Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Alptekin CEVHERLİ

Türk Petrolleri Üzerine Dönen Dolaplar… II

Alptekin CEVHERLİ Yazar Alptekin CEVHERLİ
15 Kasım 2008
Alptekin CEVHERLİ
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

TPAO’NUN FAALİYETLERİTPAO devletin resmi petrol şirketi olarak ülkedeki petrol faaliyetlerinde en dikkat çeken kurum olma özelliğini koruyor. Bu kapsamda 2002 yılında yurt içinde yapılan faaliyetler şöyle:

3 adet petrollü kuyu, 7 adet gazlı kuyu, 2 adet kuru kuyu, 2 adet gaz emareli kuru kuyu, 1 adet gaz emareli sulu kuyu, 1 adet gaz, petrol emareli sulu kuyu, 1 adet sulu kuyu, 1 adet jeolojik nedenle terk, 1 adet geçici terk, 1 adet petrol, gaz emareli kuyu, 1 adet workover, 2 adet devam eden kuyu, 4 adet müteahhitlik hizmeti verilen kuyu, 1 adedi devam ediyor şeklinde açılan kuyular sıralanabilir.

Türkiye’nin 2002 yılı itibarıyla toplam ham petrol üretimi 2,441,533 tonu bulurken TPAO’nun bundaki payı ise 1,712,038 ton. Bunlara karşılık yine aynı yıl içindeki ithalat miktarı ise 23,661,800 tona ulaşıyor.

ASPARUK’UN DİKKAT ÇEKİCİ AÇIKLAMASI

Türkiye’de çeşitli dönemlerde pek çok yetkili ülkenin zengin petrol yatakları üzerinde kurulu olduğunu dile getirmiştir. 1941 yılındaki Meclis açılışında devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü “Eğridir petrol araştırmaları müspet sonuç vermiştir” demişti. Ancak daha sonra Eğridir petrolleri unutuldu.

1 Ekim 2001 tarihinde ise yine TBMM açılışında Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk gazetecilerin sorusu üzerine; “Bırakın Afganistan’ı Türkiye’ye bakın. Türkiye zenginlikler içinde fakir bir ülke. Dünyanın en zengin petrol yataklarının 6 bin metre derinlikte bile olsa Türkiye’de olduğunu biliyor muydunuz?” şeklinde cevap vermiş ve o tarihte ülkenin petrol zenginliği bir anda gündeme oturuvermişti. Ancak yine belirli bir güç, bunun göz ardı edilmesini sağlamıştı.


İSRAİL’İN PETROLE İLGİSİ

Türkiye’nin petrol zenginliği üzerine pek çok uluslararası yabancı şirketin ilgisi olduğu bilinmektedir. Bir de bunların ötesinde devlet olarak Anadolu’nun yer altı zenginliklerini işleterek para kazanmayı tasarlayan güçler vardır.

Serfar Arseven ve Kamuran Akkur’un 6 Haziran 2001 tarihli Akit gazetesindeki şu ifadeleri dikkat çekmiştir: “Son yıllarda İsrail, Türkiye’de petrol ve doğalgaz çalışmalarına hız vermiştir. En mükemmel uydu teknolojisine ve en son doğru bilgilere sahip olan İsrail, Türkiye’de petrol olmasa ne aramakta?”

DEPREMİN ÇIKARDIĞI PETROL

Dr. Ümit Emre’nin Müdafaa-i Hukuk dergisindeki yazısına devam ettiğimizde depremin ortaya çıkardığı petrolden bahsedildiği dikkat çekiyor. 1998 yılında Alexanders’s Gas&Oil tarafından (Suprise oil discovery in Turkey after earthquake – Depremden sonra Türkiye’de sürpriz petrol keşfi) adıyla rapor edilen olaya göre, 29 Temmuz 1998 tarihinde Türk şehrini vuran güçlü deprem sürpriz petrol bulunmasına yol açtı. Ceyhan şehri yakınında su için sondaj yapan köylüler, 140 kişinin öldüğü depremden bir hafta sonra kasabaya döndüklerinde kuyudan kahverengi bir sıvının geldiğini gördüler. Kola gibi kahverengiydi ve akıyordu. Ne olduğunu araştırıken yandığını teşhis ettiler ve petrol olması gerektiğini düşündüler” diyen Ceyhan Kaymakamı Mehmet Oklu, TPAO’nun kahverengi yapışkan sıvıyı test ettiğini ve petrol olduğuna karar verdiğini belirtti. Oklu; “Bu sıvının yer altı petrol rezervlerinden gelen gerçek petrol olduğunu gösterdi. TPAO yetkilileri bu bulguyu onayladılar ama araştırma sonuçlanıncaya kadar yorum yapmaktan kaçındılar.

Buna benzer pek çok örnek 17 Ağustos depreminden sonra bütün Marmara bölgesinde yaşanmıştı. Hatta fay hatları için yapıldığı belirtilen incelemelerin ardından Marmara Denizi’nde petrol ve doğal gaz bulunmuş ve Romanya’dan getirtilen dev platformlarla petrol aranmasına başlanmıştı.

TÜRKİYE’DE PETROL VAR MI?

1939 yılında Petrol Dairesi Başkanı olan ve daha sonraki yıllarda da bu görevini sürdüren Cevat Eyüp Taşman’ın verdiği bir konferansta söylediği şu sözler önemlidir. (Dr. Ümit Emre ise Taşman için son günlerin moda tanımıyla Sabataycı olabileceğine dikkat çekmiştir.) Cevat Eyüp Taşman:

“Memleketimizdeki petrol arama işleri şu şekilde gelişmiştir: Cumhuriyet Hükümetimiz pek erken petrol istikşaflar ile ilgilenmiş ve 1933 de hususi bir kanunla bir Petrol Arama İdaresi teşkil etmişti. Bu teşekkül 1935’den beri Maden Arama Enstitüsü uzvu olarak çalışmalarına devam etmiştir. Bu çalışmalar Memleketin Petrol ihtimalinin birinci derecede cenup topraklarımızda ondan sonra Trakya, Van-Erzurum ve Karadeniz kıyılarında olabileceğini göstermiştir. Binnetice gerek arama gerek istikşaf sondaj faaliyetimiz Mardin, Siirt, Adana ve Hatay vilayetlerinde olmuştur. Bin metre etrafında ve daha derin sondajlar Mardin’de, Basbirin, Hermis ve Kerbentte yapıldığı gibi, Siirt’te Beşiri civarında Raman Dağında da yapılmıştır. Bundan başka Mürefte ve Hayrabolu’da birkaç küçük arama sondajları yapılmış, Adana ve Hatay’da da müteaddit jeoloji ve jeofizik etüt kuyuları açılmıştır. Yaptığımız sekiz derin sondajdan dördüncüsü ve yedincisi Raman Dağında 1940 ve 1941 de bir miktar petrole ulaşıldı. Mürefte’de biraz havagazı bulmuş ise de bulunan miktarlar çok azdır. Fakat bu vaziyet ümitlerimizi kırmış değildir. Memleketimizde petrol teşekkülüne ve toplanmasına müsait büyük sahalar vardır. Petrol bulmanın biricik çaresi dikkatli jeolojik etütlerden sonra mümkün olduğu kadar fazla sayıda sondaj yapmaktır. Memleketimizde de petrol bulunması ihtimali katî surette mevcuttur. Ne kadar fazla sayıda derin sondaj yapabilirsek hiç olmazsa memleketimizin kendi ihtiyacını karşılayacak miktarda petrolü bulma şansını o nispette yaklaştırmış oluruz.”

Devam Edecek…

Paylaş
Etiketler: kültürtarihtoplumyaşam ekonomi
Önceki Yazı

Türk Petrolleri Üzerine Dönen Dolaplar…

Sonraki Yazı

Güzel Türkçemiz

Alptekin CEVHERLİ

Alptekin CEVHERLİ

Alptekin Cevherli (d. 3 Ocak 1975, Ankara), Türk siyasetçi ve yazardır. Tüm öğrenim hayatı İstanbul'da geçmiş olup, Aksaray Mahmudiye İlkokulu ardından bir yıl Fatih Erkek Koleji'nde İngilizce eğitimi almıştır. Sonra, Fatih Ahmet Rasim Lisesi, ardından İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1998 yılında mezun olmuştur. Ayrıca halen Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü’nde öğrenim almaktadır. 1992 yılından beri çeşitli gazetelerde Türk dış politikası ve terör konulu yazıları yayınlanmakta olan yazarın ilk olarak 1992 yılında haftalık Özden Gazetesi’nde başlayan yazı hayatı daha sonra aylık Ufuk Ötesi Gazetesi'nde, Liberal Demokrat Gazete’de, Fatih’in Sesi’nde, Star Gazetesi’nde ve Yeniçağ Gazetesi'nde devam etmiştir. Halen kendisine ait bir internet haber sitesinde ve Ufuk Ötesi Gazetesi’nde yazıları yayınlanmaktadır. Çeşitli radyo ve televizyonlarda Türk dış politikası ve dünya stratejileri üzerine mülâkatları yapılmaktadır. 2001 yılında Liberal Demokrat Parti Gaziosmanpaşa İlçe Yönetim Kurulu üyesi olarak faaliyet göstermiş olup 2002 Mayıs ayında bu görevden ayrılmış ve LDP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeliğine atanmıştır. Daha sonra 3 Kasım 2002 seçimlerine doğru LDP İstanbul İl Genel Sekreterliği görevine seçilmiştir. Kendisinin ayrıca Türk Dünyası ile ilgili pek çok çalışmaları vardır. TÜSİAD’ın aylık Vizyon Dergisi’nin Genel Yayın Müdürlüğü’nü gerçekleştirdikten sonra halen Bulgaristan Türkleri Kültür ve Hizmet Derneği’nin yayın organı olan Bul-Türk Dergisi'nin Yazı İşleri Müdürlüğü'nü, ve http://www.siyasibakis.net adlı internet haber sitesinin yönetimini sürdürmektedir. Kocaeli'de Kent Konut A.Ş.'nin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini yürütmektedir. “Gönül Gözlü Yâr” ve "Altın Şafak Büyüsü 'Kabala'" adlı yayınlanmış iki kitabı mevcuttur.

İlişkili Yazılar

Alptekin CEVHERLİ

Gel Vatandaş, Ajana Gel!

31 Ekim 2010
5k
Alptekin CEVHERLİ

Amerika’yı Yeniden Keşfetmeye Gerek Var mı?

31 Ağustos 2010
5k
Alptekin CEVHERLİ

Oy Kullanmayanların Şikâyet Hakkı Yoktur!

10 Temmuz 2010
5k
Alptekin CEVHERLİ

Doğu Türkistan’ı Unutmadık Değil mi?

06 Temmuz 2010
5k
Sonraki Yazı

Güzel Türkçemiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap