Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Sevgiyi Değil, Korkuyu Öğrenen Toplum

Prof.Dr. Levent SEÇER Yazar Prof.Dr. Levent SEÇER
05 Ocak 2013
Levent SEÇER (Prof.Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Geride bıraktığımız koca bir yılın ardından,yeni yılda yaşanacak güzel şeylerin izlerinin bile kalmadığını düşünüyorum. Fransızlar ” sevgi Ay’a benzer,büyümediği zaman küçülmeye başlar”özdeyişini düşündüğüm de, içimizdeki tüm sevgiyi biz artık kaybettik.Yani karşılıklı hoşgörü,saygı,anlayış ve güzel şeylerin paylaşılmasını unuttuk,ya da bize bunları tüm bu güzel değerleri unutturdular.Karl Marx,”sevgi emektir” diyor ”sevgi paylaştıkca büyür ama, paylaşmasını bilmediğimizde küçülür acılar insanı.Türkiye’nin yaşadığı zor bir 2012 yılı,ve tıkanıp kalan bir siyasal sistemin,ülkeyi getirdiği son durum.Şimdi nasıl olur da sevgiden bahsedersin diyenler olacak elbette.Keşke geleceğin Türkiye’sinde bu güzelliklerin yaşanacağına inandığımı söyleyebilseydim.Şimdi bu ülkeyi bu tıkanmışlığa sürükleyenlerin, yeni yılda nasıl bir anlayış içinde olacaklarıdır.Kin nefret ve öfke siyasetiyle ülkeyi felaketin ortasında bırakanlar,insanların bir birlerini sevmelerine bile saygılı değiller.Onların sadece düşündükleri tek şey var,Atatürk ve çağdaş değerlerin yansıtıldığı cumhuriyetten uzak bir sistem yaratabilmek.

 

2012 TÜRKİYE’Sİ…

Türkiye için 2012 yılı çok zor geçti,bundan sonraki yılların daha da zor geçeceğini söylemek isterim.Özellikle mevcut hükümetin tutarsız politikaları yüzünden ,ülke de sarsılan uluslararası itibarımız dahi yerle bir olmuş durumda,sadece dış politika da gelinen noktamı. Asıl iç siyasetin nerede kaldığı sorgulanmalı bu ülke de,AKP ve onun lideri Başbakan (RTE) nın,inanç kültürününe dayalı bir siyaset anlayışının ,toplumsal dengeleri nasıl yerle bir ettiğini görmemesi,ve bunun da sonucun da ülke de gelinen nokta da tıkanıp kalan bir sistem.Hak hukuk ve özgürlük söylemlerinin uygulanmadığı bir ülke,sanatın ve sanatçının saygı görmediği bir ülke,sanat eserlerinin tek adam emriyle yerle bir edildiği bir ülke,düşünen ,yazan, konuşan ,aydın, yazar ve gazetecilerin,aylardır cezaevlerine kapatılmaları,ya da,bir sabahın altısında evlerinden alınma korkusu yaşayan insanların yaşadığı ülke.Fransa kralı 14′lui gibi,tüm sisteme hakim olan tek adam anlayışı.Başbakan’ın son sözleri insanı dehşete düşüren sözler,”Bu ülke de gündemi ben belirlerim” yani kim ne derse desin, kim ne konuşursa konuşsun ,kanun benim diyen bir Başbakan.Şimdi de başkanlık hayali kuran,sonunda sultan olmak isteyen bir tek adam.10 yıllık AKP iktidarında,ülke tamamiyle çağdaş anlayışın dışına itildi,Atatürk ve cumhuriyetten korkan bir anlayış,hala özde ve dolaysız bir demokrasiden söz edemeyenlerin hakim oldukları sisteme mahkum olmuş bir ülke.Onlara göre ‘ılımlı islami model,yada islam cumhuriyeti’artık buna ne derseniz deyin siz.

Ama,enin de sonun da Başbakan (RTE) kendi inandığı model için bu felaketi Türkiye’ye getirmek için,ne bedel ödeyecekse bunu yapacak diye düşünüyorum.İçindeki kin ve öfke den kurtulamadığı sürece ,bundan sonra yaşanacaklar bana göre felaketin ta kendisi olacaktır.Felaket tellallığı yaptığımı sanmasın okurlarım,ama bunu burada yazıyorum,umarım zaman beni haklı göstermez ve ben yanılmış olurum diyorum.AKP anlayışının, ülkenin siyasal geleceğini nasıl bir çarkın ortasına sürükleyip götürdüğünün umarım geç farkına varmayız.Duyarlı tepkili toplumsal kitleler de korkularını yenemedikleri için seslerini çıkaramıyorlar.Oysa sisteme tepki göstermek toplumsal bir haksa,bunu yapmak için sokaklara dökülmeliyiz,ancak bu sese karşı siz polis ve jopla biber gazıyla karşı gelirseniz, bu ülke de özde demokrasi den rahatsız oluyorsunuz demektir.Bu ülke de başta cumhuriyet olmak üzere,bayramları iptal ettiler yasakladılar,Atatürk heykellerine çelenk konmasına bile izin vermediler.Atatürk resimleri çöplere atıldı,Atatürk ve cumhuriyete olan nefret,bundan sonra da devam edecek diye düşünüyorum.

AKIL VE BİLİM…

Atatürk ”ben sizlere akıl ve bilimi miras olarak bırakıyorum” demiş,peki şimdi akıl ve bilim değerlerimiz nerede acaba? Bir ülke de Başbakan bilim adamlarına ”siz kimsiniz bırakın bu işi” derse,bilim nasıl bu ülke de saygı görecek ve toplumsal değerlerimiz arasında kalacak acaba?.Bilim ve din her zaman karşı karşıya getirilmeye çalışıldı bu ülke de,ama inançlara saygıyı siyasetin içinde bırakırsanız,işte o zaman din her zaman bilime kafa tutar ve sancı burada başlar.Din afyonuyla uyutulmuş bir toplum,eğitim ve bilimden zaten çok uzakta kalıyor demektir,böyle bir topluma siz milletim diyerek bazı şeyleri kolayca  inandırabilirsiniz,sonra da milletim böyle istiyor,ve benim milletim bunu istiyor,işte benim arkamdaki milletim bu diyeceksiniz.Ama şu anda koca bir ülkenin  geleceğini,hiç bir şeyi kavrayamayan bilmeyen hala uykuda olan bu millet belirlemiyormu? Türkiye nereye gidiyor bunun bile farkında değiller,Başbakan iyi bir hatip, ikna edici bir tarzı var,Türk milleti öyle bir nokta da,ne dersen inanan bir millet,yarını düşünemiyor artık.Ama gelinen nokta da ,ülkenin artık nasıl bir sona doğru sürüklendiğini de anlatacak ,duyarlı cumhuriyetci Atatürk sevdalısı çağdaş anlayışta toplumsal güçlerin varlığını görmeye başlıyor.İşte sanatçıların verdikleri birlik söylemleri,son olayların yaşandığı ODTÜ’de yaşananlar.

Bir başbakan toplumla barışık olmaya çalışacağı yerde,oraya 3000 polisle geliyor,100 korumanın üzerinde güçle korunurarak geliyor,topla tüfekle geliyor bir bilim yuvasına.Peki sonra ne oluyor? gençlik bilimsel tepkisini gösteriyor, ama sen onun üzerine polisi salıyorsun vur kır ne yaparsan yap diyorsun,sonra yine kendi gücünü haklı göstermeye çalışıyorsun,işte asıl sorun burada başlıyor.Akıl ve bilimsel kurumlardan rahatsız olmak asıl sıkıntı bu değilmi? kendisini sorgulayamayan bir toplum yaratmanın sonucu bu olmalı bana göre.Başbakan kendisini sorgulayan bir topluma sahip olmalı,kendi sorguladığı bir topluma değil.

Bu ülkeye bir gün ümmet kültürü tamamiyle yerleşirse,işte o zaman ortadoğu bataklığından daha derin bir felaketin ortasında kalır Türkiye.Kendi siyasal ihtirasları adına,başka bir ülkenin üzerinden siyaset yapmaya kalkmak,ya da ülkeyi birileri istiyor diye savaşın eşiğine getirmek bir felaket değilde nedir?yarın anlamsız bir savaş kıvılcımının ülkeye vereceği yıkımların sorumluluğunu Başbakan üzerine alabilecekmi acaba?Kısacası Türkiye 2012 yılında iç ve dış siyasett çok şeyi kaybetti.Hala ülke de 30 milyona yaklaşan yoksul ve açlık sınırında yaşayan insan var.Çağ atlayan değişen bir ülkeden söz edenler,şimdi çıkıp bu gerçeği de açıklasınlar.Ekonomi düzeldi diyenler,bunun  topluma yansımalarını çıkıpta açıklasınlar.Daha fazla karamsar tablolardan söz etmek istemiyorum yeni yılın bu ilk günlerinde.Ama geleceğin hiç te güzel ferah olmayacağını söylemek isterim.Zaman içinde dilerim yanılan yinede ben olurum

Bu vesileyle tüm okurlarıma yeni bir yılda ,huzur sağlık güzellik dolu bir yıl dilerim,gelecek yazılarımda birlikte olmak umuduyla.

Paylaş
Etiketler: akılbiimkorkuodtüODTÜ’de yaşananlar.sevgitoplum
Önceki Yazı

Ölüm ne Renk?

Sonraki Yazı

Bağnazlık ve Edebiyat

Prof.Dr. Levent SEÇER

Prof.Dr. Levent SEÇER

İlişkili Yazılar

Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Emeğe Dayalı Evrensel Demokrasi

09 Ağustos 2023
5k
Tükenişin Tek Sorumlusu CHP
Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Tükenişin Tek Sorumlusu CHP

09 Temmuz 2023
5k
Umuda Yolculuk
Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Umuda Yolculuk

22 Haziran 2023
5k
Levent SEÇER (Prof.Dr.)

Aydınlık Özgürlük Şarkının Adı Bu Olmalı

19 Haziran 2023
5k
Sonraki Yazı

Bağnazlık ve Edebiyat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap