Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Çarşamba, Aralık 10, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Zeki ORDU

Öteki Köy

Zeki ORDU Yazar Zeki ORDU
23 Nisan 2016
Zeki ORDU
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Her yerleşim birimi içinde diğerlerine nazaran daha farklı olan yerler bulunur. Bunu kartpostallardan da biliriz. Bir şehrin en güzel veya özel yerlerini fotoğraflayan sanatçı bir açıklama yapmadığı müddetçe o yerlerin nereye ait olduğunu

kestirmekte güçlük çekeriz.

Köyler, istisnalar hariç ilçe ve illere göre daha az tanınmış yerlerdir. Bu tür yerlerin tanınması için fevkalade şeylerin olması gerekir. İlçe ve ile göre daha münzevi yapıya sahip köyler kültürel farklılıkları saymazsak aynı tarz bir hayatın yaşandığı yerlerdir.

Köy içinde bir ağaç, bir mezar, bir çeşme, terk edilmiş bir ev, uzaktaki bir pınar diğerlerine göre farklı şeylerdir. Daha çok insanların buluştuğu, kısa yürüyüşler yaptığı, bazen bir yere oturup saatlerce hayal kurduğu bazen de aklımızdaki bir meseleyi “Başka yerde olması imkânsızmış” gibi enine boyuna düşündüğümüz yerlerdir buraları.

Buraları ziyaret etmek normalin dışında bir iş yapmak demektir. Sade hayatımıza renk kattığımız yerlerdir. Elimize aldığımız bir parça ekmeği sık uğranılmayan bir çeşme başında iştahla yerken bu kadar lezzetli olduğunu o an anladığımız yerlerdir.

Daha televizyon denilen cihaz ülkede boy göstermeden önce birçok gencin yeni zamanın büyük keşiflerinden transistorlu radyosunun ‘Kısa dalgasından’ arabesk müzik ve pop müzik tarzlarının gürültü sınıfından sayıldığı zamanlarda uzun hava dinlemek için gidilen yerlerdi.

Kimi güneşin tepelerin ardından doğuşunu, kimi güneşin denizin üstünden batışını, kimi derenin nazlı nazlı akışını seyretmesi normalin dışında şeylerdi.
Postacının üzeri pullu mektupları ev içinde sesli okunduğu yıllarda; taş altlarına veya özel bir ağacın bir kovuğuna saklanmış dışarısında pulu olmayan, içersinde kelimelerin izaha çalışmakta zorlandığı ifadeler bulunan mektupların okunduğu yerler bambaşkaydı.

Mahallenin çevreye hâkim yerlerinden birisi de ‘Burunucu’ diye bilinen yerdir. Burası denizden yaklaşık yüz metre yükseklikte ve denizi tepeden gören bir yer. Sahilden oraya kadar olan bütün yerler görüş mesafesinde. Sahile uzaklığı kuş uçumu iki yüz metre ancak olan bu yerin sağı ve solu tamamen açık. İki tarafta da komşu iki köy görünmekte. Yani siz buraya geldiğiniz zaman bir yandan denizi seyrederken diğer yandan komşu köylerin arazilerini de seyretmiş oluyorsunuz. Bir bakıma kendi köyünüzden komşu köyü seyretmiş oluyorsunuz. Aynı zamanda komşu köydekilere göre siz de görüş mesafesinde oluyorsunuz.

Ne zaman ki komşu köylerden birine yolunuz düşerse kendi köyünüzü bir bütün halinde görme şansınız olur.
Burunucu, köyde özel yerlerden biridir. Ferahtır. Daha doğrusu insana ferahlık hissi verir. Koskoca deniz ayağınızın altında gibidir. Yalı mahalle tam manasıyla görünür. Hatta deniz kenarında bulunan kıvrımları, kuytuları, adacıkları ve üzeride bulunan martıları net olarak görürsünüz.Koni biçiminde tepelerin ardı ardına sıralanıp baharda yeşilin bin bir tonunu, güz de ise her türlü rengi üzerinde taşıdığını büyük bir hazla temaşa edersiniz.

Esen rüzgârlar orada daha farklı hissedilir. Kışın sert ve soğuk rüzgârları ancak bağrı yanık delikanlıları üşütemez. Güzün esen lodosun sararmış yaprakları dalından koparıp yere düşmesini seyrederken içinizden de bir şeylerin koptuğunu sanırsınız. Denizin gökyüzü ile kesiştiği yer sanki iki adım ötede gibidir. Köy yolunda yürüyen kişi muhtemel akrabanız veya koşunuzdur.
Burunucu kah toplumdan, kah kendinden kaçışın yeridir. Belki de kendine gelmenin kendinde olmanın yeridir.

Not: “Burunucu” Ordu ili Perşembe ilçesi Okçulu Köyü Dereköy Mahallesi’nde bir muhit.

Paylaş
Etiketler: bir çeşmebir mezarKöy içinde bir ağaçterk edilmiş bir evuzaktaki bir pınar
Önceki Yazı

Bir Kumpasın Hikayesi

Sonraki Yazı

Kutlu Doğum Haftası ve Peygamberimizin Örnek Ahlakı

Zeki ORDU

Zeki ORDU

İlişkili Yazılar

Gönül ile Tatlandırılan Çay veya Oba Mukimleri
Anı / Günce

Gönül ile Tatlandırılan Çay veya Oba Mukimleri

16 Ağustos 2023
5k
Siyah-Beyaz Televizyon
Öykü Tefrikaları

Siyah-Beyaz Televizyon

13 Ağustos 2023
5.3k
Seben
Kültür

Seben

07 Ağustos 2023
5k
Serendi
Öykü Tefrikaları

Serendi

31 Temmuz 2023
5k
Sonraki Yazı

Kutlu Doğum Haftası ve Peygamberimizin Örnek Ahlakı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Sevgilerim Büyüdükçe

Sevgilerim Büyüdükçe

10 Aralık 2025
Bir Yunus Gazeli

Bir Yunus Gazeli

10 Aralık 2025
Kale Gol

Kale Gol

10 Aralık 2025
Onlar Avrupa’daki Türklerin Sesi

Dört Duvarlar Arasında Nice Gerçek Hikayeler Var

09 Aralık 2025
Turan Ordusu

Turan Ordusu

09 Aralık 2025
Kızak Kürek

Kızak Kürek

09 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap