Her ülkenin iklim değişikliği etkileriyle mücadele edebilmesi için gerekli stratejileri oluşturması gerekmektedir. Bu gereklilikle Türkiye 2008 yılında Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde “Türkiye’nin İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Geliştirilmesi” isimli (bu alandaki en kapsamlı) proje benimsenmiştir. Binyıl Kalkınma Hedefleri Fonu tarafından desteklenen, Bakanlık ile koordineli Birleşmiş Milletler Kuruluşları (UNDP, UNEP, FAO, UNIDO) işbirliği ile başlayan programla iklim değişikliğine uyum amaçlanmıştır.
Türkiye’nin İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Geliştirilmesi Ortak Programı ve Topluma Dayalı İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı kapsamında Seyhan Havzası pilot bölge seçilmiş, yöre halkının iklim değişikliğine dayanıklılığını artırmaya yönelik girişimler geliştirilmiştir. Programla bölgenin tarımsal üretkenliğinin, ekosistem hizmetlerinin sürdürülmesi ve doğal kaynakların korunması, artan sıklıktaki kuraklık ve sellere karşı hazırlıklı olmaya odaklanılmıştır.
2012 yılında kamuoyunda iklim değişikliği ve uyum konusunda farkındalığın artırılmasını amaçlayan İklim Değişikliğinin Etkileri ve Uyum Konusunda Farkındalığın Geliştirilmesi Projesi başlamıştır. Proje kapsamında Karadeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri’nden Edirne, Bursa, Konya, Kayseri, Trabzon, Samsun, İzmir ve Muğla olmak üzere 8 pilot il seçilmiş; öğretmenler, 7. sınıf ve üniversite öğrencileri hedef kitle olarak belirlenmiştir. Seçilen pilot illerde iklim değişikliği ile mücadele alanında toplumun farkındalığını ölçmeye yönelik çalıştaylar düzenlenmiş, iklim değişikliği bilincini oluşturmak amacıyla 120 orta öğretim öğretmenine seminer verilmiş, 120 7. sınıf öğrencisine ve 60 üniversite öğrencisine İklim Değişikliği Bilim Kampları düzenlenmiştir. Yanı sıra iklim değişikliği alanında kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla kamu spot filmi hazırlanmıştır.
Bursa’da Kent Düzeyinde İklim Değişikliğine Uyum Stratejilerinin Geliştirilmesi İçin Teknik ve Kurumsal Kapasitenin Arttırılması Projesi 2014 yılının başında tamamlanmıştır. Avrupa’nın 21 kentinde ICLEI (Sürdürülebilir Kentler Birliği) iş birliğinde iklim değişikliğine uyum stratejilerinin hazırlanması konusunda elde edilen deneyimlerin aktarıldığı proje ile belediyelere yönelik “Şehirler için İk¬lim Değişikliğine Uyum Destek Paketi” hazırlanmıştır. Söz konusu paket, şehirlerde iklim değişikliğine uyum eylem planlarının hazırlanması için kılavuz niteliğindedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı ve Belediyeler ile yakın işbirliği içerisinde “iklim dostu şehirler” oluşturmak amacıyla yürüttüğü çalışmalar ile yerel yönetimlerce “iklim dostu şehircilik” anlayışı doğrultusunda hazırlanacak eylem planları kapsamında:
*İmar planlarının iklime duyarlı hazırlanması,
*Atıkların ayrı toplanması ve güvenilir şeklide bertaraf edilmesi,
*Atıklardan enerji elde edilmesine yönelik çalışmalar yapılması,
*Kentin tamamında akıllı ve sürdürülebilir ulaşım seçeneklerinin sunulması,
*Bisiklet yollarının yapılması,
*Araç filolarında düşük karbon emisyonuna sahip araçlara yer verilmesi,
*Yeşil alan miktarının arttırılması,
hedeflenmektedir.
Yerel yönetim hizmet birimlerinin teknik kapasitesinin geliştirilmesi, finansal destek sağlanması ve Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarının (YİDEP) hazırlanmasa kapsamında;
*Belediyelerin teknik ve idari kapasitelerinin geliştirilmesi-eğitimler düzenlenmesi,
*Yerel İklim Eylem Planları için kılavuzların hazırlanması,
*Sürdürülebilir Kentler gösterge ve parametrelerinin/kılavuzlarının hazırlanması,
*Yerel/bölgesel iklim değişikliği bilgi ve teknoloji ağının oluşturulması,
*Ulusal İklim Değişikliği mevzuat çalışmalarının başlatılması,
amaçlanmaktadır.Ülkemizde iklim politikaları için bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğu bir gerçektir. 2011 yılında Türkiye’de ilk kez Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde oluşturulmuş ilkim eylem planı, 2016 da gözden geçirilmiş hali ile öncü olma özelliğini taşımaktadır. Ardından Bursa, Karşıyaka, Sarıyer, Bornova, Tepebaşı, Kadıköy ve Seferihisar ilçe belediyeleri takipçi olmuştur. Yine aynı yıl hayata geçen (merkezi idare insiyatifinde) Yerel İklim Eylem Planları, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Hatay, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya, Samsun, Trabzon ve Lefkoşa’yı kapsayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliği ile projelendirilmiştir.





















