Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Anıl YÜCEL

Sezar ve Brutus!

Anıl YÜCEL Yazar Anıl YÜCEL
22 Mayıs 2012
Anıl YÜCEL
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Roma tarihinin en etkileyici sahnelerinden biri haline gelmiştir, “Sen de mi Brutüs” sözünün ardından ünlü Brutüs’un ve diğer Roma senatörlerinin bıçak darbeleriyle gerçekleşen jul Sezar’ın ölümü.Onu bu denli önemli bir öykü haline getirense tarih kitaplarında iddia edildiği gibi Brutüs’un Sezar’a olan ihanetidir. 

Tarihte Shakespeare’den bir çok ünlü yazara kadar esin kaynağı olmuştur bu ihanet öyküsü. Öyle ki Brutüs sözcüğü dahi günümüzde bile nankörlüğün çağrışımı haline gelmiştir. 

Öykümüz kısaca şöyledir ki; Brütüs ünlü diktatör Sezar’a karşı çıkanlarla birlik olmuş ve birlikte Sezar’ı ortadan kaldırmak için birlikte suikast planlamışlardır. 

Roma senatosunu hiçe sayan tavırlarla senatoya ayak basan imparator Sezar’da senatörlerin üstüne doğru yürüdüğünü fark etmiş ve bir anda bütün senato üyelerinin bıçak darbeleri altında can verirken son bıçak darbesini vuran isim’de öykünün kahramanı ünlü Brütüs olmuştur. Sezar onca bıçak darbesi arasında can verirken rivayete göre son olarak kendisine bıçağı saplayan evlatlığı Brütüs’ü görünce tarihe geçecek olan “Et tu Brutus” diğer manasıyla “Sen de mi Brutus” şeklinde ki ünlü sözünü söylemiştir.

Böylece tarih Sezar’ı haklı, Brütüs’ü ise hain ilan etmiştir. 

Oysa ki tarihe biraz daha derinden bakınca durum hiç de öyle gözükmüyordu. Bu kanlı öykü Sezar’ın acımasızlıkları ve kendi yarattığı bir dizi ihanet tablosu yüzünden gerçekleşiyor.

Öncelikle tarih kitaplarında yazıldığı gibi Brütüs, diktatör Sezar tarafından himayesi altına alınmış, büyütülmüş biri değildi. Brutüs’un babası Pompei şehrinin en zengin ve saygın adamlarından biri olarak geçer tarih kitaplarında. Annesi Servilius ise Roma’nın en güzel kadınlarından biriydi ve baba ölünce Brutüs’u tek başına büyütmüştü. Fakat onun güzelliği imparator Sezar’ın gönlünü çelmiş ve onunla ilgilenmesine sebep olmuştur. Bir süre sonrada Sezar’ın metresi olmuştur. Bu arada annenin baskısı sonucu Sezar, Brutüs’u evlatlık olarak almıştır. Zamanla metresi olan bu kadına çok da iyi davranmayan Sezar bu imparatoriçe adayını terk etmiş ve defalarca başka kadınlarla aldatmıştır.

Son günlerinde başka bir imparatoriçe adayı bulan Sezar, Servilius’u ise gündeme gelinmemesi için evine hapsetmiştir. Bu durum Brutüs’un nefretine ve içten içe de olsa Sezar’a karşı olan kinini arttırmıştı.

Bütün bunların dışında bir başka önemli nokta daha vardı, o da Roma’nın siyasal anlamda ki kargaşasıydı. Brutüs liberal bir Cumhuriyet rejimini savunurken, Sezar ise tüm bu değerleri hiçe sayan bir diktatördü. Bu da Brutüs için Sezar’a karşı daha büyük bir düşmanlık duymasına neden olacaktı.

Bazı tarihçilere göre Brutüs’un, Sezar’ı öldürmesine neden olanın annesi Servilius nefreti olduğu iddia edilse de tek nedeninin bu olmadığı gerçekti. Çünkü Brutüs her şeyden önce koyu bir Cumhuriyetciydi. Sezar ile Pompey savaşları patlak verdiği sırada bile senato konsülü Pompey’in tarafını tutmuş, Sezar galip geldiğinde her ne kadar özür dileyip Sezar tarafından senatoya atansa da Sezar’a siyasi anlamda karşı olduğunu daha o zamanlarda bile göstermiştir.

Brutüs, Sezar'ı bıçakladıktan sonra Roma halkına bunu Roma'nın özgürlüğü için yaptığını anlatır. Kısa süre sonra da Markus Antonius'la olan mücadelesi başlar ve sonunda dayanamayarak intihar eder.

Kimilerine göre Brutüs, çok sevdiği Romanın özgürlüğü için bir vatansever gibi yine çok sevdiği üvey babası Sezar’ı öldürmek zorunda kalmıştır. Kimilerine göre ise kendisini besleyen eli ısırmıştır.

Paylaş
Etiketler: brütüsjulsezar
Önceki Yazı

Tavşan Kaç Tazı Tut: Medya ve Aile

Sonraki Yazı

Yasaklı Kelimeler

Anıl YÜCEL

Anıl YÜCEL

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Anıl YÜCEL

Türkiye’deki Duyarsızlaşma

09 Aralık 2012
5k
Anıl YÜCEL

Makyevelist Siyaset

08 Aralık 2012
5k
Anıl YÜCEL

Sivas Ellerinde Sazım Yakılır!!

14 Ekim 2012
5k
Anıl YÜCEL

Ertelenen Hayaller… –

26 Eylül 2012
5k
Sonraki Yazı

Yasaklı Kelimeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap