Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Yeni Kolesterol İlacı Rezaleti

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA Yazar Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA
16 Haziran 2015
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA
0
402
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

FDA’ nın bir komitesi Amgen firması tarafından üretilen PCSK9 inhibitörleri sınıfından evolocumab (Repetha) isimli ilacın piyasaya çıkması için onay verilmesi tavsiyesinde bulundu.

İlacın kolesterol düşürücü faydasının risklerinden daha fazla olduğu tavsiyesi 11’ e karşı 4 oyla; homozigot ailesel hiperkolesterolemisi olanlara onay verilmesi tavsiyesi ile oybirliği (15:0) ile alındı.

big-pharma-10-150x150Sanofi-Regeneron şirketinin aynı sınıftan alirocumab etken maddeli biyolojik ilacı (Praluent) için de kısa zaman önce onay tavsiyesi kararı alınmıştı.

FDA’ nın Endokrinolojik ve Metabolik İlaçlar Tavsiye Komitesi üyelerinin çoğu ilacın piyasaya çıkması için ilave klinik sonuçların gerekli olmadığını ama halen sürmekte olan araştırmanın kardiyak neticelerini merakla beklediklerini bildiriyorlar.

Komitenin başkanı olan Brown Üniversitesi’ nden Robert Smith “Heterozigot ailesel hiperkolesterolemisi olanlar ile diğer iyi tanımlanmamış kardiyo-vasküler hastalık riski yüksek hastalar için ilaca onay verilmesi” yönünde oy kullandığını söylüyor ve ekliyor:

“Hastaların tedaviye ulaşabilmeleri için araştırmaların sonuçlarını beklemeyi doğru bulmuyorum ama bu çalışmaların sürdürülmesi de kesinlikle kritik bir öneme sahiptir”.

New York Üniversitesi’ nden Abraham Thomas ise ilacın onay almasına itiraz eden dört üyeden biri.

Thomas “Araştırma sürelerinin ortalama 7 ay olmasının kendisini rahatsız ettiğini” vurguluyor ve şunları dile getiriyor:

“Araştırmadaki denekler de bende hayal kırıklığı yarattı. Eğer bir ilacın emniyeti söz konusu ise tedavi edilmeleri en gerekli olan hastalara bakmak gerekir”.

Kolesterolün düşmesi riskin azalacağını göstermez

PCSK9 inhibitörleri, kan kolesterol seviyesini kolesterol sentezini baskılayan ilaçlara (statinler) göre daha etkili bir şekilde düşürüyor ama bu azalma kalp krizi ve felçlerin de azalacağı manasına gelmiyor.

Bunun en iyi örneği ise CETP (kolesterol ester transfer protein) inhibitörleri (torcetrapib, dalcetrapib) olarak bilinen ilaçlar.

Bu ilaçların kötü kolesterolü azaltıp iyi kolesterolü yükseltmelerine rağmen ilacı kullananlarda kalp krizi ve buna bağlı ölümlerin arttığı ortaya çıktı.

Aynı durumun PCSK9 inhibitörleri için de geçerli olması pek âlâ mümkündür.

PCSK9 inhibitörleri nasıl etki ediyor?

Monoklonal antikor olan PCSK9 (proprotein konvertaz subtilisin keksin) inhibitörleri statin sınıfı ilaçlar gibi kolesterol sentezini baskılayarak değil karaciğerde sentez edilen PCSK9 enzimini engelleyerek etkili oluyorlar.

PCSK9 kana geçtikten sonra karaciğerde LDL-reseptörlerine bağlanıyor ve onların harabiyetine yol açıyor.

Bunun sonucunda karaciğer kandaki LDL-kolesterolü alamaz oluyor ve kanda LDL-kolesterol yükseliyor; çünkü LDL-kolesterolün kandan temizlenebilmesi için önce karaciğer hücreleri yüzeyindeki reseptörlere bağlanması gerekiyor.

Evolocumab’ ın etkinliği 12 hafta süreli, çift-kör, randomize, plasebo veya ezetimibe ile aktif kontrollü dört adet faz III çalışmasında araştırıldı.

Bu çalışmalar, 1.800 kadarı evolocumab verilen toplam 3.100 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Ayda 420 miligram ilacın hem 12 hafta sonra hem 52 hafta sonra LDL-kolesterol değerini yüzde 60 azalttığı belirlendi.

İlacın etkinliği dört alt grupta da birbirinden farkı değildi.

İlacın aylık 420 mg dozda homozigot ailesel hiperkolesterolemisi olanlarda 12 hafta sonunda LDL-kolesterolü plaseboya göre yüzde 31 oranında düşürdüğü tespit edildi.

PCSK inhibitörlerinin sorunları

BİR: Amgen, Repetha’ nın LDL-kolesterol değerini bazı hastalarda 15’ e kadar düşürdüğünü ama bununla ilgili bir olumsuzluk ortaya çıkmadığını, Sanofi ise LDL-kolesterol değeri 25’ in altına inenlerde Praluent’ in dozunu azalttıklarını veya tedaviyi kestiklerini bildiriyor.

Bu kadar düşük değerlerin kısa vadede bir sorun yaratmamasının fazla bir önemi yok.

Düşük kolesterol değerlerine sahip olanların yüksek olanlara göre daha fazla kalp krizi, kanser ve enfeksiyonlara duçar oldukları biliniyor.

İKİ: Kolesterol düşürücü tedavinin ömür boyu sürmesi gerekiyor, oysa bu ilaçlarla yapılan en uzun süreli takip 2 sene.

PCSK9 inhibitörlerini uzun seneler kullanacak olanların başlarına neler geleceğini kimsenin kestirmesi şu anda mümkün değil.

ÜÇ: Bu ilaçların kalp krizi ve felçlerden koruyup korumadığı şu anda belli değil; bu en erken 2017’ de belli olacak.

DÖRT: Araştırmalardaki deneklerin yüksek kardiyo-vasküler riski olan veya ağır hastalık yükü olan kişilerden oluşmamış olması da bir başka önemli problem.

BEŞ: PCSK9 inhibitörleri çok az sayıda kişide denenmiş olmalarına rağmen alerji, diyabet, nazofarenjit, solunum yolları enfeksiyonları, sırt ağrısı, pankreatit gibi yan etkileri olduğu ortaya çıktı.

Statinlerin diyabet ve hafıza kaybı risklerinin ancak 20 sene on milyonlarca insan tarafından kullanıldıktan sonra anlaşıldığı dikkate alınacak olursa, PCSK inhibitörlerinin birkaç bin kişi üzerinde emniyetli bulunması ilacın emniyetini göstermeyecektir.

ALTI: Bu ilaçların senelik tutarının 10 bin doları bulacağı tahmin ediliyor. Bu kadar parayı sigortaların karşılaması mümkün olmadığı gibi hastaların kendi cebinden ödemesi de pek kolay görünmüyor.

Gelelim neticeye

Ne etkinliği ne emniyeti ispatlanmamış olan bu ilaçların yakın zamanda FDA’ dan onay alacaklarından hiç şüphem yok.

Aylık masrafı 1000 doları bulan bu ilaçlar için endüstri şakşakçıları zaten çoktan beridir “kolesterol aşısı” geliyor diye reklâmlara başlamışlardı bile.

FDA, bu ilaçlara sadece homozigot ailesel kolesterol yüksekliği için ruhsat verse de göreceksiniz etkinliği ve güvenirliliği bilinmeyen bu ilaçlar her kolesterolü yüksek olana peynir ekmek gibi yazılacaktır.

Daha geçen sene kolesterolü takip etmeye ve çok düşürmeye gerek yok diyen Amerikan Kalp Derneği (AHA) bakalım nasıl kıvırtacak?

Yeni kolesterol ilacımız tüm dünyaya hayırlı olsun!

Kaynaklar

http://www.forbes.com/sites/larryhusten/2015/06/12/steven-nissen-conflicts-of-interest-and-the-new-cholesterol-drugs/

http://www.theweeklyobserver.com/fda-approves-new-cholesterol-lowering-drug-with-potential-side-effects/1735/

http://www.postbulletin.com/life/health/fda-has-approved-the-drug-despite-no-evidence-that-it/article_cbffad70-ca8b-526a-bfc0-3f9d923a02bc.html

http://timesofindia.indiatimes.com/home/science/Drug-to-check-cholesterol-gets-FDA-panel-nod/articleshow/47636721.cms

http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/09/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/mujde-yakinda-yeni-bir-kolesterol-ilacimiz-olacak/

http://www.medpagetoday.com/Washington-Watch/FDAGeneral/52058

Paylaş
Etiketler: Amgen firmasıbiyolojik ilacıetken maddeliFİA
Önceki Yazı

Kıyamet Kopmadan Yargılanmamalı…

Sonraki Yazı

Allah(cc) İle İletişim!

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

İlişkili Yazılar

Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Felç Riskini Artırıyor

08 Aralık 2024
5k
Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor

06 Aralık 2024
5k
Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Genel Eğitim

Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor

30 Kasım 2024
5k
Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Rezaleti

29 Kasım 2024
5k
Sonraki Yazı

Allah(cc) İle İletişim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap