Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Nurullah AYDIN

Siyasetçiler Neden Dokunulmaz, Herkes Eşit mi?

Öğr.Gör. Nurullah AYDIN Yazar Öğr.Gör. Nurullah AYDIN
09 Ocak 2012
Nurullah AYDIN
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Eski genelkurmay başkanı tutuklandı her kafadan bir ses çıkmaya başladı. Hukuk eşitliğinden demokratikleşmeden, askeri vesayetin sona erdirilmesine kadar birçok görüş var.

Oysa; İnsanlık, tarihin ilk devrinden itibaren haksızlık ve eşitsizlik acısını yaşamıştır. Öylesine ki, soyluluk, zenginlik, makam algısı insanların bir kısmını diğer insanlardan farklı olduğu düşüncesini getirmiştir.

Toplum olarak bir arada yaşama, herkesin uyacağı kuralları da berberinde getirmiştir. Görev paylaşımı, ticaret, evlenme, suç ve ceza, yönetim alanı kuralları, hukuk düzeni kuralları olarak evrim geçirmiştir.

Bu süreçte; hukukçuların bütün çabası, her insanın doğuştan eşit haklara sahip olduğu ve ayrıcalıklı kişi sınıf ve zümrenin olamayacağı düşüncesinin uygulanmasına gelinmiştir. İnsan hakları evrensel beyannameleri ile uluslararası sözleşmelerle konu, dünya genelinde benimsenmiştir. Ancak ayrıcalıklı olmakta direnen kesimler, demokrasi sistemi içinde yine de kendilerine ayrıcalıklar tanınmasını sağlamış, özel statülü konumlar oluşturmuşlardır.

Dünya genelinde çok örnekleri olmasına rağmen demokratik ülkelerde yasalar önünde eşitliği görmek olası olmuştur. ABD'de Nikson skandal üzerine istifa etmiş, İsrail cumhurbaşkanı tacizden tutuklanmış, Avusturya cumhurbaşkanı istifa etmiş, birçok bakan yargılanmıştır. Ortadoğu, Güney Amerika ve Asya toplumlarında ise eşitsizlik sürmüş ancak toplumsal devrim yada darbelerle ayrıcılıklılar devrilebilmiş yargılanabilmişlerdir. Saddam, Kaddafi katledilerek bu yolla etkisizleştirilirken, Mısır'da Cumhurbaşkanı Mübarek yargılanmaktadır.

Peki; Türkiye'de ne olmuştur, ne olmaktadır?

Osmanlı döneminde padişahlar, ya devrilmiş ya da katledilmiştir. Cumhuriyet döneminde birçok bakam yargılanmıştır. İktidarda olan yönetim, 1960 darbesi ile devrilmiş, sonrası cumhurbaşkanı başbakan, genelkurmay başkanı, maliye bakanı, dışişleri bakanı, emniyet genel müdürü, meclis başkanı, içişleri bakanı ve yargılanmış üç kişi de idam edilmiştir.

Türkiye'de bir Genelkurmay Başkanı'nın tutuklanması ilk defa yaşanmıyor. Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun, darbenin ardından emekliye sevk edilmiş, rütbeleri sökülerek er statüsüne indirilmiş, önce idama mahkûm edilmiş sonra cezası ömür boyu hapse çevrilmiş, Cumhurbaşkanınca 1964'te affedilmiştir.

!960 darbe sendromu sonrası demokrasi için olmazsa olmaz kural olarak, siyasetçilere dokunulmazlık yargılanamazlık hükmü getirilmiştir. Yine bazı bürokratlara yargılanma zorluğu getirilmiştir.

Siyasetçiler için suç işleme özgürlüğü var, Erdelhun sendromu ve Menderes sendromu, Türkiye'de demokrasiyi kilitlemiştir. Herkesin kanun önünde eşit olduğu gerçeğini tersyüz etmiştir.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Cumhuriyet tarihinde sivil bir mahkeme tarafından tutuklanması üzerine herkes farklı yaklaşımda bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanı Gül; Mahkeme kararı olmadan kimse suçlu ilan edilemez. Herkes hukuk karşısında eşittir, soğukkanlı yaklaşılmalı, diyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu; tutuklanmayı Uludere'nin perdelenmesi için yapıldığını iddia ediyor.

MHP Genel Başkanı Bahçeli; 'TSK'nın ve mensuplarının terör örgütü kurmanın üssü olarak takdim edilmesi önü alınamayacak kriz ve kaoslara meydan verecektir, diyor.

Oysa; ağır ceza mahkemesinin kayıp trilyon davasından dolayı hakkında şüpheli durumu var yargılanamıyor ama o cumhurbaşkanı.

Belediye başkanlığı döneminde kalpazanlık gibi iddialar içeren onlarca dosya var ama o başbakan.

İntihal nedeniyle profesörlüğü alınmış ama o eğitim bakanı.

Ali dibocu diye iddia edilen biri Adalet bakanı.

Başbakanı eleştiren genç tutuklanırken ithamda bulunan bazı gazetecilere işlem yapılmıyor

Milletvekillerine gelince, her türlü suç isnadında olanı var ama hiç biri yargılanmıyor.

Sadece bunlar mı, elbet te değil. Adamına göre hukuk algısı o kadar bariz ki HSYK

ayrımcılık yapıp meslekten ihraç edilenlerden bazılarını mesleğe döndürüp diğerlerine duyarsız kalabiliyor. Asker karşıtlığı, ahlaksızlık, homoseksüellik gibi nedenlerle ihraç edilenlerin kararını kaldırıp mesleğe dönme kararı verebiliyor.

Peki ama milletvekilleri neden yargılanamıyor neden bürokratlarla ve vatandaşlarla eşit değiller sorusuna cevap verilmiyor, vermiyorlar. Ölçü ne sorusu boşlukla kalıyor.

Bu durumda Türkiye'de demokrasi var, hukuk devleti var, yargı bağımsız diyebilir miyiz?

Günün Sözü: Bütün enerjileriN kaynağı olan umudunu yitirme.

Paylaş
Etiketler: dokunulmazlıkhukukçuların bütün çabasıinsanlıksiyasetcilertarihin ilk devrinden itibaren haksızlık
Önceki Yazı

Allah Adaleti ve Eşitliği Emrediyor!

Sonraki Yazı

Galiba Başarıyoruz…

Öğr.Gör. Nurullah AYDIN

Öğr.Gör. Nurullah AYDIN

İlişkili Yazılar

Nurullah AYDIN

İktidar Savaşı ve Propaganda

19 Kasım 2018
5.1k
Nurullah AYDIN

İktidar Savaşı ve Propaganda

19 Ekim 2018
5k
Nurullah AYDIN

Siyasal/Ekonomik Şekillendirme

10 Ekim 2018
5k
Nurullah AYDIN

ABD-NATO ve Türkiye

04 Ekim 2018
5k
Sonraki Yazı

Düşük Kolesterol Ölüm Riskini Artırıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap