Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Tıp Derneklerinin Nesi Çıktı?

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA Yazar Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA
08 Şubat 2012
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Tıp dernekleri bana göre ilaç firmalarının “pazarlama kuruluşları” dır. Onların desteği ile kurulur, hayatını onlar sayesinde sürdürür ve böyle olunca da elbette onların istekleri doğrultusunda faaliyet gösterir. Bunun aksi de zaten eşyanın tabiatına aykırıdır. Bu dernekler aynı zamanda ilaç firmalarının hatta endüstrinin diğer firmalarının reklamlarını da yaparlar. Dolaylı veya dolaysız.

Hekimler arasındaki bir haberleşme platformunda yeni kurulan bir tıp derneğinin bildirilmesi üzerine birkaç meslekdaşımla aramızda geçen yazışmaları sunuyorum:

Hüseyin Kandemir:

Akademik Solunum Derneği uzmanlık eğitiminde önemli bir işlev görecek. Yeni kurulan Akademik Solunum Derneği’nin solunum camiasına dinamizm getireceğini söyleyen Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, “Amacımız sadece göğüs hastalıkları branşında değil solunumla ilgili tüm branşlarda solunum sağlığı konusunda farkındalık yaratmaktır. Uzmanlık eğitimine büyük önem vereceğiz” dedi.

**

Ben: Derneklerin boku çıktı artık.

**

Filiz Küçük: Bu lafı sizden duymak çok hoş ve umut verici.

Argo kullanacak hale gelmeniz de güzel.

..

Ama n’ olur siz de muhalefetin bokunu çıkarmayın.

Size de ihtiyacımız var.

**

Berna Serdar Dilbaz:

Ahmet Rasim Bey,

Biz bu platformda bu tip terminoloji ile yazışmıyoruz, hekimler olarak bize yakışan şekilde kendi aramızda, medeni bir şekilde, kendi uzmanlık ve/veya bilgi alanımıza giren konuları popülist yaklaşımlardan uzak bir şekilde tartışıyoruz. Herhalde bu mesajınızı kendi okur köşenize gönderecektiniz, yanlışlık oldu.

**

Ahmet Rasim Küçükusta:

Tıp dernekleri hakkında söylediğim “boku çıkmak” ifadesi Argodur ama dilimizde maalesef bu durumu bundan daha iyi anlatacak bir söz yoktur. Veya en azından ben bulamadım.

Argodan da bu kadar korkmanızı da anlayamadım. Bu halkın dilidir ve ifade kapsamı en geniş olan dildir.

Bu mesajı da dediğiniz gibi kendi okur kitleme yazdım. Onların büyük çoğunluğunu da hekimler oluşturur.

Tıp dernekleri bana göre ilaç firmalarının “pazarlama kuruluşları” dır. Onların desteği ile kurulur, hayatını onlar sayesinde sürdürür ve böyle olunca da elbette onların istekleri doğrultusunda faaliyet gösterir. Bunun aksi de zaten eşyanın tabiatına aykırıdır.

Bu dernekler aynı zamanda ilaç firmalarının hatta endüstrinin diğer firmalarının reklamlarını da yaparlar. Dolaylı veya dolaysız (1).

Bizde mesela -kanserle ilgili, sayısını bilemediğim dernekleri saymıyorum- bir “Türk Akciğer Kanseri Derneği” ve bir de “Akciğer Kanserleri Derneği” vardır(2, 3).

Bunların her ikisinin de ayrı ayrı başkanları, yönetim kurulları, ıvırları zıvırları vardır. Her ikisi de birkaç ayda bir ayrı ayrı kongreler, sempozyumlar, toplantılar düzenler.

Nedir, ne oluyor yahu? Bizde kanser konusunda kim ne araştırma yapıyor da bunlar mı tartışılıyor, paylaşılıyor Allah aşkına? Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur!

Neyse, burada kesiyorum. Dernekler böyle bir mektupla anlatılacak gibi değil.

Argo ifadem için son bir söz söylemek isterim. Daha doğrusu bir gözlemimi aktarmak isterim: “En iyi cerrahlar en iyi küfür edenlerdir”. 

İtirazı olan varsa “ötsün”!

Tüm meslekdaşlarımı muhabbetle kucaklıyorum.

KAYNAKLAR

1.  http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2011/12/12/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/turk-kardiyoloji-dernegi-ilac-endustrisiyle-iliskilerini-aciklamalidir/

2. http://www.takd.org.tr 

3. http://www.akad.org.tr/

**

Hüseyin Aydın Turan:

Ahmet hocanın hemen hiç bir fikrine katılmıyorum ancak argo kullandı diye terbiye şampiyonu kisvesi altında saldırmayı da çok çocuksu buluyorum. Ahmet hoca yaramaz kreş talebesi ağzıyla konuşuyor, verilen cevaplar da iyi aileye mensup kreş çocukları havasında. Sanırım Ahmet hocanın mesajlarındaki fikirler yanlış bulunuyor, cevap verilmeye cesaret edilemiyor ve üslupla ilgili şikâyette bulunuluyor. Fikir ve cesaret eksikliği ortamında şahsen üsluba hiç önem vermiyorum.İnsanların fikir yarıştırmasını istiyorum, kestane kebap acele cevap…..

**

Kenan Ertopçu:

Değerli Ahmet Rasim hocanın ''En iyi cerrahlar en iyi küfür edenlerdir'' cümlesine itiraz ederek onun tanımıyla ötmeye başlamak istiyorum.

Tüm cerrahi disiplinlerde çalışanlar günümüzde başarının uyumlu bir ekip çalışmasıyla olduğunu bilir. Operasyonda durumun zorluğuna veya katılan ekiptekilere yansıtılan herhangi bir küfür operasyonun veya cerrahin başarısını veya büyüklüğünü artık günümüzde etkilemiyor.

Tıp dernekleri ilaç firmaları desteğinde kongre ve sempozyum yapsalar da, Türk tıbbına katkılarını küçümsemek doğru değildir. Güncel tıptaki gelişmeler sponsor desteğiyle de olsa ne kadar çok dernekle ne kadar çok hekime yansıtılabilirse o kadar iyidir.

Kongre ve sempozyumlara katılan hekimler bilgilerini geliştirirler ve günlük pratiklerinde hastalarının sağlığı için uygularlar. Sponsor firmaların seçenek olarak sundukları ilaçları ister reçetelerine yazar ister yazmazlar. Sponsor firmaların hekimlere yeni piyasaya sundukları veya çalışma sonucu ortaya çıkan ürünlerindeki herhangi bir gelişmeyi hekimlerin hak ettikleri güzel bir ortamda yansıtmalarının sakıncası nedir?

Kongrelerde veya sempozyumlarda sponsor toplantıları genelde çok küçük bir yer tutar ve kesinlikle Türk ve yabancı bilimsel çalışmalar yansıtılır.

Medimagazin’ de yayınlanan ''ülkemizde bilimsel çalışma yapılmıyor'' yazınıza Pubmed den son 10 yılda Türkiye’ den ve gelişmiş birçok ülkeden sizin de bilimsel çalışma olduklarını düşündüğüm randomize kontrollü çalışmaların sayılarını ve oranlarındaki değişmeleri yazarak yorumlamıştım.

Birçok gelişmiş ülkeye oranla oldukça yüksek olan bu sayılar son on yılda giderek azalıyor fakat yine de oranlar henüz kabul edilebilir düzeyde. Ülkemiz hekimleri de dünyadaki diğer meslekdaşlarına yakın oranda bilimsel çalışma yapıyorlar, lütfen bunları küçümsemeyiniz.

Cochrane de kanıta dayalı tıptaki birçok meslekdaşımızın çalışması dünyaca kabul edilen tanı ve tedavi algoritmalarını etkiliyor.

Ben hekimlerimizin küçümsenmemesini ve tıbbi derneklerimizin desteklenmesi ve yaygınlaşmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.

**

Ahmet Rasim Küçükusta:

Tıp dernekleriyle ilgili eleştirilerime kimseden "çıt çıkmaması" herkesin hâlinden memnun ve mutlu olduğunu gösteriyor.

Bu durumda da "Yazıklar olsun" demekten başka bir söz gelmiyor aklıma.

 

 

Paylaş
Etiketler: Kongrelerdesempozyumlardatıp dernekleriTıp dernekleri ilaç firmaları desteğindeTıp dernekleriyle ilgili eleştirilerimetıptaki birçok meslekdaşımızın çalışması
Önceki Yazı

Ruh Secde Eder mi?

Sonraki Yazı

Türkiye Suriye’ye Müdahale Etmelidir

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

Prof.Dr. A. Rasim KÜÇÜKUSTA

İlişkili Yazılar

Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Felç Riskini Artırıyor

08 Aralık 2024
5k
Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor
Prof.Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA

Günde 3 Bardak Süt Kemik Kırığı ve Ölüm Riskini Artırıyor

06 Aralık 2024
5k
Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Genel Eğitim

Antiniyotikler Meme Kanseri Riskini Artırıyor

30 Kasım 2024
5k
Grip Aşısı Rezaleti
Genel Eğitim

Grip Aşısı Rezaleti

29 Kasım 2024
5k
Sonraki Yazı

Türkiye Suriye'ye Müdahale Etmelidir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap