Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Yakup HALICI

(Türkiye, Tunus, Mısır) ve Gündönümü…

Yakup HALICI Yazar Yakup HALICI
31 Ocak 2011
Yakup HALICI
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Halk arasında gündönümü diye tabir edilen an vardır. Güneşin gündüz öğle üzeri gökyüzünün en tepe noktasından batıya doğru döndüğü ana gün dönümü denir. Yazdan sonbahara veya kıştan bahara geçişin başladığı güne de gündönümü denir. Bu yazımın başlığını koyarken birkaç alternatif üzerinde epeyi düşündüm sonunda buna karar verdim ”gündönümü”.

Devletlerin siyasi hayatında çeşitli dönüm noktaları vardır. Özellikle uzun yaşamış, hele imparatorluk seviyesine çıkmış devletlerde bu çok daha belirgindir. Önce kurulurlar, emeklerler, gelişirler ve büyürler. İşte o anları tepe noktalarıdır. Her şeyleri ile mükemmel oldukları anlamına gelmeseler de gelebilecekleri en uç seviyeye gelmişlerdir.

Sonra geri dönüş başlar, sona varmaları mükemmellikleriyle doğru orantılıdır. Aynı zamanda bulundukları konumun durumu da önemlidir şüphesiz… Yani eğer kendini zorlayacak güçler yeterince güçlü değillerse geri dönüş uzun zaman alacaktır. Yok, eğer karşı güçler karşı konulamayacak kadar büyüklerse o zaman geri dönüş yani çöküş çabuk olacaktır.
Bu yazdıklarım ideolojiler ve kültürler için de geçerlidir.

Şimdi gelelim asıl konumuza; Bilindiği gibi batı Rönesans’dan itibaren başta bilim olmak üzere tüm alanlarda gelişmeye başlamıştır. İki binli yılların başına kadar her alanda gelişmiş ve nihayet bu yıllarda durağanlaşmaya başlamıştır. Yani tepe noktasına ulaşmış, şu anda bu noktada kalma mücadelesi vermektedir.

Doğu ise batının yükselişe geçtiği asırdan itibaren gerilemeye başlamış ve nihayet o da iki binli yıllarda dibe vurmuştur. Yani batı gelişmesini ne kadar tamamlamışsa doğu da o kadar en alt noktaya inmiştir. Burada konumuz Akdeniz havzası ve bir bakıma İslam dünyası olduğu için bu konuya oradan devam edeceğim.

On dokuzuncu yüzyılın sonunda ve bin dokuz yüz yirmili yıllarda dünyada İran ve Türkiye olmak üzere iki tane bağımsız Müslüman ülke vardı. Geri kalan Müslüman coğrafyası sömürgelerden ibaretti. Devam eden yıllarda ve özellikle ikinci dünya savaşından sonra her ne kadar bağımsız Müslüman ülkeler artıysa da bunların başına işbirlikçi diktatörler yerleştirilmiş yarı sömürge devletlerdi. Halkı fakir, cahil ve eğitimsizdiler. Yönetici eli t(!) ise işbirlikçi ve kültürel yönden halkın değerlerine yabancı sınıflardı. Yani her ne kadar batının sömürgeci devletleri çekilmiş ve bağımsızlıklarını elde etmiş gözükseler de, giderken yönetimi işbirlikçi kadrolara bırakmışlardı.

Diğer taraftan halkın inanç ve değerleri kapitalizmin modernleşme gerekçesiyle, komünizmin ise gericilik, yobazlık ve halk düşmanlığı gerekçesiyle baskı altına alınmıştı. Halk baştaki anti demokratik sistem ve yöneticiler vasıtasıyla sürüden farksız hale getirilmişlerdi.
Sovyetler Birliği yıkıldığında bu baskılar ortadan kalktı. Değerler ve din sosyal hayatta yeniden önem kazanmaya başladı. Bu arada halkların ekonomik gelişmesi az da olsa sağlanmış, eğitim seviyesi artmış ve en önemlisi iletişim araçları vasıtasıyla bütün dünyadan haberdar olmaya başlamışlardır.

Siyasi alanda ise; ABD önce dünyada tek güç olmayı denemiş fakat başarılı olamayınca bölgesel güçlerle işbirliği yaparak bölgeleri kontrol altında tutma siyasetini gütmeye başlamıştır. Bu arada şunu da belirtmekte fayda var; Eskiden ABD ve SSCB iki rakip güç olarak dünyayı bölüşerek kontrol edebiliyorlardı. Şimdi ise dünya çok kutuplu hale gelince güçler savaşı çok yönlü ve çok rakipli oldu. Bu küçük devletlerin hareket alanını genişlettiği gibi halkların da daha özgürce hareket etmelerini sağladı.

Özetle bu bir uyanıştır; Halkların bu uyanışı şimdi kendilerini baskı altında tutan dikta rejimlerine karşı sonra da bunları kullananlara yani batıya karşı olacaktır. Yalnız şunu hatırlatmamda fayda var, bu süreç belki elli, belki yüz belki de iki yüz yıl sürecektir. Yani gündönümündeyiz, önemli olan da budur…

Paylaş
Etiketler: Mısır) ve Gündönümütunustürkiye
Önceki Yazı

Egzersiz Astımı Nedir?

Sonraki Yazı

Beni Olduğum Gibi Kabul Et!

Yakup HALICI

Yakup HALICI

İlişkili Yazılar

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)
Gündem

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (ll)

29 Kasım 2025
5k
Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (l)
Genel Eğitim

Azerbaycan’ın Geldiği Nokta (l)

19 Kasım 2025
5k
Balçıktaki CHP
Ekonomi

Balçıktaki CHP

15 Kasım 2025
5k
Ünye!.. BaşkanTavlı Boş Zamanlarında Ne Yapar? (II)
Kent/Şehir

Ünye!.. BaşkanTavlı Boş Zamanlarında Ne Yapar? (II)

11 Kasım 2025
5k
Sonraki Yazı

Beni Olduğum Gibi Kabul Et!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap