Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Salı, Ekim 6, 2026
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar İsmail YAMAN

Provokasyonlara Karşı Tek Yürek: Türkiye-Azerbaycan Kardeşliği Neden Hedefte?

İsmail Yaman Yazar İsmail Yaman
06 Ekim 2026
İsmail YAMAN, Siyaset & Politika
0
Provokasyonlara Karşı Tek Yürek: Türkiye-Azerbaycan Kardeşliği Neden Hedefte?
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağ, “Tek millet, iki devlet” felsefesinin çok ötesine geçmiş, et tırnak olmuş sarsılmaz bir kardeşlik hikayesidir. Bu kadim ortaklık ne klavye başında üretilen ucuz algı operasyonlarıyla ne de aidiyeti belirsiz provokatörlerin kin dolu söylemleriyle zedelenebilir.

Ancak son günlerde sosyal medya mecralarında tehlikeli bir hareketlilik göze çarpıyor. Birileri, bu sarsılmaz duvarı çatlatmak için sanki tek bir merkezden düğmeye basmış gibi kirli bir dezenformasyon dalgası başlattı. İşin üzücü tarafı, bu tezgahın arkasında sadece dış mihraklar yok; içimizdeki bazı art niyetli odaklar ile Azerbaycan’ın içindeki satılmış yapılar da bu çirkin oyuna bilerek ya da bilmeyerek figüranlık yapıyor.

Sosyal medyada dolaşıma sokulan iddialara baksanıza; güya Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev geçmişte Ağlama Duvarı’nı ziyaret etmiş, başında kipa ile dua etmiş… Açık ve net söylüyorum: Bu iddia da, o paylaşılan fotoğraf da baştan aşağı yalan, tepeden tırnağa yapay zeka marifetiyle üretilmiş bir sahtekarlık kurgusudur. İşin aslı şu ki; Cumhurbaşkanı Aliyev’in yıllar önce gerçekleştirdiği gerçek Hac ziyareti fotoğrafları alınmış, dijital bir manipülasyonla Ağlama Duvarı’na montajlanmıştır.

Aliyev’in 22 yıllık görev süresi boyunca İsrail’e tek bir resmi ziyareti bile olmamıştır. Hal böyleyken, böylesine çiğ ve uydurma bir görsel üzerinden komplo teorileri üretmek, oradan da bir kardeş kavgası devşirmeye çalışmak tam anlamıyla akıl tutulmasıdır.

Peki, bu dijital tezgah kimlerin işine yarıyor?

İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Kafkasya’da Türk varlığının ve egemenliğinin perçinlenmesinden rahatsız olan bölgesel aktörler, pro-İran hesaplar, Ermeni diasporası ve Batı medyasındaki fonlu odaklar bu işin tam merkezinde yer alıyor. Azerbaycan ve İsrail arasındaki yapay zeka ve teknoloji anlaşmalarini çarpıtıp, muhafazakar ve hassas kitleleri kışkırtmak için bu yalanı köpürtüyorlar. X platformundaki bazı “mavi tikli” anonim hesaplar da üç beş etkileşim uğruna bu yalanın bayraktarlığını yapıyor.

Nitekim bu siber kışkırtmaların sadece sanal dünyada kalmadığını, Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi’nin ülkede kaos çıkarmaya ve suikastlar düzenlemeye çalışan yabancı bağlantılı bir terör hücresini çökertmesiyle çok acı bir şekilde gördük. Dijitalde ekilen fitne tohumları, sahada terör eylemi olarak biçilmek isteniyor.

Unuttukları bir şey var: Bizim bağlarımız sadece duygusal değil; askeri, ekonomik ve siyasi açıdan çelikten bir ortaklığa dönüşmüştür. 2021 yılında imzalanan Şuşa Beyannamesi ile bu kardeşlik resmi bir askeri ittifaka bürünmüştür; yani birimize yapılan tehdit, diğerine yapılmış sayılır.

1918’de Kafkas İslam Ordusu’nun Bakü’yü kurtarmaya koşması neyse, 2020’de Karabağ’ın azatlık mücadelesinde Türkiye’nin tüm varlığıyla kardeşinin yanında durması ve 2023 depreminde Azerbaycan halkının tek bir battaniyesini bile arabasının üstüne bağlayıp Anadolu’nun yardımına koşması aynı ruhun, aynı kanın eseridir.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasındaki dostluk ise liderler düzeyindeki kişisel güvenin ve kader birliğinin en somut örneğidir. Aliyev’in, Türkiye’nin bulunmadığı uluslararası zirvelerde “Türkiye burada yoksa ben varım” diyerek hakkımızı savunması, Erdoğan’ın ise her platformda Azerbaycan’ın çıkarlarını gözetmesi bu dostluğun sarsılmaz karakterini gösterir.

Liderlerin vizyonu sayesinde TANAP, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu gibi devasa projeler hayata geçirilmiştir.

Dolayısıyla provokatörlerin iki lider arasında çatlak yaratma çabaları her seferinde boşa çıkmaya mahkumdur.

Tabii bu süreçte bizlere de görev düşüyor. Sosyal medyada halkı kin ve düşmanlığen sevk eden bu hesaplara karşı sessiz kalmamalıyız.

Yasal yolları kullanarak Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele birimine “siber@egm.gov.tr” adresi üzerinden ekran görüntüleri ve hesap bağlantıları ile şikayette bulunabilir, organize faaliyetleri CİMER’e iletebilir ve platformların “Rapor Et” mekanizmalarıyla bu sahte içerik yayan hesapların askıya alınmasını sağlayabilirsiniz.

Son söz olarak; benim Azerbaycan coğrafyasında canımdan aziz bildiğim, çok kıymetli pek çok dostum var. Buradan Bakü’ye, Gence’ye, Karabağ’a, o asil topraklardaki tüm dostlarıma ve candan öte kardeşimiz olan Azerbaycan halkına kucak dolusu selamlarımı gönderiyorum. İçerideki ve dışarıdaki provokatörler ne yaparsa yapsın; Türkiye ve Azerbaycan dün olduğu gibi bugün de, yarın da kardeştir ve Allah’ın izniyle sonsuza dek kardeş kalacaktır!

Araştırmacı Yazar | İsmail Yaman

📧 yazarismailyaman@gmail.com

📞 WhatsApp: 0541 850 78 84

Paylaş
Etiketler: #ismailyaman#TekMilletİkiDevletaliyevazerbaycanerdoğantürkiye
Önceki Yazı

Diş Hekimi

Sonraki Yazı

Köy Enstitülü Genç Bir Öğretmen

İsmail Yaman

İsmail Yaman

Gazeteci | Yazar | Köşe Yazarı | Felsefeci | Aşçı | Radyo Yayıncısı 2006’dan beri yazarlık yapıyor. Ege’de Zaman, Cumhuriyet Ege ve Radyo Yaman’da çalıştı. İzmir gündemi, siyaset, toplum ve kültür üzerine yazıyor.

İlişkili Yazılar

Bir Millet İki Devlet ve Azerbaycan
Kent/Şehir

Bir Millet İki Devlet ve Azerbaycan

05 Ekim 2026
5k
SİHA Gemileri, Milli Denizaltılar ve Enerji Filosuyla Yeni Türkiye
Ekonomi

SİHA Gemileri, Milli Denizaltılar ve Enerji Filosuyla Yeni Türkiye

05 Ekim 2026
5k
Sokakların Huzuru İçin Radikal Reçete: Cezasızlık Algısı Bitmeli!
Doğa-Çevre

Sokakların Huzuru İçin Radikal Reçete: Cezasızlık Algısı Bitmeli!

04 Ekim 2026
5k
Cemil Tugay İzmir İçin İktidar Gücünü Yanına Alacak mı?
İsmail YAMAN

Cemil Tugay İzmir İçin İktidar Gücünü Yanına Alacak mı?

03 Ekim 2026
5k
Sonraki Yazı
Köy Enstitülü Genç Bir Öğretmen

Köy Enstitülü Genç Bir Öğretmen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap