Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Necla DURSUN

Saray ve Müzik

Necla DURSUN Yazar Necla DURSUN
27 Ağustos 2019
Necla DURSUN
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Roma, Bizans ve Latin imparatorluklarının başkenti olan İstanbul köklerinde barındırdığı bu enerji ile tüm zamanlarda müziğin başkenti olmuştur. Fatih’in İstanbul’u fethi ile başlayan yeni dönemde, müzik konusunda söz sahibi olmuş ülkelerin ve de fethedilen ülkelerin müzisyenleri İstanbul’da toplanmıştır.

Saray kendi bünyesinde musikiciler yetiştirdiği gibi saray dışında yetişmiş olan musikicileri de; ya sürekli olarak kadrosuna almış ya da sarayda düzenlenen küme fasıllarına katılmaları sağlanmıştır. Böylece müzik her dönemde gelişme göstermiş ve imparatorluğun müzik dalındaki kültürel gelişimi süreklilik kazanmıştır.

Birçok doğu halkının müziğinde olduğu gibi Türk müziğinde de hoca talebe çalışması ile eğitim verilmiştir. Bu eğitim tekniğinin özünde defalarca tekrar vardır. Hafızaya alınan eserler meşk yolu ile sonraki kuşaklara aktarılırken mekân: meşkhane, mevlevihane, Enderun’dur.

2.Murat’ın kurduğu Fatih ve 2.Beyazıt’ın geliştirdiği mükemmel saray üniversitesi olan Enderun’da, müzik konusunda üstad kabul edilen hocalar ders verirken Fatih döneminde saray çalışanları kadrosunda sazende ve çalgı yapımcıları görev almıştır.

Müziğin ayrılmaz bir parçası olan dans eğlencelerin vazgeçilmez bir parçası olmuş, dansçılar “çengi ve köçeklerdir” olarak adlandırılmış ve danslarına ellerinde “çalpare” denilen zillerle ritim tutmuşlardır.

Lale Devri ile başlayan yenileşme hareketi kent yaşamındaki müziği daha da renklendirmiş, büyük konaklarda düzenlenen davetlerde musikişinaslar görkemli fasıllar vermiştir. Özellikle 3.Selim ile başlayıp 2.Mahmut ile devam eden batılılaşma hareketi kapsamında kapatılan mehteranın yerini Muzika-i Hümayun Orkestrası almıştır. Böylece sarayda batı çalgılarına ait sesler duyulmaya başlanmış, ünlü batılı müzisyenler İstanbul’da ağırlanarak konserler düzenlenmiştir.

Galata ve Direklerarası’nda kantolar yapılmış, Beyoğlu Naum Tiyatrosu’nda İtalyan operaları sergilenmiştir. Dolmabahçe ve Yıldız Şarapları’nda tiyatro salonları inşa edilmiş, Padişahların şahsen katılımı ile gösteriler tertip edilmiş, güncel yapımlar takip edilmiştir. (Yıldız Sarayı’ndaki salon günümüzde kullanılmakta olup, Dolmabahçe’deki salon çıkan yangın sonucu tamamen yanmıştır.)

Sarayda müziğe ilgi duyan kadınların sayısı az olsa da nitelik bakımından önem içermekteydi. Örneğin; 2.Abdülhamit batı müziğini çok seven kızı Ayşe Sultan’a piyano dersleri aldırdığı bilinmektedir. Bu konuda bir diğer örnek ise; Abdülaziz’in kendi bestesi olan “Gondol Şarkısı” isimli eseri Galler Prensi şerefine verdiği bir akşam yemeğinde Kraliçe Victoria’nın bandosu tarafından icra edilmesidir.

Bu dönemde yaşanan batıya dönük durum; (sahip olunan unsurları muhafaza ederek) üzerine yeni makam ve formlar eklenerek geleneğe yeni bir soluk gelse de, Tanzimat ve Islahat Fermanları ile Osmanlı Türk Müziği saraydan giderek uzaklaşmıştır. Türk Müziğini icra eden besteciler batı etkisinin hâkim olduğu saraydan uzaklaşarak şehir ve halk müziği alanlarına yönelmişler ve bu bestecilere İstanbul halkı sahip çıkmıştır. Bu noktada müzik konusunda batılılaşma hareketi sadece sarayda vuku bulmuştur yorumunu yapmak sanırım yanlış olmaz.

Paylaş
Etiketler: Çalgı yapımcılarıEnderunHoca talebe çalışmasıkültürel gelişimiTürk müziğinde
Önceki Yazı

Ölmek İstemiyorum!…

Sonraki Yazı

286.Çanakkale Çardak Pehlivan Güreşleri

Necla DURSUN

Necla DURSUN

1976 Sakarya doğumludur. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Küresel Şehirler ve İstanbul Araştırmaları Programında “Kuzguncuk Semt Tarihini İnsandan Okumak; Bir Seçki ile Şahsiyetler” konulu yüksek lisans tezini yazmıştır. İstanbul’da yaşamaktadır.

İlişkili Yazılar

Günün Sürprizleri
Gündelik Yaşam

Günün Sürprizleri

15 Eylül 2025
5k
The Occupant – Konut
Film & Sinema Eleştirisi

The Occupant – Konut

15 Şubat 2024
5k
Bir Casus Filmi: Çiçero
Film & Sinema Eleştirisi

Bir Casus Filmi: Çiçero

25 Kasım 2023
5k
Yetişkin Sıkıntılarından Çocuk Gibi Kaçan Ayşe
Film & Sinema Eleştirisi

Yetişkin Sıkıntılarından Çocuk Gibi Kaçan Ayşe

23 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

286.Çanakkale Çardak Pehlivan Güreşleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap