Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cumartesi, Aralık 6, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Faruk BAKAÇ

Ortaduğu Krizleri Piyasaları Nasıl Etkiler?

farukbakac Yazar farukbakac
06 Şubat 2012
Faruk BAKAÇ
0
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Hem bölgeden gelecek fon akışı hem de müttefik körfez ülkelerinin desteği hem de ABD kökenli likidite pompalanması Türkiye de işlerin kötüleşmesini engeller.

Kısa vade de hedefleri aşan bir çıkış ve değerleme oldu.

Biraz daha olumlu hava devam etse de kar realizasyonu kaçınılmaz. Ama kar realizasyonu nasıl olacak o noktada kararsızım. Yatay mı kalacak yoksa geri çekilme mi olacak? Bu konuda da bir bahanenin ne gibi bir etki yaratacağı da önemli. Bu konuda yaşanacak olumsuz gelişmelerin ne kadar etkin olacağını görmek lazım. 

Endeks 2011 Ağustos’unda yaşadığı 61.500'den 50.000'e kırılan trendini ancak bu tarihlerde endeks bazında düzeltmiş gözükse de hala hisse bazında toparlanmalar o günkü seviyeden çok uzakta. TL değer kazanmaya devam ediyor, sepet kur 2.030'da dengelendi gibi… 2 Sepet kurun altına gelmesini henüz beklemiyorum ama para girişi devam ederse bu sonuç da kaçınılmaz olacaktır.

IRAN krizi, Suriye karmaşası ülkemizi ne kadar etkiler?

Bütün piyasaların şaha kalktığı bu dönemde aslında bölgesel ciddi krizlerin içinde olduğumuz bir dönemde neler olabileceğini öngörememe riskini de hesaba katmamız lazım. Öyle ki her bir kriz dünyada büyük dengesizliklerin sebebi gibi algılanır ve karmaşaya yol açabilir. Adım, adım incelersek;

Suriye krizi: Neredeyse sınırların kalkacağı, ortak Pazar haline geleceği, Suriye vatandaşlarının büyük teveccühü ile iki ilke olmaktan çıkan iki komşu ülkeden, sınırları kapalı, kanlı olayların neredeyse sebebi gözüken bir ülke durumuna geldik Suriye de. Son günlerde ve en son Mevlid kandilinde yaşanan vahşet ile durumun gittikçe derinleştiği geri dönülmesi mümkün olmayan bir sürece girildiğinin ispatı. 

Ne kadar Birleşmiş milletlerde konuşulsa konuşulsun artık eski köhnemiş, kokuşmuş devlet yapısının devam edemeyeceği belli. Esed ailesi artık ülkeyi terk edip, ya da güçlerini devredip gitmeliler noktası geldi geçti de…  Bu noktada ne yaparsa yapsın dünya ve kendi ülkesi kamuoyunda kabul görmeyeceğini düşünen Esed daha vahim sonuçlar doğuracak yaptırımlara da sebep olabilir. Ayrıca böyle bir düşünce yapısı ile kimle ne konuşacağını da düşünemeyebilir. 

Bu noktada sorumlu komşuluk ilişkileri ve soydaş Suriye vatandaşlarının geleceklerini de düşünerek Türkiye insiyatif almalıdır. Bu noktada Arap Birliği güçlü durmadığından, Diğer Arap ülkelerinin olaya yapıcı yaklaşmasının söz konusu olmadığından sürecin sakinlikle sonuçlanması ihtimali zayıfladı. Bazı arap birliği lider ülkelerin Arap gücünden bahsetmesi ama katılımın ve gücün olmaması ayrı bir çelişki konusu. 

Bu gibi konularda tecrübesi olan aynı zamanda batı kamuoyu tarafında desteklenen Türkiye sanırım önümüzdeki dönem komşunsun sorunları ile direkt taraf olarak ve müdahil olarak da ilgilenmek zorunda kalacaktır.

İRAN krizi: İran krizi daha çok İsrail ve İran özelinde cereyan edecekmiş gibi bir izlenim veriyor olmakla beraber aslında ÇİN, RUSYA; AB, ABD, İsrail tarafından cephelere ayrılmasına sebep verilecek bir global kriz haline doğru koşturuyor. Özellikle Rusya ve Çin doğrunda İran müdahalesine karşı çıkıyor. Almanya da İsrail in kendi aşına bir müdahalesini istemiyor.

 Türkiye zaten bu olayda tarafsız kalmaya çalışıyor. Bu noktada bölgede baş gösteren Şii- Suni ayrışması da gerilimlere destek olmaya devam ediyor. Özellikle IRAK ile başlayan ayrışma hem Irak da hem de bölgede istikrarsızlığı körüklüyor. Bu noktada herkesin taraf seçmesi sanki mecburiymiş gibi bir durum ortaya çıkıyor. İran krizi bölgede ve dünyada kamplaşmaya sebep olacaktır. Petrol ambargosu, Hürmüz boğasını kapatılması, Savaş gibi etkiler enerji fiyatlarını anormal etkilemesi beleniyor. Bunun yanında bölgedeki istikrarsızlık para çıkışlarına, sermaye kaçışlarına sebep olacaktır.

4 Şubat Cumartesi günü BM'de Suriye hakkında karar alınmaya çalışıldı ama Rusya ve Çin büyük direnişi ile karşılaşıldı. Bu durumda ABD ve müttefikleri karşılarında tam bir İran-Suriye ile hareket eden Rusya bloğunu görüyor olacak. Dünya bir ayrıma daha ulaşmış durumda.

Bu arada Maliki ekibi Türk Şirketlerinin bütün anlaşmalarını iptal etmeye niyetli

Felaketler;

Petrolun 150 USD üstünde işlem gördüğü, yatırımcıların korktuğu, turizmin bittiği ve özellikle daha fazla insanın öldüğü bir ortamda ekonomilerin nasıl olacağını tahmine etmek çok zor.

Geçmiş deneyimler bu dönemler likidite bolluğunun olduğun gösteriyor. Geçmiş deneyimlerde görüldüğü üzere özellikle ABD kaynaklı operasyonların ve bölgesel istikrarsızlıkların oluştuğu zamanlarda ABD müttefiklerinde bir likidite bolluğu yaşandığıdır. Bu sayede çevresel krizlerden müttefikler mümkün olduğunca olumsuz etkilenmemektedir. Hem bölgeden gelecek fon akışı hem de müttefik körfez ülkelerinin desteği hem de ABD kökenli likidite pompalanması Türkiye de işlerin kötüleşmesini engeller.

Tabi bunlar ne kadar insani değer katar bize o ayrı bir konu…

Paylaş
Etiketler: IRAN kriziNeredeyse sınırların kalkacağıSuriye karmaşasıSuriye krizi:Suriye vatandaşlarının büyük teveccühü
Önceki Yazı

Sarkozy’ nin Boyu Uzadı mı?

Sonraki Yazı

Toprağa Ekilen Kalplere!

farukbakac

farukbakac

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

İlişkili Yazılar

Faruk BAKAÇ

Ekonomilerde Q3 ve Obama’ nın Seçimi ve Provokasyonlar,

15 Eylül 2012
5k
Faruk BAKAÇ

Parite ve Faiz Piyasaya Yön Veriyor

20 Mayıs 2012
5k
Faruk BAKAÇ

Çin’in Düşüşü Borsaları da Düşürdü!

07 Mart 2012
5k
Faruk BAKAÇ

Altın ve Gümüş Ne Olacak?

05 Mart 2012
5k
Sonraki Yazı

Toprağa Ekilen Kalplere!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Bebeğim

Bebeğim

06 Aralık 2025
Güvenlik Görevlisi

Güvenlik Görevlisi

06 Aralık 2025
Aklımda Bir Ses Var

Aklımda Bir Ses Var

06 Aralık 2025
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap