Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Dr. Ahmet FİDAN

Ulu Çınar ve Fidan

Dr. Ahmet FİDAN Yazar Dr. Ahmet FİDAN
17 Haziran 2012
Dr. Ahmet FİDAN
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Sahaflarda Bir Ulu Çınar Altında 21'e Girerken Dökülmüş Satırlar ve Ardından Geçen 20 yıl.

Bu gün 21 yaşımı geride bıraktım. Hani Fatih'in İstanbul'u fethettiği Yaşı.

Bu toprağın bir ulu çınarının dalı mı olsaydım yoksa bir fidanı mı olsaydım.

Bir ulu çınarın dalı olmak elbette ki kolay. Bir fidan varmış zamanında (belki) törenle toprağa dikilmiş, belki kendiliğinden bitmiş. Kimbilir. Bu fidan büyümüş, ağaç olmuş dev gibi.

Onun devasa cüssesi karşısında insanlar ona saygı duymuş onca yüzyıllık yaşına rağmen hala herkes ondan faydalanmakta. Kimi sergisini bağlamış, kimi posterini asmış, kimi sırtını dayamış, kimi gölgesine uzanmış zıbarmış, kimiyse önüne geçip bir kademle fotoğraf çektirerek ölümsüzleştirmekte kendini ve ulu çınarı.

Bu ulu çınar çevresiyle silüetiyle ondan faydalanan bütün diğer canlılar için aynı zamanda hanüman* olmuş 100, 200 belki 400 yıllık varlığıyla adeta.

Ya fidana ne demeli. Fidan işte. Altı üstü fidan. En fazla üç-beş senelik mazisiyle.

Oysa ki, ulu çınarda bir zamanların fidanıydı. Belki de uçsuz bucaksız kervangeçmez bir yerin bilinmez bir fidanıydı. (Altında olduğum çınar için bunu söyleyemesem de) diğer bütün ulu çınarların törenle dikildiğini söyleyebilir miyiz. Ne gülünç değil mi?

Fidan dedik ya işte, her an ezilebilen, yeri değiştirilebilen hatta sökülüp atılmasına kimsenin itiraz etmeyeceği bir ağaç adayı neticede.

Öyle ya, çınarın dokunulmazlığını elde etmek için onyıllarca zamanı geride bırakmak gerek sağ salim.

Bir ulu çınarın dalı m'olsaydım,

Kimsenin bilmediği bir fidan m'olsaydım.

Elbette ki biyolojik olarak resesif (çekingen) insanlar için ulu çınarın dalı olmak büyük bir şans. Zira, neticede devasa bir cüsse var asırlara varan. Bir saygı, bir ihtimam, bir duruş var. Ve bu güçlerle donatılmış olarak BİR DAL OLARAK TA OLSA dünyaya geliş var.

Oysa ki fidan yeni bir doğuş, yeni bir hayat, yeni bir yol yeni bir iz olacak, olabilirse eğer. Bu iz derinleştikçe ulu çnar olma yolunda mesafe alınacak.

Eğer fidan resesifse (silik bir karakter ise) C. Darvin'in "doğal seleksiyon" ilkesi gereği ya kuruyarak, ya hastalanarak, ya kesilerek, ya da ezilerek yok olacaktır. Eğer fidan dominant ise, şartlar arada bir adım geri gitse de, çoğunlukla onu iki adım ileri götürecek ve büyümek için çekilen meşakkatlerin derinliği ve zorluğu oranında güçlenilecek ve bir ulu çınar olma yolunda ilerleyecektir. Ne var ki, bu güçlü karakter fidanın zayıf (genç) yapısının kaldıramayacağı kadar fazla güçlü ise, dış çevre tarafından türlü türlü risk dalgalarıyla cedelleşmek zorunda kalacaktır. Öyle ki, bu mücadelenin büyüklüğü ile ulu çınar olmayı hakedecektir.

Bir de baktım ki, aradan 20 yıl geçmiş ve bu duygular o yılın ajandasına ait satırlara nakşedilmiş. Bir nevi hatırdökümü olmuş adeta.

O gün yazdıklarımı 41 yaşımı geride bırakırken 10. yılını dolduran kişisel sitemde ve bir çok yayın organında bunları yayınlayacağımı düşünmüş müyümdür acaba desem de düşünmüşümdür. Çünkü bu FİDAN daha o yıllardan fidan olmasına rağmen o Fidan'ın ulu çınar olacağına göre kendini hazırlamaktaydı.

Soylularla patatesler arasındaki ortak nokta nedir bilir misiniz?

Cevap: Her ikisinin de değerli kısımları toprak altındadır.

İşte bir ulu çınarın dalı olmak soylu olmak demektir. O ulu çınara ait olduktan sonra kolay kolay yıkılmazsın. Zaten baştasındır, taçtasındır. Risk diye bir olgu sadece literatürde bulunan bir terimdir onlar için. Tuzun kupkurudur. Dua etsinler bol bol toprak altındakilere. Zira soyluluklarını onlara borçludurlar. Layık olurlarsa soyLU olurlar. Olmazlarsa, adı SOYLU da görünse SOYSUZluktan öte gidemezler.

İşte bir fidanın ulu bir çınar olmaya kafayı koyması, bir ömür boyu peşinden artıdeğerler üreterek, eksideğerleri bertaraf ederek, çevresindeki enfekte enformasyonlara gülüp geçerek, goygoycuların gazına gelmeden, aklı selim ile, sabırla, azimle, iradeyle, toprak gönüllü bir rikkatle, gece gündüz çalışarak mümkün olabilecektir. Böylece, bir kişinin değil birkaç kişinin değil hemen hemen herkesin ondan faydalanacağı ulu çınar olabilmek.

Bundan yıllar önce, kayalar üzerine yerleşmiş kökünü bile gizleyememiş dev bir ağacın resmini çekmiştim, kökünün çıplaklığını ölümsüzleştirmek için. Bu gün de, o resim üzerine dökülmüş fidannameyi paylaşıyorum sizlerle. 41. yaşımı geride bırakmanın verdiği duygularla.

FİDAN
Bir tohum, bir yürek,
Bir helal lokma bir emek,
Bir azim, bir inanç, bir bebek,
Toprağı değil taşı delerek,
Bir tohum, bir FİDAN bir bir bilek,
Bir sabır bir irade,
Yaşama dair kündeleri yenerek,,
Bir bilek bir güç, bin dilek pir güç
KAYAlara tutunan ömürde felek.
Bir dua, bir kıymet, sonsuzluğa dilenerek,
Bir lokma, bir hırka “insan”lığı giyinerek,
Bir yaprak, bir dal, bir meyve, bin-bir renk,
Önüne bakaraktan ve yılmadan direnerek,
Bir baharda, bir yazda bir kışta dirilerek,
Bir ışık, bir alev, buzda yanıp ateşlenerek,
Bir ömür, bin eser, fani cihana İZ ederek,
Bir gönül, bir öz, bir damla, bir nehir gürleyerek,
Bir yaprak düşer (ömürden) gülümseyerek vee BİLEREK…
 
ahmed emin fidan / ünye 2012

Değerli pazarcı dostlar, bu gün de böyle bir şey çıktı ortalığa. Anı desem değil, biyografi desem değil, şiir desem değil, şiirimsi desem değil, hem illa ki bir tür belirtmek zorundaysak eğer, aşure veya çeşni diyelim gitsin.

İnsan her doğum gününde biraz daha duygusallaşmakta. Zira alınan her bir yaş, insanı ölüme bir adım daha yaklaştırmakta. Yaş bereketlendikçe yaşanılan tarihin içi dolduğu oranda kişi ölümsüzleşmekte.

Baki kalan bu kubbede hoş bir seda imiş deyû bitirelim. Mutlu pazarlar efendim. Yarınlar size güzellikler getirsin. Sağlıcakla kalınız.

Not: Gerek, doğum günü kutlamaları düzenleyerek, gerek bizzat ziyaret ederek, veya telefonla "alo" diyerek, face ten ve twiter'den doğum günümü kutlayan yüzlerce can'a özellikle teşekkür ediyorum.

Paylaş
Etiketler: ahmet fidanahmet fidanla pazar yazılarıfidanpazar yazılarıulu çınarulu çınar hikayesiulu çınar ve ahmet fidan
Önceki Yazı

Prim Affına ikinci Şans Geldi

Sonraki Yazı

Salıcı Dersine İyi Çalışmamış!

Dr. Ahmet FİDAN

Dr. Ahmet FİDAN

İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004). Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi. ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir. Eserleri: Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.

İlişkili Yazılar

Bilim & Teknoloji

Kültür Araştırma Doğa ve Çevre Dernekleri Federasyonu Kuruluyor

15 Kasım 2024
5k
Dr. Ahmet FİDAN

Kişisel Gelişim ve Öz Motivasyon Teknikleri Açısından Toksik Kişilerden Uzaklaşma Yöntemleri

12 Kasım 2024
5k
Yalansız Yaşama Sanatı | The Art of Living Without Lies
Çocuk Gelişimi

Yalansız Yaşama Sanatı | The Art of Living Without Lies

11 Kasım 2024
5k
Kaçırılan Fırsatlar İçin Bomba Teselliler
Dr. Ahmet FİDAN

Kaçırılan Fırsatlar İçin Bomba Teselliler

06 Ekim 2024
5k
Sonraki Yazı

Salıcı Dersine İyi Çalışmamış!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap