Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Perşembe, Aralık 18, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hasan TANRIVERDİ

Pazar Terazisi

Hasan TANRIVERDİ Yazar Hasan TANRIVERDİ
24 Mart 2019
Hasan TANRIVERDİ
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Okulun açılmasından önce, olgunlaşan meyvelerimizi pazarda satar, okul harçlığımızı çıkarırdık. Özellikle mevsim şartlarının yerinde seyretmesi durumunda ise neşeli günler geçirirdik.

Sebzelerimizin kalitesi sayesinde, pazar payımıza olan ilgi artıyor, rahatlıkla satış yapabilecek ve eğitimimizle ilgili maddi desteği elde edebiliyorduk. Bunun için, toprağın ihtiyacı olan gübreyi zamanında toprağa atardık. Sulamaya dikkat eder ve ürünlerimizin kalitesine önem verirdik.

Meyve ağaçlarımızın bakımını ziraat mühendislerine kontrol ettirir, isteklerini uygulardık. Meyvelerimiz olgunlaştıktan sonra, hafta günleri pazara götürürdük. Pazara çıkmak için hazırlıklarımızı önceden yapardık.

Pazara çıkacak meyveler, kendine has olan parlak rengini alması gerekir. Meyvelerin olgun diye geçkin görünmemesi esastır. Meyveleri ambalajlayarak kasalara düzenli koymayı iyi beceremediğimiz için, üçte birini zayi ederdik.

Pazarda payı en büyük olan meyvemiz, mor incirdi. İnciri kaç sepet götürürsek o kadar satıyorduk. İncir meyvesinin toplanmasına özen gösterir, kasalara titizlikle yerleştirir, yine üzerini incir yaprağı ile örterdik.

İncir kasalarını sepetlerde pazara kadar taşırdık. Tezgâhta meyvenin görünüşü müşteriye cazip görünürdü. Pazar terazimizi ayarlıyorduk, çünkü kefeleri sağan gibiydi. Meyvelerin sağana konması rahat oluyordu.

Ben, ilk seferden sonra tezgâhın başında dururken, kardeşim de taşıma işlemini hallediyordu. Meyveyi ezmeden satma işlemini yapıyordum. Yalnız diğer meyveler, hemen satılmıyordu. Onlar için öğleden sonraya kaldığımız oluyordu.

Okul açılmadan en az iki ay öncesinden pazarcılığımız başlıyordu. Amacımız daha önceden yazdığım gibi, okul harçlığını çıkarmaktı. Okul açıldığında ise işi bırakıyorduk.

Her zaman ki gibi, pazara çok iyi hazırlık yapmıştık. Arkadaşların armutlarını da almıştık. İnciri o sabah topladık. Havaların iyi gitmesinden dolayı meyve çok ve lezzetliydi. Meyveyi kasalara yerleştirdik. Pazara iki sefer yaptık. Diğerlerini kardeşim taşırken bende tezgâhta yerimi aldım. Hemen iki kilo incir verdim. Kardeşim geldiğinde iki kilo daha satmıştım.

Kardeşim eve gittikten sonra, iri yarı takım elbiseli ve kravatlı bir adama da, iki kilo incir verdim. Aradan yarım saat geçmeden kravatlı adam geri geldi. Yanında zayıfça birisi vardı. Meyvelerin hepsini toptan almak istediğini söyledi. Kravatlı adamı tepeden tırnağa süzdüm.

Beyefendi, özür dilerim, şaşkınlığımı bağışlayın, ilk defa sizin gibi bir alıcıyla karşılaşıyorum. Neden olmasın dedim. Meyve sepetlerinin ağırlıklarını söyledim. Ayrıca kaç kilo sattığımı da ekledim. Kravatlı adam yanındakine, sepeti al boşalt gel dedi.

Adam sepeti sırtladığı gibi uzaklaştı. Kravatlı adam sepeti yasladığım taşa oturdu. Sakin hareket ediyordu. Ne kadar tuttuğunu sordu. Meyvelerin tutarını söyledim. Sessizliğini bozmadan tutarın tam iki katı parayı verdi. Kalktı çevreye baktı, zayıf adam bir süre sonra, sepetle geldi. O arada kardeşim de yanımda bitti. Bir sepet armut getirdi. Kravatlı adam onu da aldı. Kardeşim şaşkın bana baktı. Armudun da parasını da iki kat üzerinden verdi. Paraya itiraz ettim. Fazla olduğunu kabul edemeyeceğimi söyledim. Parayı almadım. Bunun üzerine, yanındaki zayıf adama bir şeyler söyledi. Adam sepeti alıp gitti. Kendisi de biraz dolaşıp geldi. Sepetin içerisinde karpuz ve bir ekmek olduğu halde geldi.

Kravatlı adam, paraları kardeşimin şaşkın bakışları arasında zorla cebime koydu. Hiçbir şey anlamış değildik. Kravatlı adam yanımıza yaklaştı ve konuşmaya başladı. “İki sepetin meyvelerini gelenlere helal olması kaydıyla dağıtın,” dedi. Sustu, gözleri doldu. “Davranışımın nedenini merak ediyorsunuz değimli? Diye sordu. Bizde evet dedik. İyi giyimli ve kravatlı adam, “Çocuklar, davranışınız hep böyle olsun. Rahmetli babaannenizi çok iyi tanırım. Doğru, dürüst ve ahlaklı hareketlerinizi sürdürün. Kısacası insan olun. Çok çalışın, okumayı bırakmayın,” dedi.

Nüfus kâğıdını gösterdi.” Peki” dedi, “teraziyi ters çevirin, arkasında ne yazıyor,” dedi.

Kefeyi çevirdik ki, ne görelim, aynı isim yazmaz mı? Ne diyeceğimizi bilemedik. Kravatlı adam, konuşmaya devam etti. “Bu teraziyle aynı meyveleri ben de satıyordum.” “Çocukluğumun geçtiği pazarda terazinin güzel günlerimde büyük payı var. Terazi yalnız meyve tartmadı. Yaşantımda doğruluğun ve ahlaklı hareketin simgesi oldu. Hilesiz tartmak, alamayan fakir ve yaşlılara vermek anlayışını, terazi sayesinde uyguladım. Bana yapılan dualar sayesinde çok güzel günler yaşıyorum.” Dedi.

“Teraziyi görünce o günlere döndüm. Bana hayatımın olayını yaşattınız Çok teşekkür ederim,” dedi. O’nun maddi ve manevi yapısını korursanız, çok mutlu olacağım.” dedi.

Sizlere terazinin teslim edilmesinden sonsuz mutlu oldum. Çok gururlandım. Siz de bu teraziyi ya koruyun ya da pazarcılık yapan dürüst bir esnafa verin,” dedi. İsminin Ömer olduğunu söyledi. “Meyveleri sattıktan sonra sepetime bir ekmek ve karpuz koyar, evimin yolunu tutardım. Onun için sizin de sepetinize karpuz ve ekmek aldırdım,” dedi. Ömer amca ayağa kalktı, kravatını düzeltti, gözlerini sildi ve omzumuza vurdu,” Sağ olasınız, hayırlı işler diliyorum,” diyerek yanımızdan ayrıldı.

Pazarcılar ne olduğunu anlamadan bakıyorlardı. Biz şaşkınlığımızı gidermeye çalışıyorduk. Tezgâhımıza gelen, fiyat soran çocuklu, yaşlı ve fakir insanlara Ömer amcanın dediği şekilde meyveleri dağıttık. Meyveleri alan herkes helâl edin, ölmüşlerimize rahmet dileyerek ayrıldılar.

O haftadan sonra takım elbiseli kravatlı adamı bir daha görmedik. Ayrıca kime sorduysak tanımadı. Seneler sonra karşı köyden birisiymiş ve hükümetin memuruymuş dediler.

Terazi, kravatlı adama dürüstlüğü ve iyi ahlâkı öğrettiği gibi, bize de maddi ve manevi her şeyi öğretti.

Pazar terazimiz ilkokul ikiden beri bizdeydi. Şu anda terazi kardeşim tarafından orijinal haliyle korunmaktadır.

Kardeşim, emekli öğretmen olarak sebze ve meyveleriyle meşguldür.

Paylaş
Etiketler: bir sepet armutemekli öğretmenkravatlı adamnüfus kağıdınıokul harçlığımızıpazar terazimizsebze ve meyveleriyle
Önceki Yazı

İstanbul’un Bağrına Saplanan Hançerler

Sonraki Yazı

İnsanların Çoğu

Hasan TANRIVERDİ

Hasan TANRIVERDİ

Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nda öğretmen...

İlişkili Yazılar

Korkuluk
Hasan TANRIVERDİ

Korkuluk

18 Aralık 2025
5k
Karagöl
Doğa-Çevre

Karagöl

17 Aralık 2025
5k
Göz Gördü Gönül Katlanmadı
Hasan TANRIVERDİ

Sitenin Efendisi

16 Aralık 2025
5k
Mezarlıktaki Dilenci
Hasan TANRIVERDİ

Mezarlıktaki Dilenci

15 Aralık 2025
5k
Sonraki Yazı

İnsanların Çoğu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Kim Kırdı

Kim Kırdı

18 Aralık 2025
Korkuluk

Korkuluk

18 Aralık 2025
Yıllardır Süren Arazi Davası

Yıllardır Süren Arazi Davası

17 Aralık 2025
Karagöl

Karagöl

17 Aralık 2025
Bugünün Sorunları Geleceğin Ülküleri

Türkiye ve Doğu Sorunu

17 Aralık 2025
“Karşılaştırılabilirlik Yeknesaklık Değildir” Finansal Raporlamada Kavramsal Bir İnceleme

Hukuki Uyuşmazlıklarda Algı Yönetimi ve Somut Delil Yükümlülüğü Arasındaki Kavramsal Çatışma

16 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap