Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Necla DURSUN

Şar Dağları (Mali Sahrr)

Necla DURSUN Yazar Necla DURSUN
27 Ocak 2020
Necla DURSUN
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bir yanı Kosova bir yanı Makedonya’dır Şar Dağları’nın. İki tarafına iki güzel şehir sırtını yaslamıştır; Makedonya’nın Tetova Kosova’nın Prizren şehirleri. Asırlık ağaçları ve bitki örtüsü ile yemyeşildir.

Küçük nehir ve akarsuları ile dağ bisikleti ve dağ yürüyüşü için nadir güzellikte bir parkurdur. 30 Haziran 2013  tarihinde yedinci kez düzenlenen bisiklet maratonu yarışı esnasında ilan edilen olumsuz hava koşullarına rağmen bisikletseverler Popova Şapka Kayak Merkezi’nde buluşmuşlardır.

Şar Dağları, bir spor dalına ev sahibi olmanın yanı sıra şarkılara, şiirlere, kitaplara, halk hikayelerine konu olmuştur.

Hale Seval “Üsküp’ün İçinde Kumaş Biçerler” isimli kitabının 7. ve 8. sayfalarında dağın iklimini şöyle anlatmıştır;  “Titredim, hepimiz titredik; sert esinti gözkapaklarımıza yerleşmeye çalışan uykuyu avuçlayıp, dağların arkasına götürdü. Şar Dağı’nın gölgesinde uyku haramdı gözlerimize…..Mali Sahrr ın rüzgârı bize döndü.”  (Mali: Arnavutça “dağ” demektir)

Meşhur Vardar Ovası türküsünde “Mayadağ’dan kalkan kazlar” denilen yerin o coğrafyada bir dağ bulunmaması nedeniyle aslında Şar Dağları olduğu söylenmektedir. Bir diğer örnekte ise; çığ olup esir aldığı üç çobanın serbest kalmak için dağa yalvarışlarını konu alan halk türküsünde ana karakterdir.

“Raspukala, raspukala Şar Palnina.

Ajde raspukala, raspukala Şar Planina.

Mi pothvati mi pothvati tri ovçara.

Ajde tri ovçara, tri ovçara, tri çobana.”

(Anlamı: Yere eğildi Şar Dağı. Heyelan olup üç çobanı çığ altında bıraktı.)

Samiha Ayverdi (1972 senesinde yaptığı Balkan Seyahatine atıfta bulunarak) Şar Dağları’na ait anlatısını Radoviç’in  anlı şanlı ailelerinden lütufkâr, cömert, dürüst bir şahsiyet olan Koca Kadir Bey penceresinden aktarmaktadır: “Kızlarının da oğullarının da tam bir beyzadeye uygun efendilik anlayışı ile yetiştirmelerine dikkat ederken o ara, örf ve adetlerine de saygılı olmak gerektiğini nasıl görmezlikten gelebilirdi? Mesela mektep çağı yaklaşırken her oğlan çocuğunun bir sünnet düğünü ile taltif edilmesi icap ettiğini nasıl bilmez olurdu? Koca Kadir Bey Muharrem, Ekrem ve Süreyya aslı üç oğlu örf ve adet gereği at sütünde şehri bir baştan bir başa dolaştıktan sonra baba kapısına gelip de bu son merhalede durunca gene görenek icabı kimse onları atlarından indirmeğe teşebbüs etmemişti. Edemezdi. Zira babalarının kapıya inmesi lazımdı. Nitekim az sonra Koca Kadir Bey kapıda göründü ve oğullarının her birine sıra sıra Kostivar ve Şar Balkanları civarındaki ormanlarından birini sünnet hediyesi olarak bağışladı. Ancak o zaman çocuklar attan inerek babalarının ellerini öptüler.” (Küplüce’deki Köşk syf: 6-7)  Koca Kadir Bey’in ailesinden ve sahip olduklarından bahsederken bir zaman tüneli içindeymişçesine başlarına geleleri aktaran yazar “Dağı taşı Türk’ün olan Rumeli’de ucu bucağı bulunmayan ormanlara sahip olarak onları işletmek, memleketin gelirine gelir katmak güzeldi.”  (Küplüce’deki Köşk syf: 7) hususuna birkaç defa özellikle yer verdiği görülmektedir.

2018 Ağustos ayının ilk günlerinde seyahat ettiğimiz Kosova’nın Prizren şehrinde Şar Dağları’nı görmek bana da nasip oldu. Yılın en sıcak ayı olmasına rağmen sehirde bulunduğumuz üç gün buyunca durmaksızın yağan sağanak yağmur, dağın başını sis bulutu içinde bırakmış olsa da heybetini hissetmemek mümkün değildi.

Paylaş
Etiketler: dağ bisikleti ve dağ yürüyüşüKosovaKostivar ve Şar BalkanlarıKüçük nehir ve akarsularıMakedonyaMeşhur Vardar OvasıŞar Dağları
Önceki Yazı

Renkli Boyalı Bardaklarda Ağır Metaller Bulundu

Sonraki Yazı

Ülkemin Karagün Dostları…

Necla DURSUN

Necla DURSUN

1976 Sakarya doğumludur. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Küresel Şehirler ve İstanbul Araştırmaları Programında “Kuzguncuk Semt Tarihini İnsandan Okumak; Bir Seçki ile Şahsiyetler” konulu yüksek lisans tezini yazmıştır. İstanbul’da yaşamaktadır.

İlişkili Yazılar

Günün Sürprizleri
Gündelik Yaşam

Günün Sürprizleri

15 Eylül 2025
5k
The Occupant – Konut
Film & Sinema Eleştirisi

The Occupant – Konut

15 Şubat 2024
5k
Bir Casus Filmi: Çiçero
Film & Sinema Eleştirisi

Bir Casus Filmi: Çiçero

25 Kasım 2023
5k
Yetişkin Sıkıntılarından Çocuk Gibi Kaçan Ayşe
Film & Sinema Eleştirisi

Yetişkin Sıkıntılarından Çocuk Gibi Kaçan Ayşe

23 Eylül 2023
5k
Sonraki Yazı

Ülkemin Karagün Dostları...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap