Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Ocak 30, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Dr. Ahmet FİDAN

Umutları YÖK Olan Gençler – II

Dr. Ahmet FİDAN Yazar Dr. Ahmet FİDAN
19 Aralık 2007
Dr. Ahmet FİDAN
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

KATLANILAMAYASI KATSAYI UYGULAMASI!!
Bundan önceki yazılarımızda, üniversitelerin özgürleştirici ikliminden bahsetmiştik. Bu iklimde, kampüslerin gençleri kalabalık psikolojisinden uzaklaştırıcı rolünü belirtmiş, kılık kıyafet serbestisi ve devam devamsızlık uygulamasını kendi öğrencilik hayatım üzerinden örneklendirmiştim.

Bu gün de yıllarca meslek liselerimizin üstündeki kabustan bahsetmek istiyorum. Katsayı uygulaması, 1998 yılından bu yana şu ya da bu şekilde süregelmiş bir tepki uygulamasıdır. Bu uygulama aslında çok ideal ve gerekli bir uygulama iken, çıkışı veya orijini herkesin malumu olduğu üzere kötü emellerle olmuştur. Öyle ki, İmam Hatip Liseleri’nin önünün kesilmesi için, Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi ve bu gibi diğer meslek liselerinin maruz kalacağı zarar veya olumsuzluklara karşı tamamıyla kayıtsız kalınmıştır.

Dozaj olarak çok az bir miktarı şifa olan ilaçların tamamıyla vücuda alınmasıyla zehir haline gelmesi gibi, belli oranda uygulanması gerekli katsayı sistemi, çok ağır ve katı bir şekilde uygulanarak meslek liselerinin ölümü hazırlanmıştır. Şu an için bu liselerimiz ciddi anlamda sıkıntı içindedir. Popülerliklerinin düşmesiyle onca uygulama alanları, atölyeleri laboratuarları atıl kalmıştır.
Oysa ki bu sistemin tamamıyla mesleğinde tercih yapanları teşvik edici olurken, mesleği dışı tercih yapanları da engellememeliydi. Yani bu durum meslekte ilerlemeyi teşvik edecek, buna karşın o meslekte eğitim alıp ta başka alanlarda tercih yapmak isteyenleri cezalandırmayacaktı.

O yıllardan bu güne kadar bu ceberrut sistem uygulanagelmiş ve milyonlarca gencimizin hayallerini dumura uğratmıştır. Neredeyse 10 yıllık bir sürede kimse bu sisteme dokunma cesaretini gösterememiştir. Bu sistem Türk Silahlı Kuvvetlerinin önerisi ve YÖK’ün onayı ile bu güne kadar gelmiştir. Şimdi YÖK ün yeni yönetimi, sistemi bahsini ettiğimiz dozajda yeniden düzenlemesi gerekmektedir.

Katsayı sisteminin tamamen kaldırılması da yine kanımızca yanlış olacaktır. Zira yüksek öğretim sistemi mesleğinde ilerleyenleri teşvik etmelidir. Bu meslekte doğrusallık için gereklidir. Burada en temel nokta, sistemin gençlerin eğilimlerine yatkın bir şekilde yumuşak bir katsayı sistemiyle yapılandırılması gerekliliğidir.

Hazır bu konuya girmişken, ilk öğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim kademesindeki eğitimci ve öğretimcilere de şunları vurgulamak isterim. İster ilköğretimde isterse yüksek öğretimde olsun her zaman ezberci eğitimden şikayet edilmektedir fakat bu şikayet eden eğitimcilerin bizzat kendileri ezberci olarak uygulamaya devam etmektedir. Çoğu, acaba ben bizzat kendim verdiğim eğitim ve öğretimde kendimi ezbercilikten ne kadar kurtarırım diye bir düşünce içine girmemektedirler. Tıpkı kahvehanelerdekilerin işsizlikten şikayet ederken çevrelerindeki iş fırsatlarını görmek istememekte ısrar ettikleri gibi. Bu konuda durulacak pozisyon, sahip olunacak bakış açısı “Acaba ben ezberci eğitime karşı ne yapabilirim, öğrencilerimizi bu sistemden nasıl kurtarabilirim” olmalıdır.

ÜNİVERSİTELERİN BİLİMSELLİĞE DÖNÜŞÜ:
Yine YÖK başkanının ilk demeçlerinden diğer bir alt başlık ta yüksek öğretim kurumlarının bilimsellik odağına yeniden oturtulmasıydı. Öyle ki son onbeş yıldır, üniversiteler skolastik cendere içine sokulmuştu. Yerinde sayan ama sorunsuz olması istenen bir kurtarmacı mantık kalkınmakta olan ülkemizin bilim ve teknolojiye bu denli acil gereksinim duyduğu dönemlerde uygulamaya kayıtsız kalmıştır. Nerede eski tabirle “icat çıkaranlar” mucitler, yenilikçiler, alternatif bakışçılar varsa hepsi yurt dışına çıkmak hatta hatta kaçmak için adeta zorlanmıştır.

Teorik bilgiler kütüphanelerin tozlu raflarına demirbaş olmak amacıyla üretilmiş, bunların pratiğe dökülmesi, laboratuara taşınması, uygulamaya konulması konusunda ödenek, engelleyici politika, ve demotivasyon mantığı bir adım öne çıkanların karşısına dayatılmıştır. Bu hal karşısında ne kadar pırlanta beyinler varsa her biri ya küstürülmüş ya sindirilmiş ya da kaçırılmıştır.

Şimdilerde bilimselliğe dönüş için sabırsızlanıyoruz. Ürettiğimiz teorik bilgileri uygulamaya koymak için, ülkemizin faydasına sunmak için çalışmalara başlıyoruz. Umarım YÖK teki bu kan değişimi ilk günkü ererjisiyle ve her gün artan sinerjisiyle devam eder.

Mutlu ve aydınlık yarınlar hepimizin olsun.

Not:
Bu sitede yayınlanmakta olan yazılar http://www.yazarport.com, http://www.gunesgazetesi.net http://www.bilgiagi.net http://www.bilgievreni.com, http://www.siyasalforum.net http://www.gercekgazete.web.tr ile, Gerçek Gazete, Halkın Sesi, Güney Marmara Yaşam ve Fatsa Güneş gazetelerinde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.

Paylaş
Etiketler: bilimteknik
Önceki Yazı

Zevk-U Safa MI, Cevr-Ü Cefa MI?

Sonraki Yazı

Serinlemenin Bedava Yolları

Dr. Ahmet FİDAN

Dr. Ahmet FİDAN

İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004). Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi. ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir. Eserleri: Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.

İlişkili Yazılar

Rubidyum ETİsinin MOLOJİk Serüveni
Dr. Ahmet FİDAN

Rubidyum ETİsinin MOLOJİk Serüveni

26 Ocak 2026
5k
Bilim & Teknoloji

Kültür Araştırma Doğa ve Çevre Dernekleri Federasyonu Kuruluyor

15 Kasım 2024
5k
Dr. Ahmet FİDAN

Kişisel Gelişim ve Öz Motivasyon Teknikleri Açısından Toksik Kişilerden Uzaklaşma Yöntemleri

12 Kasım 2024
5k
Yalansız Yaşama Sanatı | The Art of Living Without Lies
Çocuk Gelişimi

Yalansız Yaşama Sanatı | The Art of Living Without Lies

11 Kasım 2024
5k
Sonraki Yazı

Serinlemenin Bedava Yolları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020

Düz Dara Yâr Düz Dara

23 Mayıs 2020

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Suskun Ve Sessiz

Kürsüde Az Ses, Çok Mana

30 Ocak 2026
Toplumsal Cinsel Problem

Toplumsal Cinsel Problem

30 Ocak 2026
Vatandaşın Alım Gücü Azaldı

Türkiye Yüzyılı

30 Ocak 2026
Ailenin Dönüşümü

Ailenin Dönüşümü

30 Ocak 2026
Gece Aforizmaları (l)

İstanbul Üçlemesi Dolmabahçe Sarayında

30 Ocak 2026
Gurbete Arzuhâl

Gurbete Arzuhâl

30 Ocak 2026

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap