Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Mustafa YOLCU

Otomobilin Dünyaya Verdiği Sıkıntılar

Mustafa YOLCU Yazar Mustafa YOLCU
02 Ekim 2010
Mustafa YOLCU
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Tüm dünyada otomobil üretiminin arttığı, otomobil kullanım süresinin uzadığı bir dönemde yaşıyoruz.

Otomobil kullanımı adeta vazgeçilmez bir alışkanlık haline dönüştü. Bu alışkanlığa çeki düzen verilmezse, korkarım şehirler otopark yapımı için betonlaşacak, ağaç dikilecek yeşil alan, parklar kalmayacak, trafik kilitlenecektir.

Milyon liraya yaklaşan otolar alınıp yol kenarına park ediliyor. Gece gündüz orada bırakılıyor. Hırsızlar ve çeşitli kişiler park etmiş otomobillere maddi zarar veriyor.

Otopark yönetmeliği gereği konutların, işyerlerinin, kamusal alanların bünyesinde yeterince otoparkı olması gerekiyor. Bu alanlarda otopark ihtiyacı ile ilgili iki türlü sorun ortaya çıkıyor.

Birincisi: Otopark yapıldığında, binaların yapılaşmasından arta kalan alanda bahçe olarak kullanılabilecek, ağaç dikilecek alan kalmıyor. Parsel; bina+ otopark alanı haline dönüşüyor.  Parsellerin inşaat emsalleri yükseldikçe bu sıkıntı daha da artıyor. Binaların bodrum katında kapalı otopark olarak karşılanırsa bu sıkıntı yaşanmıyor. Kapalı otopark yapılması ayrı bir maliyet getirdiğinden, çoğunlukla site tipi binalarda yapılıyor. Kapalı otoparklarında kuralı savmak için değil de ihtiyacı karşılayabilen, rahatlıkla kullanılabilen otopark olması gerekmektedir. Bazı binalarda kapalı otoparklara giriş çıkışlarda sorun yaşanıyor. Yağmur yağdığında otoparkları su basıyor. İçindeki otolar zarar görüyor.

İkincisi: Binalara yeterince otopark yapılmadığında binanın bulunduğu parselde otomobillere park edebilecek yer bulunamıyor. Araçlar çevrede bulunan yollara park ediliyor. Bu yollara ihtiyaç olduğunda İtfaiye araçları, ambulanslar giremez hale geliyor.

İşyerlerinin büyük bir kısmında otopark alanı bulunmamaktadır. İşyeri sahipleri de, çarşıya pazara gidenler de otopark sıkıntısı çekmektedir. Otolar yola bırakıldığında da çekiciler tarafından cezalı otoparka götürülerek ceza yazılıyor.

Otomobil sahibi olmak ve otomobil ile ulaşım konusunun çok yönlü olarak masaya yatırılıp tartışılması gerekmektedir.

Şehir içi ulaşımda ideal olanı; toplu taşım araçlarını kullanmaktır. Şehirlerarası yolculukta da zorunlu olmadıkça otomobil ile yolculuğa çıkılmamalıdır. En güvenli, rahat yolculuk toplu taşım araçları ile yapılıyor.

Yukarıda bahsedilen nedenlerle; otomobiller ile başımızın dertte olduğu ortaya çıkmaktadır.

Otomobil kullanma alışkanlığı nasıl önlenecek, yenilecektir?

Rahatlıkla yürüyerek gidilecek yerlere bile otomobil ile gidilmekte, yollar işgal edilip boşa yakıt tüketilmektedir.

Büyük şehirlerde bir yerden bir yere gitmek için saatlerce trafikte kalınıyor, boşa yakıt ve zaman tüketiliyor.

Genellikle dört kişilik otomobilde bir kişi yolculuk etmektedir. Kırk kişinin bineceği otobüsün trafikteki yerini, iki kişi ile iki otomobil doldurmaktadır.

Türkiye de ve dünyada trafik sorunu çözülemeyip, sorun daha çok büyüyor.

Otomobil sektörünün, ülke yöneticilerinin, medyanın bu konuda neler yapabileceği hususunda çalışma yapılması gerekiyor.

Şehirlerde alt ve üst geçitler yapılarak, mevcut yollar genişletilerek, trafik konusunda kesin bir çözüm bulmak mümkün değildir. Bunlar sadece günü kurtarıyor. Trafik sorunu ise; büyüyerek devam ediyor.

Mevcut otomobiller ve trafiğe yeni giren otomobil sayısını nasıl kontrol altına alabiliriz?

Şehir içi yol kenarlarını otopark alanı olmaktan nasıl kurtarırız?

Şehir içinde bir yere gidebilmek için, saatlerce trafikte kalmaktan nasıl kurtuluruz? Sorularına cevap verilmesi gerekiyor.

Bunun için ilk akla gelen çözüm yolu, bu kadar çok aracın trafiğe çıkmamasıdır.

Otomobil ile ulaşım sağlanmak istendiğinde: “Otopark masrafı, yolların bakım onarımı ve genişletilmesi, alt üst geçitler, yakıt masrafı, otomobil alımı, vergi ve sigorta ücreti “ yapılan masrafları göze almak durumundayız.

Ayrıca; otomobillerin otopark sorununu çözebilmek için şehirler betonlaşmakta, yeşil alanlar, yol kenarları otopark haline getirilmektedir. Öte yandan kurşunsuz benzin tüketimi az olduğundan, 2010 yılında da özellikle dizel otomobiller revaç kazanmış olup bu etkenler hava kirliliğini de artırmaktadır.

Toplu taşım araçları ile yapılabilecek ulaşımın, özel otomobiller ile yapılması alışkanlığı; dünyada ve ülkemizde araç trafiğinde bir sürü problemi beraberinde getirmektedir. Toplumda toplu taşım araçlarının kullanılması alışkanlık haline getirilmeli, otomobil kullanma alışkanlığının değişmesi gerekmektedir.

Bazı şehir ve kazalara uydu fotoğrafı ile bakıldığında, bütün şehir içi yolların park etmiş otomobiller ile dolu olduğu görülmektedir.

Belli bir zaman dilimi sonunda sadece yolların değil, yeşil alanların, parkların otomobillerce işgal edildiği görülecektir.

Yurdumuzda dünyanın en pahalı akaryakıtı kullanılmaktadır. Pahalı akaryakıta rağmen bu yoğunlukta otomobil kullanılıyor. Akaryakıtın ucuzlaması söz konusu olursa, daha çok araç kullanılacağından trafik tamamen kilitlenebilir.

07.2010 Tarihi verilerine göre ülkemizde trafiğe kayıtlı araç sayısı 14.724.728 olup, bunun 7.318.189 adedi otomobildir. 07.2000 tarihinde ise trafiğe kayıtlı toplam araç sayısı 8.320.000 dir. Burada görüldüğü gibi 10 yılda ülkemiz trafiğine kayıtlı araç sayısında % 76 artış meydana gelmiştir.

Otomobil kullanım alışkanlığının ülkemiz ve dünya ölçeğinde bütün boyutları ile ele alınarak, bundan kurtulmanın çareleri aranmalıdır.

Paylaş
Etiketler: çevre
Önceki Yazı

Kemalizm’den Utananlara Neo Kemalizm

Sonraki Yazı

Derin PKK?

Mustafa YOLCU

Mustafa YOLCU

İlişkili Yazılar

Mustafa YOLCU

Hastanede Yaşananlar

22 Ekim 2010
5k
Mustafa YOLCU

12 Eylül Sonrası Politikacılardan Beklediklerimiz

04 Ekim 2010
5k
Mustafa YOLCU

Hayırcının Hayır Dedikleri

21 Ağustos 2010
5k
Mustafa YOLCU

Çorum’un Tandır Kebabı

18 Haziran 2010
5k
Sonraki Yazı

Derin PKK?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap