyduk çünkü.

Oda telefonumuz çaldı, resepsiyon ‘bir ziyaretçiniz var’ dedi. Şaşırdık kim olabilir ki?

Yukarı geldi ziyaretçimiz, Çorum Ortaköylü bir polis memuruymuş, Çorum’dan geldiğimizi duymuş da gelmiş.

Tanışma ve hoşbeşten sonra adam direk babamlara ‘amca kızlarınızın maaşına ihtiyacınız yoksa, bırakmayın burda, alın gidin, her gün ebe, hemşire, öğretmen kaçırma olaylarına gidiyoruz, burda kalan üç ay içinde evlenmek zorunda kalır, ben ailemi getiremedim’ dedi ve müsade isteyip çekti gitti. Tabi biz şok üstüne şoklardayız.

Ertesi sabah soluğu il milli eğitimde aldık, yeni atandığımızı söyledik, şehrin içine ya da aynı ilçeye verilirsek iki hemşeri aynı evde kalacağımızı söyledik. İl millî eğitim müdürü aynı yere atanmamızın mümkün olmadığını, hem kiralık ev de bulunmadığını, benim Tunceli içinde bir Endüstri Meslek lisesine, branşı sosyal bilgiler olan arkadaşımın da atamasının Pülümür ya da Pertek ilçesine olabileceğini söyledi.

Müdür bey ilgili ve canayakın davrandı ama o esnada yaptığı bütün telefon görüşmelerinde Kürtçe konuşuyordu anlamıyorduk tabi.

Bana okuluna git hemen görevine başla, okul buraya yakın dediler.

Okula gittik, meslek lisesi olduğu için öğrencilerin hepsi erkek ve çoğunun yaşı benden büyük, tenefüs vakti ve hepsi Kürtçe konuşuyor, ben bunlara Türkçe öğreteceğim, istekliler mi bilemiyorum.

Arkadaşımın morali çok bozuk, ben de kararsızım. Velhasılı kelam ikimiz de göreve başlayamadık. Ben müstafi sayıldım oysa göreve başlasaydım, iyi bir yolluk alır, istifa edebilirdim. Yol ve konaklamayı babalarımız ödedi tabi acemilik işte.

Sonra o arkadaş bir yolunu bulup birkaç ay sonra göreve başlamıştı. Tesadüf müdür bilinmez hakikaten de üç ay sonra oralı biriyle evlenmiş bizim Ortaköylü polis hemşeriyi haklı çıkarmıştı.

Yine yorucu ve uzun dönüş yolunda kış şartlarında otobüsümüzün kaloriferi bozulmuş, oldukça üşümüştük, çantalarımızda ne kadar eldiven, atkı, Kazak varsa sarındık giyindik ama nafile, dolambaçlı dağ yollarından geçe geçe bu çetin coğrafyada güç bela ilerlerken, şikayetler artınca yol kenarında bir işletmede otobüsümüz durdu.

İçeri sığındık, kocaman bir bakır kazanla dumanı tüten sıcak süt ve dokuz on bardak, bir kova da su vardı masa üstünde, görevli çocuk boşalan bardakları alıyor, kovandaki suya daldırıyor, tekrar süt dolduruyordu, hijyen mijyen kimin aklına gelir, hemen birer bardak satın aldık, içtikçe içimiz ısındı, donan parmaklarımız da süt bizi donmaktan kurtarmış içimizi ısıtmıştı, hâlâ o sütün tadı ve kokusunu unutamam.

Zar zor Ankara’ya geldik, oradan da ver elini Sungurlu.

Beni de bir etnik kökenim var.

Dödüğümüzde aileme yalvardım durdum ‘ne olur bilmeyenlerin yanında Çerkezce konuşmayın’ diye.

Nerede yaşanacaksa önce oranın dilini öğrenmek gerekiyor, bunu Almanya görevimde daha iyi anladım, anlaşacağınız insanlara denk gelesiniz efendim.

Ne demişler insanlar konuşa konuşa…

Şükran Uçkaç Yargı Sazsızozan

29 Nisan 2026

Paylaş
Etiketler: #ÇerkezcekürtçeSungurlutuncelitürkçe
Önceki Yazı

Akıl Pazarı

Sonraki Yazı

Mavi (Renkten Ötesi)

Şükran UÇKAÇ YARGI

Şükran UÇKAÇ YARGI

İlişkili Yazılar

Gençlik
Hasan TANRIVERDİ

Tıp Öğrencisi

29 Nisan 2026
5k
Oyuncak Ayı
Hasan TANRIVERDİ

Oyuncak Ayı

28 Nisan 2026
5k
Ekmek Teknesi
Hasan TANRIVERDİ

Ekmek Teknesi

27 Nisan 2026
5k
Sarı Lamba
Hasan TANRIVERDİ

Sarı Lamba

26 Nisan 2026
5k
Sonraki Yazı
Mavi (Renkten Ötesi)

Mavi (Renkten Ötesi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap