Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Ocak 30, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Hasan TANRIVERDİ

İnsan ve Sosyal Toplum

Hasan TANRIVERDİ Yazar Hasan TANRIVERDİ
29 Ocak 2020
Hasan TANRIVERDİ
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Sosyal toplumda gerçek olan insanın çalışkan, bilgili ve olaylara özgürce yaklaşımıdır. Böyle kişilerin güvenliklerini korunması ve devam ettirmesi önemlidir. Bu sayede edinilen bilgiler sonucu, kişi şahsiyet kazanacak ve toplumda yer edinecektir. Bundan sonra da kişisel davranışıyla, sosyal ilişkiler ağında gelişmesini sürdürecektir. “Yaşanılan her olaydan bir şeyler öğreniyorum.” Denmesinin nedeni de budur.

İnsanlarda kişilik gelişimi, yaşla ilgili değildir. Karşılaşılan olaylara ve öğrenilen bilgiye bağlı olarak her yaşta gelişim gösterir. Şahsiyetin gelişmesinin temelinde, deneyimin işlerliği yatar. İnsan, yaş ilerledikçe yaşadığı ile ilgili bilgi birikimi ve geçirdiği deneyimleri kendini olgunlaştırır.

İnsanın olgunlaşması, geliştirmesi vadinin yeşilliğinin nedeni olan, dereye benzetilir. Dere nasıl ki, aktıkça çoğalıyorsa, kişiler de o kadar çok bilgi ile karşılaşır, deneyim yaşarsa olgunlaşma düzeyi artar. Dereden ayrılan su, bir kanal ile değirmene giderse dere, insanları susuz ve vadiyi de yeşilliğinden mahrum bırakır.  Belki değirmenin taşını döndürür. Fakat olgunlaşma düzeyinden de kaybeder.

Günümüzde toplumdan ve toplumsal olaylardan ayrı kalan kişiler, kimin taşını döndürecektir. Döndürdüğü sürece de silik şahsiyetli ve bilgiden payını almamış olacaktır. Toplumsal olaylardan ders alanlar, vadide akan dere gibi, aktıkça çoğalacak ve kişiliklerini elde ederken, toplumun iyilikten yana mutluluğuna katkıda bulunacaklardır.

Dünyada toplumların düştüğü acı duruma üzülmemek elde değil. Çünkü onları yönetenler, üstünlüklerini kabul ettirmek için, sosyal toplumun yücelmesi yerine, silahlanma yarışı içine girmektedirler. İletişim çağında silahlanma kabul edilemez bir faaliyettir. Bu yetmemiş gibi, bir toplumu ekonomik ve kültürel yönden zehirliyorsan, bunu kimlerin veya hangi topluma yaşama hakkı tanımak için yapıyorsun. Yapılanları herkesin bilmesinin gerekli olduğuna inanıyorum.

İletişimin bu kadar ileri olduğu bir devirde, toplumları bilgisiz ve deneyimsiz bırakmak isteyenler geleceklerine, maddi ve manevi olarak neyi bırakacaklar.

Yok edecekleri toplumları, nasıl anacaklar. Kendilerini ne diye anlatacaklar. Dün Yahudilerin uğradığı zulüm, bugün onların Filistinlilere yaptığı zulüm, nasıl açıklanacaktır.

İnsan ve toplumlar gelişmiş şahsiyete sahip olmalıdır ki, hiç kimse korku dolu anlar yaşamasın.

Bugün korku dünyası mı? Kurulmak isteniyor…

Yarınlara ışık tutan şahsiyetli insanlar öne çıkmalıdır ki, toplumlar arası uyum sağlansın. Böylece korku dünyasında yaşanmasın. Dünyada belirli bir düzen devam etsin. Bu dünya herkesi bakar. Kimse başkasına muhtaç yaşamamalıdır.

Toplumsal düzeni bozmak isteyenler, bitkilerin, hayvanların ve de insanların genleriyle oynamak suretiyle, üstün insan elde etmenin peşindeler. Irk olarak üstün özelliğini ortaya atan Hitler gibi, üstün insan teorisiyle mide bulandıranlar, yeni Hitler yaratmanın peşindeler.

Yeni Hitler ve ona uygun toplum yaratma peşinde olanların Hitlerin akıbetine uğrayacağı ortadadır.

İnsanlar vücut düzenleyici sistemleri başta olmak üzere, diğer sistemleri ana ve babadan gelen genetik özelliklerini kesinlikle devam ettirecektir. Böylece çalışma bütünlüğü sağlanmış olacaktır. İnsanlar yaşadığı çağın beslenmeden dolayı özelliğini gösterir ama üstün insan ve üstünler toplumu oluşamaz. Çünkü beslenme önemlidir ama dış etkendir.

Çevre ile etkileşimini belirli ölçülerde tutan insan, zeki ve güçlü olabilir. Zeki insana sahip çıkmayanlar, yaratacakları üstün insan peşindeler. İnsanlarda şahsiyet, bilgiyi kullanma gücüne bağlı olarak gelişecektir. Onun için, insan yaşlılığında bile şahsiyetine bir şeyler katacaktır.

İnsan ve sosyal toplum varlığını her türlü bilgi yoksulluğundan koruyacaktır. Toplumları yönlendirmek ve bilgi karmaşası yaratarak, hayvani değerler kazandırmaya çalışmak kimseye katkı sağlamayacaktır.

Tüm canlılar yaratılış amacında gelişme gösterecektir.

Hasan TANRIVERDİ

Paylaş
Etiketler: bilgi karmaşasıdeğirmenin taşınıdeneyimsosyal ilişkiler ağındavadide akan dere gibi
Önceki Yazı

Yıllara Meydan Okuyan ‘Çılgın İkili’…

Sonraki Yazı

Ey Devlet ve Ebeveynler Engel Sizsiniz!

Hasan TANRIVERDİ

Hasan TANRIVERDİ

Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'nda öğretmen...

İlişkili Yazılar

Göz Gördü Gönül Katlanmadı
Hasan TANRIVERDİ

Şakacı Adam

30 Ocak 2026
5k
Göz Gördü Gönül Katlanmadı
Hasan TANRIVERDİ

Sevgi Sığınağım

29 Ocak 2026
5k
At Kestanesi
Hasan TANRIVERDİ

At Kestanesi

28 Ocak 2026
5k
Deniz Dalgalı
Doğa-Çevre

Deniz Dalgalı

27 Ocak 2026
5k
Sonraki Yazı

Ey Devlet ve Ebeveynler Engel Sizsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Suskun Ve Sessiz

Kürsüde Az Ses, Çok Mana

30 Ocak 2026
Toplumsal Cinsel Problem

Toplumsal Cinsel Problem

30 Ocak 2026
Vatandaşın Alım Gücü Azaldı

Türkiye Yüzyılı

30 Ocak 2026
Ailenin Dönüşümü

Ailenin Dönüşümü

30 Ocak 2026
Gece Aforizmaları (l)

İstanbul Üçlemesi Dolmabahçe Sarayında

30 Ocak 2026
Gurbete Arzuhâl

Gurbete Arzuhâl

30 Ocak 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap