Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Toplumu Duyarsızlaştırma ve Sonsuz İhtiras!…

Prof.Dr. Levent SEÇER Yazar Prof.Dr. Levent SEÇER
02 Nisan 2013
Levent SEÇER (Prof.Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Fransa’dan tüm dünyaya yansıyan modele bakıyorum;1971’de ilan edilen Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisinde yazılı, ” Hakları güven altına alan kuvvetler ayrılığının yapılmadığı bir toplumda anayasa yoktur!” Peki, ne vardır? ” L’etat c’est moi!” diyenler yani 14.Louis gibi düşünenler vardır. Türkiye şimdi asırlar öncesindeki anlayış içine sürükleniyor. Tüm dünyaya modernizmi sunan Fransa, ama yine aydınlığa, çağdaşlığa, bilime karşı gelen yine bu Fransa.

”Sizin kafalarınız aydınlık ve bilime yer vermiyor, siz aydınlıktan, bilimden rahatsızlık duyuyorsunuz, ülkeyi felakete sürüklüyorsunuz” diyen Lavrasen’i ölüme götüren bu kafalar işte. Ama en yakın arkadaşına ”Benim gövdemden ayrılan başıma sen sahip çık, bak eğer gözlerim iki kere kırpıyorsa bil ki hala bilimi düşünüyorum” diyen insanları katleden bir Fransa. Şimdi kendisini bu modele benzeten bir anlayışa teslim olan bir Türkiye var karşımızda.

DEVLET BENİM KANUN BENİM…

Türkiye şimdi hazırlanan ısrarcı bir yeni anayasada, böyle bir anlayışa teslim edilecek anlaşılan. “Kanun benim” diyen despotların bulunduğu yerde, hükümranın karşısına hiç bir güç çıkamayacak. Tartışmaya, eleştirilmeye bile tahammül edemeyen bir anlayış olacak, ancak en korkuncu da böyle bir ortamda demokrasiden ve özgürlüklerden söz bile edilemeyecek. Temel hak ve özgürlüklerin teminatı sayılan, var olan mevcut anayasa anlamını yitirecek. Batı modelinde olan modern devlet anlayışı yerine, kendi güç anlayışını sergilemeye çalışmak, o ülkede çağdaş demokrasi anlayışını yok etmek anlamına gelir. Modern devlet yapısı, Batı uygarlığının yansımalarıdır ve tüm dünyaya açılım anlamına gelir. Şimdi Türkiye sanırım bu değişimden uzakta kalıyor ve Ortadoğu’nun çağ dışı kalmış, demokrasiyi hala bilmeyen karanlığının içinde bırakılmak isteniyor.

Gücü elinde tutmak, işte bunu şimdi tek bir adam yapmaya çalışıyor. (RTE) nin anlayışında birey, yurttaş ve kişisel özgürlükler bulunmuyor. Yüzyıllar geçse de hala belleklerden silinmeyen değerler var. Sokrates, Galileo, Sacco ve Vanzetti’nin yargılanmalarına bile gerek görülmeden, bir an önce idamını isteyen anlayış acaba gerimi geliyor. 2412 yıl sonra Atina’da aklanan ve beraat eden Sokrates ya da elektrikli sandalyede idam edilen Sacco ve Vanzetti, 50 yıl sonra yeniden itibarlarının verilmesine rağmen yaşasalardı, sanırım yine düşündüklerini söylemekten korkmazlardı. Ama şimdi baktığımda kendi ülkemde, ne yazık ki akıl ve bilim anlayışının yerinde, inanç siyasetinin getirdiği anlayışa teslim edilmiş bir toplum yaratılmış. Şu anda tüm güçleri elinde tutan anlayış bu. Bunlar da yetmiyor ve daha geniş yetkilerle donatılmak istiyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ…

Türkiye hızla bu sisteme hazırlanıyor, başkan her şeyi elinde tutacak, her şeye hakim olacak, ona kimse hesap soramayacak, tek başına kanun hükmünde kararlar çıkarabilecek, istediği anda meclisi feshedecek. Böyle bir başkanlık sitemi dünyada yok. Peki, Türkiye Başkanlık Sistemi’ne hazır mı? Kendisini hiç bir zaman sorgulayamayan bir topluma karşı bu rejimi kabul ettirmek, işte asıl tehlike burada, ama benim halkım hala uyuduğu uykudan bir türlü uyanamıyor ki anlasın gerçekleri.

Atatürk başkanlık sistemi içinde yer almıyor, Modern Türkiye’nin bugüne gelmesinde onun yaptıklarını unutmak mümkün değil, ama şimdi zaten Atatürk yok ediliyor, devrimleri, onun laik, çağdaş anlayışı topluma başka biçimde yansıtılıyor. Ona Atatürk diyemeyenler, şimdi yine de onun resminin yanında yer almaktan geri kalmıyorlar ya da onunla kendilerini yan yan koyan gücün, bir gün kendilerinin hakim olacağını topluma yansıtmak anlamına geliyor, işte bu korkunç bir senaryonun yazılışı bana göre, ama dilerim bu senaryo bir gün gerçek olmaz. Ancak gördüğüm kadarıyla Türkiye bu sona doğru sürükleniyor. Amerikan TİME dergisi 90. kuruluş yılında Atatürk’ü kapaklarına taşıdı ”Türkiye onun ve sadece onun kalacak” dedi. Atatürk’ün devrimleri, onun Türklük bilincinin milli şuuru, kazanılan zaferler ve yarattığı Modern Türkiye. Şimdi Atatürk ve Türklüğü aşağılayanlara bu zihniyet alkış tutuyor bunu anlamış değilim.

Türkiye her geçen gün inanılmaz bir çarkın içine çekilmeye çalışılıyor. Toplum duyarsız ve tepkisiz, korkan bir toplum yaratılmış, konuşamayan bir toplum yaratılmış. Ama inanıyorum ki bir gün Türk toplumu, kendisine verilen narkozdan uyanacak ve vatanına sahip çıkacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş
Etiketler: aihtirasatatürkDuyarliModern Türkiyetürkiye
Önceki Yazı

Ulusal Süt Konseyinde Bahar Dönemi Çiğ Süt Fiyat Pazarlığı

Sonraki Yazı

Sevgi ve Hoşgörü

Prof.Dr. Levent SEÇER

Prof.Dr. Levent SEÇER

İlişkili Yazılar

Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Emeğe Dayalı Evrensel Demokrasi

09 Ağustos 2023
5k
Tükenişin Tek Sorumlusu CHP
Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Tükenişin Tek Sorumlusu CHP

09 Temmuz 2023
5k
Umuda Yolculuk
Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Umuda Yolculuk

22 Haziran 2023
5k
Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Aydınlık Özgürlük Şarkının Adı Bu Olmalı

19 Haziran 2023
5k
Sonraki Yazı

Sevgi ve Hoşgörü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap