Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Cuma, Aralık 5, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Ercan HARMANCI

Okuma Alışkanlığı Sendromu (!)

Ercan HARMANCI Yazar Ercan HARMANCI
17 Şubat 2019
Ercan HARMANCI
1
401
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Okumak eylemi, tüm eylemlerden önceliklidir. Okuma eyleminin önceliği kutsal bir emir olmasındandır. Her şeyi yoktan yaratan Allah, insandan ilk olarak insanın “Yaratan Rabbin adı ile ” okumasını istemiştir. Okumak salt kültürel bir eylem değildir. Okumak birileri istediği için yapılacak bir eylem de değildir.

İnsanoğlu okuyabilen tek varlıktır. Tüm insanlar için ortak bir eylemdir okumak. Dünyanın neresinde olursa olsun okumayan bir topluluk olmamıştır. Toplulukların kimi kayalarda ki kabartmaları okumuştur, kimi deri parçası üzerinde yazılanları, kimi kâğıt üzerindekileri okumuş ve bu gün de elektronik ortamlarda yazılanları okumaktayız.

Okumak, Rabbimizin bizden istediği ilk eylem olarak tanımlanabilir. Okumak, Kitap aracılığıyla, insanın yaratıcısı ile bağ kurmasıdır. Okumak, yaşanılan iyi ya da kötü şeylere anlam verebilme çabasıdır. Okumak, mazereti olmayacak eylemlerden ilkidir. Okumak için Allah Resulünün bile mazereti olamazdı onun içindir ki arka arkaya “ümmi” olan birine “Oku” emri verilmiştir. Okunanlar Rabbimizin adı ile başlamıyorsa bu bir okuma hele de Rabbimizin bizden istediği bir okuma değildir. Bu durum belki de eşeklere kitap yükleme işidir. Demek ki kitabı taşıyamayanlar, Kitabın taşınması kendilerine ağır gelenler, için bir korkum var. Ya yüklerini taşıtacak eşek bulamazlarsa…

Okumak ve alışkanlık kavramlarının birlikte kullanıldığı birçok cümle duymuşuzdur. Okumak alışkanlıkla tanımlanmayacak kadar yüce bir eylemdir. Alışkanlık kavramı genellikle olumsuz istenmeyen durumlar için kullanılan bir kavramdır. Alışkanlık, duygusal ya da zihinsel olarak bize tahakküm eden durumlardır. Nasıl ki alışkanlıkları ortadan kaldırmak zorsa alışkanlıkları oluşturmakta zordur. Okuma alışkanlığı, isteyerek elde edilebilecek bir durum değildir.

Alışkanlıklar kendiliğinden “spontane“ yaptığımız ya da yapmadığımız; ama “neden” sorusuna cevap veremediğimiz davranış kalıplarıdır. Hiçbir insan alışkanlık yaptığı için karnını doyuruyor değil. Kişilere “ neden yemek yiyorsun ?“ sorusunun cevabı alışkanlıktan değildir. Yemek yemek ihtiyaçtır. Yaşamamız için bir olmazsa olmazdır. Yine “ niçin namaz kılıyorsun?“ sorusunun cevabı da “alışkanlıktan” olamaz. Okumalıyız, okumalısınız ve okumalılar. Bir alışkanlık olarak değil. Bir ihtiyaç, kutsal bir emir olduğu için okumalıyız. Okumalıyız, birlikte okumalıyız ya da önceden okuyanlar okumaya devam etmelidir. Okumalısınız, hiç okumadıysanız ya da okumayı bilmiyorsanız da okumalısınız. Okumalılar, hiç tanımadığınız biri ise de okumasını isteyebilirsiniz.

Nereden başlamalıyım? Sorusunun cevabı Kitab’tandır. Hayatınızda okumanız gereken önemli birçok okunması gereken olabilir. Unutmayın ki öncelikli olandan başlamak gerekir. İnsanların pişmanlığının temeli; önemli olanlar ile öncelikli olanların ayrımını iyi yapamamaktan kaynaklanır.

Okumak, havaya ardı ardına sıkılan bir mermi değil hedefe atılan bir ok olmalıdır. Okuduklarım bana yol gösterip beni mutlu yapıyorsa benim için gerekli ve önceliklidir. Okumak, sizde bir alışkanlık halini almışsa bu ayrımı yapamazsınız. Her önünüze geleni okuyor, her yerde okumaya çalışıyor ve okuyabilmek için insanların kalbini kırmaya başladıysanız sizde bir, Okuma Alışkanlığı Sendromu görülmeye başladı demektir. Okumak kutsal bir emir olsa da kutsallaştırılmamalıdır. Birçok toplumun helakı, kutsal emirleri kutsallaştırmaları ile başlamıştır.

Nedir Okuma Alışkanlığı Sendromu? Okuma Alışkanlığı Sendromu, hemen her yaşta görülen kronik olmaktan çok müzmin bir rahatsızlıktır. En belirgin semptomu nedensiz okumak ve kitabın “son ya da the end” yazan kısmına kadar sayfaları çevirmektir. Hastaların birçoğu okurken kimsenin ses çıkarmamasını mümkünse herkesin o mekânı terk etmesini isterler. Hastalığın ilerleyen aşamasında kişiler idealistliğin sınırlarında dolaşırlar. Bu hastalar “ Genel Kültürlerini” artırmak adına bir çok agresif davranışlar sergilerler.

Bazı hastalarda da bu durum OBK şeklinde tezahür eder bu hastalar okunabilecek tüm objeleri okumak için her şeye katlanırlar. Bu hastalık kişi de hem maddi hem de manevi yıkımları beraberinde getirir. Özellikle Kütüphane Fobisi olan hastalar devletten aldıkları maaşlarının yarıdan fazlasını kendilerine “ jilet gibi kitap” temin etmeleri için kitapçılara bağışlarlar.

Okuma Alışkanlığı Sendromu için kullanılabilecek etken maddesine sahip bir ilaç henüz piyasaya sürülmedi. Bu alanda çalışmalar özellikle kendini ispat etmiş üniversitelerimizde ki Eczacılık Fakülteleri’nin AR-GE bölümlerinde devam etmetedir. Hekimlerimiz özellikle ilaç isteyen hastalara hem ulusal hem de milli mümtaz ilaç firmalarının ilaç tanıtım broşürlerini bu hastaların tedavilerinde kullanmaktadırlar.

Alanında uzman doktorların bu hasta yakınlarına tavsiyeleri bu hastalarla fazla tartışma ortamlarına girmemeleri ve bu hastalara uzun süre dikkatli dikkatli bakmaları hem onların sağlığı açısından hem de kendi sağlıkları açısından daha iyi olacağını vurguladılar.

Tüm bu yazıyı okuduktan sonra; derin bir oh çekip iyi ki,“ Okuma Alışkanlığı Sendromum” yok dedim. Olana da yakınlarına da, Rabbim kendi adıyla okumayı nasip etsin

Ercan Harmancı

Eğitimci – Sosyolog

ercanharmanci@hotmail.com

Paylaş
Etiketler: Ercan HarmancıOkuma alışkanlığıOkuma Alışkanlığı Sendromu
Önceki Yazı

“Şiiryum”Hasan Hüseyin Korkmazgil

Sonraki Yazı

Sessiz Çığlık..

Ercan HARMANCI

Ercan HARMANCI

İlişkili Yazılar

Ercan HARMANCI

MEB’te Koltuklar Değişiyor mu(!)

09 Ağustos 2019
5.1k
Ercan HARMANCI

Demokrasi Out… Cinsiyet Ayrımcılığı In…

14 Haziran 2019
5k
Ercan HARMANCI

Kıl Korsanları Kul Avında (!)

23 Mart 2019
5k
Ercan HARMANCI

28 Şubat Edebiyatı (!)

28 Şubat 2019
5k
Sonraki Yazı

Sessiz Çığlık..

Yorumlar 1

  1. Mustafa Kemal ÖZGÜRSOY says:
    7 yıl önce

    Okumak kadar zevkli, zaman geçirici, karşılaşabileceğimiz her türlü çıkmazda, çözüm bulabileceğimiz tek araçtır. Okumanın ne zamanı olur ne de doyulur. Evet beşikten mezara kadar bitmeyen tek hazine okuduklarımız ve ondan yararlanabilmeyi bilmektir. Ayrıca cehaleti de ortadan kaldıracak tek yoldur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

Türkiye’nin Ortak Geleceği: Birlik, Kimlik ve Toplumsal Dayanıklılık Üzerine Kapsamlı Bir Düşünüş

05 Aralık 2025
Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

Nasıl Bir Toplum Olduk. Birinin Ak Dediğine Diğeri Kara Diyor

05 Aralık 2025
Ve Bilirsin

Ve Bilirsin

05 Aralık 2025
Yaşlı Adam Yanıyor

Yaşlı Adam Yanıyor

05 Aralık 2025
Yörüklerin Harika Öğütleri

Yörüklerin Harika Öğütleri

05 Aralık 2025
Sen veya Sizlere

Sen veya Sizlere

04 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,

Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap